imi place foarte mult cum ai descris lucruri atat de dificil de descris (in fraze)! Personal percep lucrurile astea cam la fel si nu stiu daca reuseam in text sa redau atat de aproape de perceptie cum ai redat tu.remoteviewer1 wrote:Momentan am 3 pick-up-uri pe standurile Ikea, toate functionale cu doze decente (ma refer la partea de ac). Schepsis-ul este ca fiecare suna bine, decent, multumitor, insa sunt, in acelasi timp, total diferite. Ieri am ascultat toata ziua la Thorens si as putea afirma ca are mai multa melancolie cu doza Sumiko. Kenwood-ul DD este parca mai viu si mai energic, sta bine la partea de bas. Kenwood-ul (ce este rig-ul principal) este mai riguros, descalceste muzica mult mai bine, mai ales varfurile aglomerate (unde celelalte se cam pierd) pare mai neutru, nu se pierde niciodata, nu sare niciodata santuri, nu are sibilante, parca muzica apare dintr-un fundal mai intunecat, are un contrast mai mare intre pasajele de liniste si sunet. I-ar prinde oricum un bas mai pronuntat si un pic de dulceata in sunet dupa gusturile mele. Oricum, in starea lor actuala Thorens-ul si CEC-ul (celalalt janghinel) sunt mai mult decat decente (iti mai arunca cateodata o sibilanta, ceva mai fac prost din cand in cand...) pentru pretul platit, insa Kenwood-ul pare sa aiba mai mult potential, forta, sa zicem un sunet mai high-end. Thorens-ul are un platan foarte greu pentru dimensiunea sa, motorul si cureaua facand eforturi sa le puna in miscare, insa headhshell-ul non standard mi se pare slabut, insa e foarte muzical pe ansamblu (in acest moment ascult la el si suna foarte bine). Sunetul Thorens-ului ma face sa ma gandesc sa-i achizitionez o doza mai buna dedicata, de nu ar fi prinderea ciudata din headhshell...., ii luam deja un ceva...un Grado din seria de lemn.
Am observat, ca fiecare combinatie pick-up/doza se pricepe la ceva...adica sunt unele discuri ce se aud mai bine pe o anumita varianta. Nici un pick-up nu este perfect pe toate discurile. De exemplu Chariots of Fire se aude exceptional pe CEC cu doza Shure, un album nou Royksopp se aude cel mai bine pe Kenwood, pe CEC sunand destul de banal. Thorens-ul are si el niste discuri in care unele pasaje sunt interpretate cu multa delicatete si finete. In concluzie fiecare pasare canta pe limba sa...din acest motiv am fost interesat sa achizitionez mai multe table si doze, pentru a experimenta. Ca sa concluzionez, fara sa incerc un numar semnificativ de doze de calitate, nu as putea da un verdict final, nu se stie ce combinatie fericita se poate obtine niciodata. Oricum eu vanez muzicalitatea in primul rand, am dat de gustul ei de ceva vreme si nu mai pot sa o ignor, mi-am gasit calea personala sa zica asa...
Eu aveam o vorba si mi se tot adevereste - pe cand la cdplayere trebuie sa le cauti pe alea care suna bine, la pickup-uri e invers, trebuie cautate alea care suna prost! Nu suntem singurii care (avand experienta practica) constatam ca e foarte greu de comparat "table". Fiecare are cate un merit al ei si asa cum ai spus, sunt placi care se aud mai bine pe unele si altele pe altele. Nu cred ca tine neaparat de sistemul de antrenare pentru platan (DD, belt drive sau idler...adica fulie pe romaneste). Tine de toata masinaria. Materialele din care sunt facute aceste table "canta" intr-un fel de cor impreuna. Sunetul e vibratie. Important este si pe ce asezam "tabla"care-i scula audio cea mai sensibila la rack (deci la vibratii). Deosebit de importanta e potriveala intre doza si brat impreuna cu toata masinaria dar si preul phono, inclus cablurile. Sunt variabile de variabile. Asa ca, intr-un final e tare greu de facut clasamente foarte clare si definitive.