katalin nu sunt in masura sa-ti recomand mici trucuri de amplasare. In primul rand, pentru ca nu ma pricep la acustica. In situatii din astea rezolv problema dupa ureche, cateodata cu multa munca si in timp destul de indelungat.
Cat priveste camera mica si boxele mari, exista cazuri si cazuri. Depinde nu numai de boxe ci si de camera. Astfel ca nu cred ca se poate emite o lista cu boxe mari tocmai bune de bagat in camere mici, pentru ca depinde de combinatia intre incinta acustica si spatiul respectiv, spatiu care poate fi de o infinitate de forme si proprietati acustice, care mai decare mai ciudate.
Dar iti pot povesti din experienta strict personala.
- Dupa o serie de tot soiul de bookshelf-uri mici si mari, am trecut la primele floorstand maricele, Opera Seconda:
http://www.operaloudspeakers.com/c3_9/C ... conda.ashx
principalul motiv fiind ca nu au gaura B.R., sunt pe compresie, au doar doua cai si jumatate (practic diful de jos este un subwoofer pe compresie) si nu in ultimul rand, faptul ca aveam pe ce le amplifica! (fiind si foarte pretentioase la amplificare dar si "mancatoare" de curent/putere).
Alegerea s-a dovedit buna abia cand mi-am stabilit o amplificare potrivita.
Pana atunci mai huruiau si mai bubuiau nitel, desi sunt pe compresie, sunetul nefiind prea echilibrat.
Camera unde au stat este sub 20mp si foarte proasta acustic. Au fost puse pe latura scurta, exact cum nu trebuie.
Dar "impacarea" cu spatiul a venit intr-un final, iar la lucrul asta nu au contribuit doar boxele ci intr-o mare masura amplificarea si.....chiar sursa de semnal!
Intr-un cuvant, nu boxele se acomodeaza cu camera, ci intreg sistemul.
In momentul cand am adus Opera Seconda acolo si am inceput se le despachetez, am crezut ca sunt nebun! Pana atunci avusesem numai bookshlef, precum si niste floorstand micute (NEAT Motive 2), mai micute decat multe bookshlef. Insa Opera mi s-au parut in acel moment niste "dulapi" (puterea obisnuintei).
Dupa Opera, de care am fost multumit, am trecut la Triangle Genese Quartet,
http://www.triangle-fr.com/WD100AWP/WD1 ... _363083531
adica unele considerabil mai mari! Cu gaura B.R.! (adica una dubla chiar! Insa macar in front, nu pe spate)
Dar si cu multe difuzoare (maricele)! Exact ce as fi spus cu un an in urma ca nu va merge in veci in acea camera!
Uimirea a fost, ca desi le-am adus cu inima stransa (lazile de ambalaj fiind cat niste mici frigidere) au mers din prima cum nu se poate mai bine! Nici o bubuiala/huruiala ce-mi erau binecunoscute din trecut (mai putin de la Opera care sunau foarte curat in acest sens) in relatie cu acea camera buclucasa.
Insa si de data asta am avut noroc pentru faptul ca amplificarea era perfecta pentru astfel de boxe, sursa de calitate.
Initial mi se pareau mari! Ulteior m-am obisnuit, mai ales pentru ca nu bubuiau/huruiau, basul fiind chiar de buna calitate, ...si nu mai mi se pareau mari!
Si sunt sigur ca la acel moment puteam obtine o ditamai huruiala cu boxe mai mici, chiar bookshlef de marime mica! Lucru dovedit prin incercarea ulterioara (de curiozitate) a diverselor alte boxe (in general mici si medii, toate bookshlef, alea mari fiind al naibii de greu de carat!).
Dar stiu oameni care stau in casa si cu boxe aproape de tavan! Altii care asculta la niste piticanii pe care le cauti cu lupa prin camera! Toti multumiti.
Problema nu ar trebui pusa simplist si nicidecum legata strict de boxe. Este defapt gasirea unui echilibru intre un sistem acustic (incluzand boxele) si camera (acustica locala).
Insa, fara indoiala, boxele mari sunt evident mai greu de "impacat" cu camerele mici. Unele sunt chiar imposibil de impacat, mai ales alea cu gauri B.R. pe spate, sau mai multe gauri, alea cu basul unic venit pe o singura gaura, etc, in general solutiile mai neortodoxe.
Dar cine doreste o solutie mai usor de echilibrat trebuie sa aleaga intr-un raport camera mica = incinta acustica mica si invers. Cine se simte in stare sa piloteze si formula 1, poate incerca cu diverse solutii aparent anormale, insa totul depinde intr-un final de echilibrul rezultat, chestie la care contribuie TOT, scule, cabluri, boxe, camera. Nu e pentru oricine!
De exemplu, sunt sigur ca daca altcineva ar lua, de exemplu, Triangle Quartet si le-ar pune intr-o camera chiar mai mare de 20mp, ar putea obtine o bubuiala si o huruiala de toata frumusetea in caz ca le va amplasa gresit, ca nu le va amplifica cu ce se potrivesc, ca va avea o sursa bubuita si aiurita, ca nu va utiliza cabluri potrivite, etc,etc.
Asa ca nu le pot trece pe o lista de recomandari numita, "Boxe mari pentru camere mici". O astfel de lista ar fi o tampenie. Mai degraba, si mai realist ar trebui facuta o lista, "Boxe mari cu sanse minime de potrivire in camere mici" si invers.
Mai degraba as spune ca in camerele mari situatia e mai dificila. Desi majoritatea se plang de camerele mici.
Acolo nu prea merge cu boxe mici. Iar cele mari....COSTA! (ma refer la incinte acustice bune, nu lazi cu difuzoare). Dar se presupune ca cine are o camera de palat, are si bani de boxe mari si bune!

Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.