caseta audio e tot banda magnetica, adica un magnetofon in miniatura. Banda poate fi de multe tipuri, latimi si poate fi trasa pe multe viteze. Cassul si magul au acelasi principiu, sunt practic acelasi lucru in variante diferite (latime banda, latime pista magnetica, compozitie banda, viteza, corectii, dispunere piste, etc).johndoe21ro wrote:am care credeti ca ar fi diferentele intre vinil, banda si caseta audio?
Intrebarea e totusi normala, orice pasionat se intreaba chestia asta cu "sursele".
Parerea mea e aceeasi de jdemii de ani, magnetofonul e cea mai buna "sursa" (ce cuvant urat!) dintotdeauna si deocamdata nimic digital nu-l egaleaza. A disparut din folosinta uzuala profesionala din ratiuni pur economice, adica este extrem de scump si necesita intretinere de specialitate permanenta. Digitalul este incomparabil mai ieftin, mai practic, mai rapid, mai economicos din punct de vedere consum energie, materiale si greutate. Iar digitalul permite maltratarea sunetului dincolo de imaginatie si mai ales intr-un mod vizual si fara a tine cont de factorul timp. Asta e si cauza pentru care in digital se fura astronomic! De aia au readus vinilul in atentia maselor largi, si-au dat seama ca prin digital vor ajunge la sapa de lemn (pentru ca toata lumea vrea bun si pe gratis!). Era evident inca din anii 80 cand au distrus vinilul in detrimentului CD-ului audio. Dupa care a venit PC-ul raspandit in populatie si care a pus cruce la tot.
Din punctul meu de vedere un magnetofon de top bate orice vinil (ma refer atat la placa cat si la scularaie). Despre digital am spus, nu are nici o sansa cu magnetofonul. Atat ca asta din urma e rar, ultra scump si extrem de complicat sa ai ceva de top. Cumva e ca si in fotografia digitala contra celei analogice, numai ca in audio diferenta in favoarea analogului e chiar mai mare. Evident, parere personala.
Si casetofonul poate fi o "sursa" buna de casa. Nu o data am auzit casetofon care se batea cu playere digitale de top si suna chiar mai bine. Dar in analogic lumea nu ia in seama multe aspecte care par cateodata fleacuri. Nu e simplu sa ai un aparat analogic cu banda magnetica pus la punct perfect! Pe digital e simplu, apesi pe buton si intotdeauna merge la fel!
Cat priveste zgomotul de fond (fashait la banda, pacanit la placi vinil), il consider un aspect secundar si lipsit de importanta. Pe cei pe care-i observ preocupati de aspectul asta ii consider trancotari, adica cei care inca nu au inteles ceea ce conteaza cu adevarat in sunet. Exista inregistrari vechi fabuloase, te intrebi cum au reusit asa ceva!? Unele au zgomot de fond chiar mare! Exista inregistrari moderne lipsite total de orice zgomot de fond dar care se aud mort, mic, urat, meschin, aiurea, mai ales nenatural.
Oricare din cele 3 poate fi o "sursa" buna. Cel mai simplu este cu vinilul. Cu banda (evident, inclusiv caseta audio) e mai complicat, necesita cunostinte si experienta.