Eu ma refeream in mare, strict la calitatea interpretativa ce o putem gasi pe inregistrarile analogice pana in anii 80, si cele ce au aparut in perioada digitala. Dau un singur exemplu, ele fiind numeroase de altfel> J.S. Bach Die Kunst der Fuge..pe vinyl in afara de varianta cu Hermann Scherchen si Vienna State Opera Orchestra , cu legendarii Gustav Leonhardt si Glenn Gould, primul mentionat avand doua versiuni inregistrate la clavecin la Vanguard si Deutsche Harmonia Mundi care culmea apar pe cd, cel de al doilea o varianta la orga la Columbia , reeditata de Sony pe cd si cateva variante vechi inregistrate numai la orga, alte variante, ma refer la cele strict orchestrale cu formatii baroce, nu sunt in tema ca ar exista de a fi luate in seama.
Luand la puricat in schimb inregistrarile de pe format cd, aici lucrurile iau o turnura dramatica in sens pozitiv. Vin cu exemple>varianta R. Goebel prezentat de mine intr un topic, cea mai buna dupa parerea mea, cu Rinaldo Alessandrini la OPUS 111, Jordi Savall la Astree si Aliavox, cu Fretwork la Harmonia Mundi France, Andre Isoir, orga, la Calliope, Marie Claire Alain, orga la Erato, Emerson String Quartet la DG, Juilliard String Quartet la Sony, Keller Quartet la ECM, Ramin Bahrami, pian la Decca, The Delme Quartet la Hyperion, Jean Galard orga istorica la Skarbo, Grigory Sokolov, pian la OPUS 111, Alice Ader , pian live la Virgin, legendara pianista sovietica Tatiana Nikolayeva, pian la Hyperion. Aceasta e preferata mea, legata de o interpretare solo. O versiune magnifica, cautati o si nu veti regreta

. Mai sunt si alte versiuni cu orchestre de suflatori interesante, dar personal nu le am pe suflet.
La mine descarcatul de fisiere gratuite sunt excluse, ce am, le am procurat cu greu, cu rugaminti de pe amazon si ebay..cu cd le procurate de pe piata americane e mai greu. Am cateva albume americane si japoneze, cu adevarat se aud superb comparativ cu cele UE, alias Germany sau Holland. In schimb cd le produse de elvetienii de la Divox, de francezi in speta cele de la OPUS 111, Astree Auvidis si Naive cat si cele austriece de la Sony Classical editia Vivarte si AliaVox, casa de discuri patronata de Jordi Savall, sunt matritate exemplar in mare parte.
Francezii si in materie de editori de lp uri, erau adevarati maestrii pe taramul european..ei si englezii in primul rand, urmau olandezii, nemtii si restul..am avut cateva sarbesti cu Chick Coreea 73 si 74. O dinamica de vis, cum numai cele americane mai aveau

.
Aduc astfel laude si caselor Melodya, Supraphon si Opus. Inregistrari cu mari maestrii din repertoriul clasic, scoli nationale si balet. O prezentare a copertilor de vis, adevarate bijuterii..
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett