DENON DP-47F DD vintage

A fost odata ca niciodata
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15660
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

DENON DP-47F DD vintage

Post by momolo »

o jucarie de-a mea draga! Batranul DENON pe care l-am zarit prima oara in anii '80, vremuri grele cand doar cei norocosi puteau..... privi poze in reviste :D .
Nu credeam atunci ca vreodata il voi vedea, daramite sa-l am!

Insa in ziua de azi este ieftin si prin site-urile cu vechituri se mai gaseste de cumparat. Dar nu foarte ieftin, tot costa de la cateva sute de euro pana la peste o mie, functie de stare.

Eu am avut noroc de unul in stare perfecta. Insa din cauza transportului prin posta cat si probabil "parasutarea" din tren a coletelor si in ciuda ambalajului foarte bun, tot a trebuit re-reglat mecanic si deblocat.

O realizare de exceptie in materie de pickup direct drive!

Partea electronica este proprietara firmei DENON, unele circuite integrate sunt dedicate acestui model.

Motorul este controlat in turatie cu o precizie diabolica. Realizare japoneza a vremurilor cand exista o intrecere nedeclarata ca fiecare mare brand nipon sa afiseze in prospecte cat mai multe zerouri. Cine cunoaste vremurile stie despre ce vorbesc! Acest DD Denon avea multe astfel de zerouri la valoarea fluctuatiei de turatie!

Bratul este ceva contra naturii! Totul este creat artificial de la forta de apasare pana la anti-skating.

Bratul este controlat in camp magnetic, acesta controlat activ de un microprocesor, practic forta campului magnetic devine forta de apasare iar asta e activa functie de diversi parametrii!

Pentru reglajul apasari se procedeaza simplu, bratul se pune liber in balanta la orizontala si prin deplasarea greutatii (astfel nu are nevoie de gradatii, o mirare de-a mea cand vedeam pozele) se echilibreaza incat sa stea liber perfect orizontal. In momentul cand se da comanda PLAY intervin campurile magnetice din butucul bratului (o zona foarte, foarte complicata) care creeaza apasarea si forta anti-skating variabila.

Setarea apasarii se face dintr-un unic potentiometru iar forta anti-skating este calculata automat de procesor functie de apasare si feed-back-ul preluat din brat.

Exista o celula fotoelectrica care "stie" daca este prezent un LP pe platan. Daca acesta nu exista, degeaba dai comanda PLAY, aparatul o refuza pentru ca nu cumva sa strici doza.

Bratul se pune singur unde trebuie, nu trebuie atins cu mana. Poti sa-l comanzi ridicat si tot prin butoanele de comanda il poti plimba peste disc. Comenzile sunt destepte, daca dai SKIP intai se ridica bratul si dupa aia o ia in directia dorita.
Evident, la urma se pune singurel la loc! O incantare! Nu trebuie atins, astfel ca daca iti tremura mana ai scapat, iar doza va fi ferita de accidente (nu tocmai rare in cazul pickup-urilor manuale!).

Ca sound pana la urma se dovedeste surprinzator de bun.

Pe DP-47F am montat mai multe doze MM si MC, de la SHURE M97xe pana la MicroBenz. Accepta cam orice doza iar reglajul nu e complicat, in rest e destept, isi face treaba singur.

Am gasit si manualul de service care arata cum pot fi reglati toti parametrii electronici pe osciloscop, o placere pentru un pasionat electronist. Pe cablaj exista multiple reglaje.

Al meu a venit intact, nu am observat nici o problema desi sunt foarte pretentios si aparatul nu e tocmai o prospatura, dateaza din anul 1988 ! Deci o buna fiabilitate.

Acum utilizand un alt pickup (audiofil) despre care m-am referit in alt topic, parca acest Denon imi este si mai drag! Imi place mult toata partea automatizata, faptul ca nu trebuie sa iau bratul cu mana si e atat de simplu de folosit!

I-am adus o singura modificare ce mi-a fost extrem de necesara. Aparatul vine din fabrica cu un cablu atarnand din interior, la capat cu mufe RCA. Un cablu dealtfel prost si mufe nu foarte grozave.

Eu i-am dat doua gauri cu o freza si i-am montat doua mufe XLR care au avantajul ca de la ele se poate prelua atat semnal balansat cat si nebalansat. Pentru acest lucru am si facut un cablu care are la capat doua mufe XLR si in celalalt doua mufe RCA precum si un fir de masa, asa cum trebuie la orice preu de doza normal.

Insa eu il folosesc intr-un preamp de doza cu input balansat, avand posibilitatea experimentarii diverselor cabluri XLR de semnal.

In concluzie un DD de buna calitate de la un brand care a produs multe aparate de acest gen, unul cu destinatie profy de studio costand si azi peste 3000 euro desi e DD si produs in anii 80!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: DENON DP-47F DD vintage

Post by LEKTOR »

Detin si eu acest turntable dar in varianta pe negru - adica toata partea silver este neagra ! Este un aparat robust,bine facut, FULLY AUTOMATIC - nu merge ca un cd dar foarte aproape ( o sa revin cu un pickup Pioneer care intr-adevar citeste vinilul ca un cd - panelul de control are chiar si track 1,2,3,4,5,,etc ).

De adaugat ceva - celula fotoelectrica este amplasata in acel turnulet din spate, iar o chestie f. interesanta - daca pui un LP sau 12" stie de unde incepe discul, la fel si un 7" 45 rpm ( care este mai mic ) - adica la un 7" daca dai play bratul nu incepe cititul ca pt un 12" - intelegeti voi ...

Denon a fost recunoscut pt dozele din seria DL si deasemenea pt un phono preamp vestit !
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15660
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DENON DP-47F DD vintage

Post by momolo »

si deasemenea pt un phono preamp vestit !
Care? Eu nu stiam decat despre trafurile lor ridicatoare pentru MC-uri, trafuri considerate foarte bune.

Cat despre doze, DENON DL-103 a facut istorie, o doza creata in anii 50 care se fabrica si azi, fiind celebra.
Ultimele variante sunt Denon DL-103R, DL-103PRO si seria limitata vanduta in cutii de lemn la un pret mare, DL-103SA.

http://www.usa.denon.com/ProductDetails/3031.asp

http://www.usa.denon.com/ProductDetails/3032.asp

http://www.eifl.co.jp/index/turntable/i ... l103sa.jpg

http://www.eifl.co.jp/index/export/export2.htm

http://denon.jp/products/cartridge.html

o istorie lunga in spatele acestei doze MC, unii s-au apucat s-o modifice si sa creeze propriile versiuni:

http://www.zuaudio.blogspot.com/
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: DENON DP-47F DD vintage

Post by LEKTOR »

Da, MC transformers erau vestite, dar mi-aduc aminte si de un preamp deosebit - ar putea fi aici, navigati toti anii - http://www.denon.co.jp/museum/1978.html
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Post Reply