PolyGram wrote:Mersi fain de raspuns.
Inaite sa iau pick-up-ul actual, un Dual CS 750-1, am intrebat pe unii, pe altii (neavand multa experienta in doze) si, intr-adevar, mi-au confirmat si m-au asigurat ca e o doza buna. Chiar si Marius S din Baia Mare pe care il stii.
Inainte am avut un pick-up Thorens TD 166 mkII cu o doza Stanton 680 ee parca. Cred ca era o doza MI. Asa am gasit pe undeva. Pentru acesta am vrut un Ortofon sau un Goldring - pe care puteam sa iau de noua la 200 euro. Era un pret bun pt ca ea costa 300 la dvdplanet. Intre timp a aparut acest Dual cu doza Shure, arata ca nou, mi-a placut si l-am luat. Mai am o doza la el, cea cu care venea echipat din fabrica, ceva Ortofon facuta special pt Dual si am si doua ace de schimb pt ea. Fostul proprietar a schimbat-o cu acest Shure pt ca a vrut o doza MM buna. Acul nu este uzat. Cel putin fostul proprietar asa m-a asigurat. Mi-a mai dat si o curea de schimb si o perie din aceea cu brat ce curata discul in timp ce merge.
Inainte de Thorens am avut o chinezarie modificata/tunata cu o doza care mi-a placut foarte mult - ma rog, era prima doza MM pe care am ascultat-o, una de la Linn. Bratul neecranat imi baga un brum, un bazait in boxe si era cam enervant. Doza mi-a placut si am renuntat pt ea la un pick-up Clearaudio Concept cu doza lor,dar una MC. Initial mi-a placut. (A fost primul pick-up.) Pana cand am ascultat la cineva acea doza Linn. Doza as fi pastrat-o, dar am dat-o la pachet cu acel pick-up chinezesc, Sunses parca si m-a bucurat ca am scapat de el.
Inca ceva. Momentam am un preu C. Audio 640P. De mult tot vreau sa-l schimb, dar nu am posibilitatea sa probez ceva inainte sa cumpar. Dupa cateva documentari pe net - nu e prea sanatos, dar n-am de ales - m-am oprit asupra unora: Clearaudio Nano, Atoll P 200, Creek OBH 15 sau un Puresound P10 pe lampi. Atoll-ul m-ar tenta ca nu este cu operationali, ci cu tranzistori. Ce parere aveti?
Nu cunosc cum suna tablele DUAL. Am ascultat doar putin pe la altii niste Thorens "vintage" si in ciuda constructiei cam neserioase, nu sunau rau. Cred ca le trebuie doze rezolute cum sunt Micro Benz de exemplu.
Am vaga senzatie ca dozele LINN sunt defapt Audio technica rebranduite asa cum dozele Roksan Chorus sunt Goldring.
Preu "Cancibridge" 640P ("Azur" parca) am avut si eu. Tin minte ca erau doua feluri, l-am avut pe ala mai scump care stia si de MC. Mi s-a parut bun la pretul lui. Dar cand mergi inainte, dupa o vreme iti dai seama ca e entry-level. Chinezaria tot chinezarie ramane. Nu cunosc cele enumerate de tine, Clearaudio Nano, Atoll P 200, Creek OBH 15, Puresound P10 pe lampi. Poate stiu doar Creek-ul care nu e rau dar e tot un entry-level. M-am uitat acum pe net ce-i cu ele. M-as feri de cutiuta Clearaudio Nano, de obicei in cazul asta platesti numele, inauntru gasesti un integrat chinez, poate decent dar cred ca ar trebui sa mergi mai sus. De Atoll P 200 chiar habar nu am, pe vremuri am vazut, auzit, testat Atoll integrate si player; mi se pareau decente la nivelul lor dar nu sa cad pe spate. La Puresound P10 m-am uitat acum pe net, vad si poze cu matzele. Nu-mi inspira incredere deloc (ma refer la aspectul matzelor). Eu unul prefer preampuri phono pe siliciu, tranzistoare si integrate (exista si integrate bune dar nu chinezariile moderne). Am avut si ascultat cateva preuri phono pe tuburi si nu mi-au placut. Inclusiv realizari DIY. Parerea mea este ca lampile nu se descurca prea bine cu semnale mici, nu e, hai sa zic asa, "talentul" lor la treaba asta. Asa ca un preu phono pe tuburi e greu de facut. Insa am ascultat preu phono pe tuburi care m-a facut praf (adica mi-a placut mult de tot) insa era o cutioaie de la LAMM si costa doar 8.500 euro!
Ca preu phono ieftin am testat o data si mi-a placut, apoi l-am si recomandat (lui
oake care si l-a cumparat si-l are si azi) un EAR, Tim de Paravicini, EAR model 834P:
http://www.ear-yoshino.de/index.php?mac ... eturnid=60" onclick="window.open(this.href);return false;
Asta e cel mai ieftin de la brandul asta si exista 2 variante, unul cu fatzaul cromat frumos (ca in poza) si unul mai ieftin cu fatzaul negru. Inauntrul cutiei sunt 3 lampi ECC83 marcate EAR care sunt defapt Electro Harmonix. Suna mai bine cu tuburi NOS. Pentru intrarea de MC are trafuri ridicatoare. E o solutie buna, implica zgomot mai mic insa are distorsiuni mai mari. Se auzea fain pe MC, muzical, placut. Jucaria depinde in mod dramatic de cablul de alimentare, trebuia un cablu care costa de trei ori cat preul sa ramai cu mirare. Conta si daca il bagam pe un conditionator. Am concluzionat ca lampile astea sunt foarte sensibile la alimentare si vibratii. EAR-ul asta nu e rau deloc dar acum eu am pretentii si mai mari decat atunci. Dar practic asta e cel mai ieftin lampadar phono care mi s-a parut sa merite luat. Ai putea sa iei legatura cu
oake, poate te ajuta sa asculti cand vi la Bucuresti.
Insa daca ar fi sa compar cu variante pe siliciu la aceeasi bani, lampile ies invinse. Au un singur avantaj, muzicalitatea si sunetul totusi fain pe medie. Dar dezavantajul e coloratia, precizia mai mica, coloratura.
As putea sa-ti recomand un CEC PH 53 (
http://www.cec-web.co.jp/products/amp/ph53/ph53_e.html" onclick="window.open(this.href);return false; ). E mai scump decat cele din lista ta, mai scump si decat EAR-ul pe tuburi dar chiar si asa la banii lui intra in liga superioara, adica aici discutam de alta clasa si diferentele sunt mari. Totusi CEC-ul are o problema, performanta maxima este pe balansat, atat pe iesire cat si intrare, adica pe XLR da tot ce poate (si poate mult peste clasa de pret!). Iar intrarea balansata vrea numai MC, deci trebuie sa mergi pe MC ca sa scoti untul din el si sa ai amplificare balansata. Cu intrarea balansata nu e problema, e simplu, practic doza intra pe pinii + (2) si - (3) iar masa ramane carcasa pe pinul (1). E ok si altfel, adica pe MM nebalansat (reglajele acelea cu switch-uri rosii actioneaza numai asa, MM nebalansat; sunt complexe, adica permite setari complicate. Cand merge pe input balansat, reglajele nu mai actioneaza, este complet automat dar si calitatea e cam fabuloasa). Asta ar fi cam sa zic asa... inceputul drumului spre "hiend". Cele din lista ta sunt foarte probabil sau sigur mai bune decat Cambridge Audio dar totusi sunt entry-level, adica jucarioare ceva mai scumpe decat chinezu'.
Nu cunosc cum suna ca nu am auzit dar investigand serios, o varianta interesanta ar si un preu phono de la .....

Moon Audio, exemplu:
http://www.simaudio.com/en/product/41-p ... ifier.html" onclick="window.open(this.href);return false; (o sa zica unii ca m-am dilit!)
Dar cred ca e mai scump decat CEC-ul si totusi eu nu l-am auzit/testat. Insa am referinte bune, serioase si nu din Romania. Partea buna e ca (din cate imi imaginez) il gasesti in Romania, poate sa-l poti si testa inainte.
Ar mai fi multe altele daca vrei ceva de nou (caz in care pretul, dupa cum vezi, sare lejer de mia braia de euroi, adica sub "mia braia" nu merita luat nimic, lucru de nou).
Dar avand in vedere ca ai ofilitul ala de chinez de la "Cancibridge" Audio (care nu-i greu de depasit), ai putea incerca partea phono din diverse trancote integrate din anii 70....80, modele mai rasarite. Cum ai deja doza MM (si ti-am zis mai sus, Shure V15 este o doza excelenta cu care poti ramane fericit) e mai bine sa mergi pe trancote care au numai intrare MM, integrate din anii 70, model cat mai in varf, nu conteaza greutatea, cu cat erau mai grele, cu atat mai bine facute. Te poti uita la "argintaria" anilor 70 de la Rotel, Philips (sa fie totusi made in Japan, cele din Europa sunt pamant de flori la ora asta), AKAI, Technics (unele sunt foarte faine!), JVC, Sansui, bine inteles Luxman (cele din anii 70 sunt delicatesuri), Yamaha, chiar si unele Denon, DUAL (chit ca-s urate si au mufe DIN si sunt facute in Germania, au preuri phono foarte reusite... dar trebuie un pic sa te pricepi la fire, letcon, scheme, etc), Harman Kardon care are unele modele vechi de toata frumusetea pe phono, etc, etc, sunt sigur ca am scapat o groaza.
Din pacate nu exista reteta si nu putem discuta la modul, "brandul X e cel mai bun". Diferentele sunt mari de la model la model insa daca ai doza MM e bine de mers pe phono din anii 70 care stie numai MM. Unele phono mai ales dupa anii 80 care incepusera sa cam fie toate dotate si cu intrare MC, erau proiectate in principal sa performeze pe MC, intrarea MM fiind un fel de bonus sa fie pe acolo. E vorba chiar de modele de integrate faine, topuri care merita folosite numai pe MC, ori la tine (si la mine) nu e cazul in prezent.
Asa ca unele preuri numai MM si chiar simple din anii 70 ("argintarie" grea) sunt de preferat. Eu am gasit unele amplifuri integrate care au partea phono numai pe integrat (Japan, anii 70) si care suna incredibil de bine. De obicei daca e sa alegi teoretic (eu unul caut inainte pozele cu matzele si schema) e de preferat sa iei ceva cu partea de phono cat mai mare, cat mai incinsa (clasa A) si cu cat mai multe tranzistoare. Nu conteaza ca trebuie sa alimentezi ditamai hardughia de 14 kile doar pentru un phono, totusi solutia asta e una ieftina si sa sti, se bat periculos cu prospaturile astea moderne care costa, ai vazut, peste castigul mujicului care-si frange spinarea in campul muncii. Adica in loc sa dai vreo 500 euro pe cutiuta chineza cu integrat chinez, mai bine cumperi de 50.....300 euro trancota argintata si grea. Cu refacutul la condensatori e poveste complicata, eu unul nu sunt nici acum convins ca exista o unica solutie. Pe unele daca le "capacitezi" le strici la sunet, pe altele le ridici, depinde de conservare, depinde de cat de rezistente au fost piesele si modul de pastrare. E loz in plic la treaba asta dar e ieftin cu satisfactii frumoase. Altfel, cu bani multi gasesti calitate, cumperi un phono nou si scump, ai rezolvat treaba.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.