Asa ca in conditiile astea, ieri ma duc la marele Tehno-Market de langa Carrefour, ambele in zona Vitan langa (imensul) Grand Rin Hotel, o zona de pedeapsa auto, zona de unica sosea cu 2 benzi pe care se imbulucesc toti care vin la aceste magazine, plus Practiker si targul auto Vitan, plus spitalul Sf. Ioan si IML-ul.
Cei care cunosc zona stiu ca acolo poti face 10 metri intr-o ora daca nimeresti ora de trafic maxim.
Insa duminica e mai liber, mai ales dupaamiaza.
Intru eu in imensul Tehno-Market in cautarea unui cablu HDMI-HDMI. Inutil sa intreb pe baietii aia imbracati in rosu. In mod cert habar nu au ce-i aia HDMI astfel ca-mi gasesc singur mai multe marci de cabluri. Marfa chinezofila de la Hama, Belkin si Philips pe la 140 ron bucata. Aleg unul care arata mai bine si avea chiar ferite pe el, mufe placate cu "gold", etc. Observ ca multe etichete de pret erau lipsa, multe preturi puse varza, o mare dificultate sa intelegi cat costa ceva ?
Iau cablul si ma duc la un baiat imbracat in rosu. Il intreb cat costa asta. Se uita intr-un PC si-mi spune:
"- Nu, asta nu are pret!".
Atunci il intreb de ce expune marfa care nu are pret ?!
Cu tonul deja ridicat la mine imi raspunde ca nu e treaba lui!
Eu ma gandesc totusi..... care ar fi treaba lui ?!

Discutia se incinge un pic.
El imi spune noshalant si cu evidenta mirare:
"-Da de ce nu luati un cablu Belkin ?!".
Eu raspund ca pe asta il vreau!
El: "- Dar la asta nu avem pret!"
Eu: "- Imi pare totusi ciudat ca vin eu pe foamea asta si vreau sa cumpar, intamplator un lucru aparent mai scump decat alternativele, iar voi nu aveti pret si nu vreti sa vindeti ?!"
El: "-Stati un pic, avem si de la SONY!" (pe ton trimfator).
Eu: "-Ok, Sony posibil sa fie in regula, sa le vad ?"
Ma duc cu el la o tejghea de sticla. Dintr-o privire observ ca nu exista nici urma de cablu Sony HDMI-HDMI. Insa lui i-au trebuit minute lungi si chinuitoare. Apoi a inceput sa-si strige o colega care stia mai bine cum arata cablul respectiv!
Insa eu le-am curmat suferinta si le-am spus ca nu exista decat DVI-HDMI de la SONY si asta este evident!
Asa ca, eu in continuare i-am intrebat: "-Ce-i de facut ?! Vreau cablul Hama! Cum pot afla pretul secret ?!"
"- Pai, intrebati la sefa!"
"- Unde e sefa?"
Mi-a aratat, era pe diagonala magazinului (imens).
Plec eu spre sefa intreband pe drum grupurile de vanzatori imbracati in rosu care stateau la taclale intre ei. Evident deranjati, imi arata directia pana nimeresc.
Inutil sa mai spun ca pe langa aceste grupuri de "vanzatori boschetari" se invarteau si ceva clienti complet nebagati in seama dar care afisau in mod evident dorinta de a fi ajutati....
O gasesc pe sefa. O tipa sfrijita pe la vreo 30 si un pic de ani batand la un calculator. In jurul ei, in toata vasta zona (e mult, prea mult spatiu in magazinul asta!) stateau degeaba diverse femei pe la diverse birouri (ce mult personal pentru golul ala imens!)
Ii spun ca vreau sa cumpar un cablu care nu are pret, adica e nepretuit!
Imi raspunde ca trebuie sa-i aduc cablul! Eu ma uit lung la toata hala aia imensa pe care trebuie s-o mai traversez inca o data si ii spun ca mai bine imi aduce cablul unul din baietii aia care stau degeaba pe acolo.
Ea imi spune ca numai eu pot sti despre ce cablu e vorba! Logic!

Ma duc inapoi.
..Insa nu mai gasesc cablurile HDMI Hama. Le luase baiatul din rafturi.
Ma duc sa-l caut. Nu-l gasesc insa dau de fata in rosu si alt baiat in rosu. Le zic problema si-mi raspund sa-l astept pe baiatul ala ca numai el stie de cabluri.
Ei nu au legatura cu problema asta (si aparent cu nimic din jurul lor).
Defapt stateau la taclale. Eu ii deranjasem....
Il zaresc in departare pe baiatul ala. Ma duc si il intreb unde sunt cablurile mele ?!
Vine cu mine inca o mica diagonala de magazin si imi arata ca le pusese undeva mai in spate pe toate gramada.
Iau doua de cate un fel si ma intorc la "sefa" pe diagonala mare a magazinului (imens

Ii arat cablurile si o intreb de ce cei 15 angajati de acolo stau degeaba si nu sar in ajutorul clientilor ?!
Evident, intrebarea e retorica, femeia sta cu nasul in PC si nu-mi raspunde.
Fetele din jur iau o atitudine ostila contra mea, un client turbulent care le strica dulcea liniste.
Imi cauta de zor in PC pretul secret. Dar imi spune: "-Pentru bon sa veniti maine ca azi nu va pot da!".....Inutil sa mai intreb de ce si sa-i mai explic ca este stupid sa chemi clientii alta data pentru ca tu nu ai evidenta in ordine!
Insa o intreb totusi de ce expune marfa fara pret ?!
Imi raspunde pe un ton foarte ridicat si irascibil ca nu e vina ei si nu e treaba ei ?!
Iar eu o intreb calm a cui treaba e ?!
Incepe sa bolboroseasca ceva de genul "bagami-as picioarele in magazinul asta si toate..." etc. Se vede treaba ca o doare in pix de tot ce face si ca totul se petrece pe acolo in dulcea lene si debandada miortika in care toti isi baga organul si arunca orice munca pe umerii celorlalti, jucand impreuna "miutza" mioritica a lipsei de raspundere!
Intr-un final, dupa niste coduri complicate imi comunica pretul secret! Victorie! Cablul placut de mine costa 139 lei ! Celalalt cu mai putine stele (chinezesti) costa 86 lei!
Ma intreaba daca le iau pe ambele sau doar unul si care ?
...

Sefa tacea dar o tipa care se foia degeaba pe acolo (din numerosul staff degeaba statator prin zona) imi raspunde acid : "-Va multumesc de urare! Nu trebuie sa vorbiti urat cu noi!"
Eu le spun ca nu cumpar nimic si nici nu voi mai cumpara NIMIC din magazinul lor urandu-le faliment si somaj placut !
Am plecat nervos! M-am dus apoi in REAL (care si asta e in zona asta deservita doar de una bucata sosea cu 2 benzi!) unde mi-am luat alta chinezarie de cablu, insa de 40 lei !
Fara indoiala, pentru unii criza e necesara !!!! As vrea sa vad si eu intr-o zi macar jumatate din politetea si comportamentul (normal) civilizat care este perfect firesc dincolo de granitza (de vest) ! Nu stiu daca noi mai apucam?!