nemtii au o vorba din batrani - rusinea unui om se spala intr-un an, rusinea unei natiuni se spala in 100 de ani. Nemtii sunt mai seci de felul lor.ca o alta paranteza, pacat ca "denumirea" de roman a fost si este aproape compromisa in europa. asta este o problema foarte grava si reabilitarea poate dura chiar zeci de ani, uneori niciodata.

mereu incerc sa inteleg de ce?! Lucrurile le stim bine cu totii, unii chiar prea bine. Le vedem, sunt atat de evidente ca ne scot ochii si ne afecteaza dramatic.nu am inteles niciodata asta. inca nu inteleg cum gandesc majoritatea oamenilor din administratie la orice nivel, le stiu pe toate. ma sperie, nu exista profesionalism, nu exista coerenta, nu exista politici conexe, nimic, nimic, nimic.
De la o vreme am gasit o explicatie - oameni de calitate (umana) proasta amestecati cu oameni de calitate buna. Lipsa triajului, o simpla problema de cadre.
Ma bazez pe un singur fapt, tara asta a dovedit in trecut ca poate functiona. Am cautat sa inteleg cum a reusit atunci ?! Si am ajuns la concluzia ca problema principala, cheia se afla la trierea oamenilor in functii de conducere si decizie.
De exemplu, pentru a compromite o intreaga institutie (chiar una cu oameni de calitate) este de ajuns sa pui un bou sau un talhar la conducerea ei. Iar lucrul asta se intampla la noi pe scara larga. Problema e ca oamenii de calitate si cu bun simt se retrag sub carapacea lor atunci cand vad ca locul colcaie de nemernici. Iar locul chiar colcaie de nemernici!
problema e mai grava, cele doua societati, cea occidentala (care a integrat deja mai multe foste state comuniste) si in comparatie cu cea mioritika, functioneaza complet altfel. Iar sistemul european impus de la centru este inflexibil, nu lasa alternativa, faci ca ei, iei banii, nu faci ca ei, nu iei banii.sunt sume mari care pur si simplu nu "atrag" pe nimeni pt ca e de munca si nu are nimeni chef sa o faca
Peste asta se adauga intreg sistemul de conducere mioritic de care am discutat mai sus. Complet corupt, total ineficient si neprofesional (posturile mari de decizie se cumpara ca pe vremea fanariota, iar dupa cumparare vine scoaterea profitului, o adevarata afacere avand ca finalitate spolierea statului). Chiar daca se mai gasesc entuziasti, astora le trece cheful pe parcurs cand se lovesc de obstacole incredibile.
Concluzia este simpla, Romania a fost aderata cu fortza. Nu era pregatita, nu avea sistemele ridicate macar la cel mai scazut grad UE. Este o tara ce apartine mai mult orientului si mai putin occidentului.
De exemplu, cum ai vedea integrata in UE actuala Ucraina, Belarus sau Russia ?! Ti-este clar ca ar fi anapoda! Nu ar functiona nimic, le-ar crea numai incurcaturi, i-ar umple de mafie, curve, hoti si smecheri, le-ar exporta coruptia DE TIP ORIENTAL (atentie!, aici e o una din problemele de baza!) direct si fara preaviz!

asa este! La inceput credeam ca sunt eu subiectiv. Insa am observat ca nu sunt singurul care simte astfel. Iar ceea ce este trist e ca lumea lor incepe exact de la granita noastra cu Ungaria, tara vecina fiind complet si firesc integrata in lumea lor, noi nu.te duci acolo si parca ajungi in alta lume. este un sentiment real, nu inchipuit.
Dar pe mine ceea ce ma intristeaza cel mai mult este cand vad cat au construit ei si cat nu am construit noi! Decalajul este imens. O generatie este nimic, trebuie sa treaca mai multe si am vaga senzatie ca defapt am pierdut trenul, ca nu mai este timp. Asta pentru ca planeta incepe sa aiba probleme care nu lasa prea multa speranta in ce priveste viitorul. Acela va fi ALTFEL, sau nu va mai fi deloc.
De aceea ma gandesc serios, singura sansa a Romaniei ar fi o alta cale, nu stiu care, insa alta, ceva care sa ia in seama diferentele fundamentale si decalajele insurmontabile. Se pare ca integrea in UE si aplicarea tipului lor de democratie nu ne prieste deloc.
sic, sic!astazi a rabufnit sotia, ca am xxx cd-uri sigilate si ca am tot uit dupa altele. ca ce dracu mai fac cu ele? pe de o parte simt mereu nevoia de nou, vreau sa am din ce sa aleg (genuri variate), sunt si curios, dar pe de alta, are dreptate. am sincer impresia ca unele le voi desface la pensie, daca apuc.

Serios vorbind, o problema e si cheful. Nu e de gasit intotdeauna cand ar fi nevoie de el! Cateodata ai timp da nu ai chef!
fluffy38
- din ce stiu eu, nu esti din Bucuresti, parca Lugoj daca nu ma insel ?!Pe 23 mai v-as putea duce eu pana acolo,dar de intors....eu merg in alta parte apoi.
Mergi si pe la expo? Sau doar treci prin zona ?
M-am uitat un pic la zboruri. Nu ar costa mult si avand in vedere distanta si timpul necesar, avionul e cel mai ieftin. Problema e cazarea, orasul ala e scump, mai ales in perioada de expozitie!