Pe data de 3 Februarie se vada verdictul final privind platoul continental din jurul insulei serpilor. Aceasta insula a fost din totdeauna a Romaniei. Din punct de vedere al orogenezei insula serpilor este un vechi rest la Muntilor Dobrogei (cei mai vechi munti din europa), iar in antichitate pe ea s-a aflat Templul lui Achile. Insula a fost ocupata in mai '44 de armata rosie care a izgonit ultimele ramasite ale armatei germane, pe locul ei URSS instaland baza radar cu care supravegheu Turcia pana la marea Mediterana. Insula a fost predata printr-un simplu proces verbal predare-primire de un secretar de stat de la MAE de atunci , Eduard Mezincescu, la 23 mai 1948. Tratatul de la Paris (1947) de consfintire a granitelor nu face nici o referire la insula serpilor, ea fiind considerata in continuare a Romaniei. Acum lupta se duce pentru hidrocarburi de cca 100 miliarde mc de gaze care ar asigura necesarul Romaniei ptr 20 de ani in timp ce ucrainei nu iar ajunge nici macar 2 ani. Hotia a fost facuta de emil Constantinescu si de Adrian Severin crezand ca aceasta ar duce la intrarea mai rapida a Romaniei in Nato.
Harta care însoţea Tratatul de pace din 10 februarie 1947 nu preciza în detaliu ci la modul general traseul frontierei de stat dintre România şi U.R.S.S., ceea ce constituia o lipsă gravă, care impunea cu necesitate precizarea şi descrierea amănunţită a acesteia printr-un document oficial bilateral.
In practica internaţională stabilirea traseului frontierei de stat constituie una dintre cele mai complexe şi pretenţioase operaţiuni de evidenţiere a teritoriului de stat, acest lucru realizându-se prin tratative bilaterale complexe, finalizate printr-un document acceptat de comun acord.
Întrucât Tratatul de pace intrase deja în vigoare (la 15 septembrie 1947), prevalându-se de art. 1 al acestuia, sovieticii s-au grăbit să încheie cu partea română un Protocol privind precizarea parcursului frontierei de stat dintre cele două părţi. In urma invitaţiei Kremlinului. o delegaţie română condusă de primul ministru Petru Groza, a purtat negocieri la Moscova între 2-4 februarie 1948.
La 3 februarie 1948, între Stalin ("omul de oţel") şi dr. Petru Groza ("rumânski pervîi papugik", cum îl numea Stalin cu ironie) a avut loc o convorbire ale cărei detalii nu sunt cunoscute nici astăzi, cert rămânând, după părerea noastră, că între subiectele abordate nu puteau lipsi tocmai cele pentru care delegaţia română se afla în capitala U.R.S.S.- ului.
În cadrul discuţiilor dintre cele două delegaţii - la baza cărora a stat conţinutul art.1 al Tratatului de pace -, partea sovietică a invocat cu insistenţă includerea in discuţii a Protocoalelor nr.6/14 septembrie 1940, 7/16 septembrie 1940 şi 8/19 septembrie 1940 - in fond doar proiecte de Protocoale, elaborate de către sovietici şi care, datorită faptului că prin conţinutul lor lezau interesele României, nu au fost acceptate, semnate sau ratificate de către partea română niciodată! -, demers care contravenea normelor dreptului international.
Dacă la data semnării Tratatului de pace (10 februarie 1947) între România şi U.R.S.S. ar fi existat unul sau mai multe documente oficiale care să ateste parcursul exact al frontierei de stat sovieto-române, atunci cu siguranţă că acest lucru şi-ar fi regăsit reflectarea şi în art.1 al Tratatului de pace, fapt ce ar fi făcut inutile tratativele de la Moscova.
Invocarea repetată de către partea sovietică a Protocoalelor nr.6, 7 şi 8/1940, nu constituia o eroare, ci o abilă şi deliberată manevră juridică, sugestivă pentru "rezultatele" cu care sovieticii erau decişi să încheie aceste tratative.
Contextul intern şi international în care se desfăşurau aceste tratative de la Moscova, era favorabil U.R.S.S.-ului şi net defavorabil României: la cârma ţării se afla un guvern marionetă, impus de sovietici şi aservit în totalitate acestora; ministru de externe era Ana Pauker (Hannah Robinsohn) - agentă a N.K.V.D.-ului, agenta nr. 1 a Kremlinului în România -, "una dintre figurile politice cele mai detestate de poporul roman, cu o răspundere personală îi decisivă pentru comunizarea României fi transformarea ţării într-un satelit al U.R.S.S.", caracterizată de Reuben H.Markham drept "O evreică slujind Moscova împotriva României"; România se afla sub ocupatie militară sovietică; "specialiştii" sovietici impânziseră ţara, subordonând-o, pe toate planurile, intereselor Moscovei.
In luna mai 1997, la sfarsitul negocierii Tratatului a avut loc operatiunea de colationare a textelor din cele doua limbi ale partenerilor - o operatiune tehnica -, iar cutuma este de nerevenire asupra textului negociat deja pana la acel stadiu. La aceasta operatiune participau membri ai celor doua delegatii care se aflau chiar in sediul MAE de la Bucuresti. Diplomatul Aurel Preda, specialist pe spatiul estic, atunci director adjunct al Directiei Tratate, ne-a comunicat detalii ale episodului "finalizarii" acordului conex tratatului. Pe langa Tratat, tema Insulei Serpilor apare in Acordul conex - care face parte componenta din Tratat Ð, dar nu a fost trecut prin Parlament deoarece exista temerea ca ar fi fost contestat de parlamentari. Punctul 3 al Acordului era dedicat expres Insulei Serpilor, tema fiind demilitarizarea stancii plina de radare si antene, care bateau pana la granita nordica a Germaniei, acopereau Italia, nordul Africii, si o parte din Caucaz. Tratatarea temei "demilitarizarii" insulei era superflua la acel moment, cand instalatiile militare se aflau inca in posesia Rusiei. Acordul conex constituia praf in ochi, avand ca scop ascuns, de fapt, recunoasterea granitelor Ucrainei, deci reconfirmarea liniei Kalinin. Mihail Kalinin, presedintele Sovietului Suprem, a fost cel care a decupat Buceagul, Basarabia istorica, operatiune reluata astazi la nivel simbolic pe o harta a Romaniei pusa in circulatie de o organizatie obscura, intitulata "noii golani".
Severin: "Insula Serpilor, virgula, belongs to Ucraine"!
Severin a intrat in camera de la MAE unde se executa colationarea textului Acordului si a spus ca are o propunere, la care Buteiko, seful delegatiei ucrainene, a avut un gest nervos, trantindu-si ochelarii pe masa. Propunerea adresata de ministrul de Externe roman a fost: in randul patru de jos se pune virgula, dupa Insula Serpilor, si se adauga "care apartine Ucrainei". Lui Buteiko nu i-a venit sa creada si s-a adresat in rusa - paftarite pajalusta Ð repetati, va rog!, iar Severin a reiterat fraza, dupa care Buteiko a reluat discutia, in engleza, murmurand - Isle of Serpents, comma, "belongs to Ucraine"! Batranii taranisti au vrut sa voteze contra textului Tratatului, de aceea prevederea legata de Insula Serpilor a fost introdusa in Acordul conex. Dumitru Ceausu, i-a "prelucrat" pe taranisti sustinand ca "Romania, pentru a intra in NATO, trebuie sa priveasca in viitor si sa renunte la trecut". S-a dovedit insa ca a fost o cacealma pretextul cedarilor catre Ucraina in schimbul intrarii Romaniei in NATO la Madrid. Poporul roman insa nu a fost intrebat Ð prin referendum - daca este de acord sa cedeze Insula Serpilor, o parte a teritoriului national romanesc, ucrainenilor. Ceea ce incadreaza manipularile celor din MAE si ale ministrului Adrian Severin la rubrica tradare nationala.
Miza economica
Uniunea Sovietica a conferit insulei, abuziv, o arie de mare teritoriala de 12 mile, micsorand marea teritoriala a Romaniei, in dreptul Sulinei. Distanta dintre Sulina si Insula Serpilor este de 40 de kilometri. Prevederile Conventiei Natiunilor Unite asupra dreptului marii, incheiata la Montego Bay (Jamaica), la 10 decembrie 1982, prevede la art. 121 aliniat 3 ca Insula Serpilor intra la categoria stancilor deoarece nu are conditii naturale de viata. Stancile nu au dreptul decat la o jumatate de mila de platou maritim continental in jurul lor. Eforturile sisifice si pompieristice, pe alocuri ridicole ale Ucrainei, de transformare a stancii in insula au o motivatie economica extrem de importanta. O insula are dreptul la un platou continental de 200 de mile, adica perimetrul de exploatare ar intra practic pe teritoriul Romaniei, ceea ce este o absurditate evidenta. Platoul continental din jurul ei ascunde rezerve de hidrocarburi pentru 300 de ani de exploatare de acum incolo si deja firme importante au cerut Ucrainei dreptul de explorare prin foraj a zonei.
P.S. Conform ultimelor declaratii ale lui Victor Iuscenco, daca Romania va castiga la Haga, Ucraina va recunoste independenta Transnistriei. Timpic sovietic acest Ucraineni, tara falsa formata din teritorii luate Romaniei, Poloniei, Rusiei (crimeea) etc.... Ar fi absurd sa castige Ucrainenii...si asa este aiurea ei detin o insula aflata la 40 de km de orasul sulina, in apele terit Romanesti, iar fata de coastele lor se afla la sute de km....
Insula Serpilor-pamant romanesc
-
- Posts: 205
- Joined: 13 Oct 2008, 17:28
Re: Insula Serpilor-pamant romanesc
Am citit si eu lucrarea « Insula Şerpilor » realizata de dl. prof. dr. Dominuţ Pădurean, profesor de istorie la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanta în anul 2004.
Ea reprezinta o complexă şi completă monografie a Insulei Şerpilor, tratând subiectul din punct de vedere istoric, geografic şi politic, susţinându-şi afirmaţiile cu o documentare foarte bine pusă la punct.Este un efort admirabil!
De altfel , lansarea ei a avut loc pe data de 15 noiembrie 2004 la Sala Omnia a Senatului Romaniei si in cadrul ei se afla contribuţii importante , cred eu , aduse de profesorul Dominuţ Pădurean pentru cunoaşterea istoriei acestui pămant romanesc.
Ea nu face decat , aemenea multor altor lucrari istorice , sa reafirme faptul ca istoria s-a facut de catre marile puteri peste capul si in detrimentul tarilor mici precum Romania.Putem asadar sa ne reamintim de Teheran si Yalta.
Ea reprezinta o complexă şi completă monografie a Insulei Şerpilor, tratând subiectul din punct de vedere istoric, geografic şi politic, susţinându-şi afirmaţiile cu o documentare foarte bine pusă la punct.Este un efort admirabil!
De altfel , lansarea ei a avut loc pe data de 15 noiembrie 2004 la Sala Omnia a Senatului Romaniei si in cadrul ei se afla contribuţii importante , cred eu , aduse de profesorul Dominuţ Pădurean pentru cunoaşterea istoriei acestui pămant romanesc.
Ea nu face decat , aemenea multor altor lucrari istorice , sa reafirme faptul ca istoria s-a facut de catre marile puteri peste capul si in detrimentul tarilor mici precum Romania.Putem asadar sa ne reamintim de Teheran si Yalta.
Re: Insula Serpilor-pamant romanesc
de ce cei care au dat insula pe nimic nu sunt la puscarie? ca de dreptate istorica sunt satul, dar nu naiv.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"
Re: Insula Serpilor-pamant romanesc
In sfarsit s-a dat verdictul procesului cu Ucraina de CIJ de la Haga: rezultatul este ca 80% din zacaminte le luam noi si numai 20% ei.
Le-am tras-o ucrainenilor! Bravo echipei de negociatori in frunte cu Bogdan Aurescu si MAE !!
Acum ramane si cu canalul Bastroe sa ii facem sa inceteze distrugerea ecosistemului din delta Dunarii.
Le-am tras-o ucrainenilor! Bravo echipei de negociatori in frunte cu Bogdan Aurescu si MAE !!
Acum ramane si cu canalul Bastroe sa ii facem sa inceteze distrugerea ecosistemului din delta Dunarii.
Re: Insula Serpilor-pamant romanesc
va dura ani pana sa intepe teava dupa gaz si petrol in zona aia.
iar deocamdata se pare ca a iesit la iveala o concesiune data unei firme de apartament de catre fosta guvernare, dinainte de rezolvarea conflictului. Oameni prevazatori, mai ales ca in spatele fostului guvern era un "guru" al petrolului romanesc.
Fara dubiu, urmeaza lupta intre hiene pe noua halca de carne. Ceva ma face sa cred ca favorita e compania OLANDEZA Shell.
Haga asta parca era prin Olanda ?!
Si fara dubiu, ucrainienii au dovedit cu ocazia tevilor de gaz rusesc ca sunt indivizi imprevizibili, fara cuvant si periculosi. Rumanii sunt mult mai usor de incalecat! (....defapt sunt gata incalecati)
iar deocamdata se pare ca a iesit la iveala o concesiune data unei firme de apartament de catre fosta guvernare, dinainte de rezolvarea conflictului. Oameni prevazatori, mai ales ca in spatele fostului guvern era un "guru" al petrolului romanesc.
Fara dubiu, urmeaza lupta intre hiene pe noua halca de carne. Ceva ma face sa cred ca favorita e compania OLANDEZA Shell.
Haga asta parca era prin Olanda ?!
Si fara dubiu, ucrainienii au dovedit cu ocazia tevilor de gaz rusesc ca sunt indivizi imprevizibili, fara cuvant si periculosi. Rumanii sunt mult mai usor de incalecat! (....defapt sunt gata incalecati)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.
-
- Posts: 205
- Joined: 13 Oct 2008, 17:28
Re: Insula Serpilor-pamant romanesc
Ai dreptate momolo.va dura ani pana sa intepe teava dupa gaz si petrol in zona aia.
iar deocamdata se pare ca a iesit la iveala o concesiune data unei firme de apartament de catre fosta guvernare, dinainte de rezolvarea conflictului.
Desi pana sa se intepe dupa gaz va mai dura ceva, se pare ca prima teapa legata de exploatarile din zona ne-am luat-o deja...
Re: Insula Serpilor-pamant romanesc
si se pare ca asa cum era la mintea cocosului, in spatele afacerii cu concesionarea catre firma "peste-prajit SRL" data de guvernul Tariceanu pe ultima suta de metri si pe shestache se afla binecunoscutul printz valah al petrolului, Dinu Paturiciu.
Iar concesionarea respectiva era ticluita inca din 1992 pentru pielea ursului din padure pe principiul, in any case. Dupa cum se vede, baietii cu ochii albastrii care au luat tara la privatizat dupa plumbuirea piticului si sinistrei sale sotii, au fost foarte prevazatori! Nici fundul Marii Negre nu le-a scapat !
Docomentul din 1992 a fost purtat din mana in mana si pe shestache, ca oricum era neinteresant, pana in finele anului de gratie 2008 cand a fost reiinoit in pragul deciziei (previzibile si politice deghizata in decizie apolitica . Traiasca democratia occidentala.....dar nu trebuie sa uitam ca acum doua generatii ei erau in imperii coloniale cu totii...totusi! ) de la Haga (decizie luata cu unanimitate de voturi ca doar nu era sa dea gazul Ucrainei care joaca tango cu mama Rassia?!)
Asa e in cazurile astea interpretabile. Se interpreteaza.
In timpul asta, mandrul popor mioritik afla cu mandrie ca tara lor a capatat un teren de unde se poate completa pana la aproape independenta energetica pe gaz a Romaniei. Tot in timpul asta, mandrul popor miortik in a carui tarisoara se produce 40% gaz din necesar cat si oarece petrol, plateste pe gaz si benzina cat platesc (toti) ailalti din UE care nu au nici macar o sonda de petrol sau gaz!
Iar concesionarea respectiva era ticluita inca din 1992 pentru pielea ursului din padure pe principiul, in any case. Dupa cum se vede, baietii cu ochii albastrii care au luat tara la privatizat dupa plumbuirea piticului si sinistrei sale sotii, au fost foarte prevazatori! Nici fundul Marii Negre nu le-a scapat !
Docomentul din 1992 a fost purtat din mana in mana si pe shestache, ca oricum era neinteresant, pana in finele anului de gratie 2008 cand a fost reiinoit in pragul deciziei (previzibile si politice deghizata in decizie apolitica . Traiasca democratia occidentala.....dar nu trebuie sa uitam ca acum doua generatii ei erau in imperii coloniale cu totii...totusi! ) de la Haga (decizie luata cu unanimitate de voturi ca doar nu era sa dea gazul Ucrainei care joaca tango cu mama Rassia?!)
Asa e in cazurile astea interpretabile. Se interpreteaza.
In timpul asta, mandrul popor mioritik afla cu mandrie ca tara lor a capatat un teren de unde se poate completa pana la aproape independenta energetica pe gaz a Romaniei. Tot in timpul asta, mandrul popor miortik in a carui tarisoara se produce 40% gaz din necesar cat si oarece petrol, plateste pe gaz si benzina cat platesc (toti) ailalti din UE care nu au nici macar o sonda de petrol sau gaz!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.
Re: Insula Serpilor-pamant romanesc
Totusi ce ma amuza este faptul ca astfel de decizii CIJ sau orice masuri de revendicari , intregiri, modificari teritoriale sunt vazute ca victorii sau infrangeri nationale ca si cum ar fi o competitie sportiva.
Ce avantaje primesc cetatenii unei tari daca in tara respectiva se descopera resurse naturale? exceptand persoanele implicate in exploatarea acestora nu exista nici un avantaj pentru "popor".Eu as spune ca exista exemple care sa demonstreze contrariu, de exemplu la noi se extrage gaz natural dar asta nu inseamna ca cetateanu roman plateste mai putin decat se plateste tari vecine, tari care nu au nici un fel de resurse.
Exploatarea resurselor naturale existente pe teritoriul national nu este un beneficiu national este doar o afacere personala a unor grupuri de interese sau chiar persoane ce au puternice influente economice/politice.
Profitul este evident directionat catre anume persoane nu este vorba de vreun beneficiu national.
Chestiunile nationaliste cu intregirea si independenta patriei cu trecutul glorios, pamantul stramosesc ma lasa rece.Juramantul care te obliga sa il faci la satisfacerea stagiului militar cum ca vei apara patria cu pretul vietii, imi pare o aberatie fara margini si imi starneste o aversiune fata notiunea de patrie.
Ce avantaje primesc cetatenii unei tari daca in tara respectiva se descopera resurse naturale? exceptand persoanele implicate in exploatarea acestora nu exista nici un avantaj pentru "popor".Eu as spune ca exista exemple care sa demonstreze contrariu, de exemplu la noi se extrage gaz natural dar asta nu inseamna ca cetateanu roman plateste mai putin decat se plateste tari vecine, tari care nu au nici un fel de resurse.
Exploatarea resurselor naturale existente pe teritoriul national nu este un beneficiu national este doar o afacere personala a unor grupuri de interese sau chiar persoane ce au puternice influente economice/politice.
Profitul este evident directionat catre anume persoane nu este vorba de vreun beneficiu national.
Chestiunile nationaliste cu intregirea si independenta patriei cu trecutul glorios, pamantul stramosesc ma lasa rece.Juramantul care te obliga sa il faci la satisfacerea stagiului militar cum ca vei apara patria cu pretul vietii, imi pare o aberatie fara margini si imi starneste o aversiune fata notiunea de patrie.
Re: Insula Serpilor-pamant romanesc
este o victorie morala de care aveam nevoie. in rest, cartile deja sunt in sertar, jocul era terminat de mult, nu ca abia ar incepe.
in natura supravietuieste cel mai puternic (indiferent prin ce mijloace). e o iluzie sa credem ca noua, marii oameni nu ni se aplica intr-o forma sau alta.
desi nu conteaza, iti sustin punctul de vedere.
in natura supravietuieste cel mai puternic (indiferent prin ce mijloace). e o iluzie sa credem ca noua, marii oameni nu ni se aplica intr-o forma sau alta.
desi nu conteaza, iti sustin punctul de vedere.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"