Prima fraza se poate extrapola la multe domenii, de fapt la majoritatea. Multe lucruri poti fi ieftine pentru unii oameni din lumea asta, daca sunt atenti la ceea ce fac si interesati de subiect, cu un pic de rabdare: casele, masinile, relatiile inter-umane, hainele, mancarea, etc. Daca nu te pricepi la nimic, totul e loz in plic. De exemplu, exista un nenica american ce a murit de curand (in accident auto) ce revolutionat gandirea acum cateva decenii cu o carte celebra alaturi de un alt tip: au facut o cercetare si au descoperit ca majoritatea milionarilor (adevarati) din state stau in casa lor veche si nu conduc masini "scumpe", premium, cum vrei sa le zici.Adica conceptul meleonarului de carton nu a fost inventat in pipera. In plus, majoritatea cica nu cumparau masini noi, ci numai sh-uri, cu toate ca aveau bani de cateva bucati tocmai scoase proaspat pe usa show-room-ului. E dureros sa afli ca daca te pricepi, cauti, te informezi poti sa gasesti multe alternative ieftine de multe ori. Pentru a le aprecia, trebuie sa fi trecut si pe la cele scumpe in prealabil, sa ai un pic mintea deschisa si lipsita de prejudecati.Vinilul poate fi ieftin DACA ai ceva experienta si cunostinte in domeniu. Daca nu, e loz in plic. E bine sa ai pe cineva sa te ghideze, pe cineva cu care sa te consulti.
Cu partea cu ghidatul, eu nu cred totusi ca merge in viata asta, in tarisoara noastra mai ales. Sunt atatia neghiobi in societatea asta, cum incerci sa le chalenguiesti un pic gandirea, cum ies la suprafata frustrarile, si discutia se transforma in tiganeala. Relatia master-ucenic la noi exista numai in urma unor interese materiale. In cazul in care ar face cineva un documentar despre audiofili din romanica ce asculta muzica la pick-up si amplifica cu lampi boxele, nu pot sa imi imaginez ce isterie ar produce asa ceva in lumea virtuala... ar rade unii... de sarmanii fraieri (adica astia cu discurile si lampile), ca saracii nu au bani de Samsugi Galaxi tanspe si casti albe...s-ar lasa cu balacareala totala. Inclusiv multi melomani, audiofili , cum le spuneti, nu pot sa isi imagineze ca suna ceva mai bine ca un Flac,mp3, whatever. In acest caz pe cine sa ghidezi, sa inspiri, sa oferi consultanta? Unii ne iau la misto ca avem in colectie 30 de discuri de vinil si 50 de cd-uri si ne dam mari si tari...in schimb ei au terabiti de muzica "imprumutata de la biblioteca". A explicat lumea pe aici ca nu cantitatea conteaza in viata asta scurta si aglomerata, ci poate calitatea, insa unii nu pot concepe sa cheltuiasca bani pe "muzica" cand au obtinut-o de la "biblioteca". In aceasta situatia inclusiv pe acest forum ne gasim o manuta de mici talibani ce recomandam vinilul si am impresia ca ne batem gura cam de pomana...nu-i bai, am mai spus cine are urechi, aude. In plus, daca ii ghidezi pe unii, au pretentia sa le fii disponibil la nesfarsit, pentru ca tu i-ai sfatuit si le esti dator pe viata...ii depanezi la nesfarsit pe viata. In acest caz, nu mai bine taci din gura si tii pentru tine, nu iti mai racesti gura de pomana? Eu ascult in acest moment la pick-up-ul meu salvat din mormanul de vechituri impreuna cu doza Shure cu acul cam uzat...am upgradat picioarele deoarece saracul era schiop de un picior si statea intr-o rana. Pick-up DD la 280 ron direct din duba samsarului de vechituri, doza cu ac uzat inclusa in pret, conuri 160 ron, vinil Franz Liszt (Werke fur Klavier und Orchester-Eterna) luat sh cu 10 ron, total 460 ron, satisfactia de a asculta in tihna la tine acasa o muzica buna... priceless!