Vin cu un exemplu personal, nu citit pe net. Io am facut armata in Bucuresti in 1983, intr o unitate cu multi baieti dezghetati la minte in mare majoritate lor bucuresteni, maghiari si sasi. In loc sa povestim tot timpul de Lenuta si Ciresica calcate prin vie, sporovaim mult si de muzica pop rock. Pe atunci, toata lumea vorbea de 2 albume istorice, Michael Jakson si debutul lui Madonna. Cu alte cuvinte, ajunsem sa fiu un moldovean ..simpatic (un lucru aproape imposibil acolo).
Cred ca am fost singurul soldat din armata romana care am dat in 85 (am facut 18 luni armata) pe un vinyl ..600 lei

In alta ordine de idei, si in Jassybourg erau in voga acele centre de inregistrari magnetice, unde se putea admira tot felul de magaoaie si deck uri, puse claie gramada, unde muzica bubuia non stop ! Evident ca baietii care lucrau acolo, (f. posibil sa fi fost securisti), erau priviti ca niste zei regionali, mai ceva ca baietii cu averi gata facute si Lotus uri prin ograda. Acolo in vitrinele lor erau expuse LP ri, benzi de magnetofon AGFA noir sigilate (350 lei), BASF, boxuri cu 10 x casete japoneze si nemtesti tiplate, anunturi publicitare si liste cu discuri la vanzare ale lor sau de aiurea! Toate erau la vedere, numai bani multi sa fi avut.
Un remember..cand am inceput io sa dau bani pe discuri in 81 (eram in cl 10a) un exemplar sigilat grecesc era 350..400 lei, unul nemtesc 450 lei, unul folosit 300 lei. Marea majoritatea lor erau productii germane, grecesti, olandeze si americane, cateva englezesti, mai rar frantuzesti..atunci aparusera pe piata si editii Yugoton cu trupe rock la 200..250 lei, mai slabe calitativ, dar am prins si 2 exemplare cu un sunet extraordinar, ce rivaliza cu cele americane..doua cu Return to Forever si Chick Corea, 73 si 74! Astea erau aduse in tara, pe filiera timisoreana. Vinylul romanesc era 28 lei, cele mai deosebite 46 lei, iar Dum Dum din India vreo 80 lei, parca ..(Eagles The Long Run, AC DC Back in black, Kraftwerk The Man Machine, Pink Floyd TDSOM, Sheena Easton si Blondie Autoamerican..cam atat!
In 1989, un dublu LP ajunse sa fie vandut cu 1400 de lei, adica un sfert din leafa unui arhitect sef sau a unui chirurg !
In schimb am fost chemat prin telefon la Militie impreuna cu taica meu (fiind minor), pe motivul unui schimbul unui ghiul din aur pe un belt drive Toshiba . Nu intru in amanunte, acolo intr o jumate de o ora de stat intr un birou in fata unui capitan n i s a spus ca nu avem voie sa detinem aur ..si, de unde am asa o scula frumoasa occidentala

Momolo, probabil te referi la deck uri de top care atunci costau de noi 3000, 4000 $ ! Apoi din astea, doar daca erai vreun colonel la securitate (presupun), ai fi putut sa le ai..oricum in Romania libera, erau paginile negre la mica publicitate >magnetofoane AKAI GX si Philips N, deck uri GX 35 si 71 sau Pionner, amplifurile AMU erau buluc acolo..