Imi aduc aminte cu placere de inceputul personal al audiofiliei..un pick up TESLA NZC 160, pret de magazin 4150 lei in 1983. Pe langa magnetofoanele Rostov, Tesla B 115 si Tesla CM 130, acest NZC era una dincele mai aratoase scule din C.A.E.R (ptr consumerul obisnuit).
Construit precum un tanc, un simpatic, fiabilitate legendara (la cate bairame salbatice a vazut si tone de fum de tigare a incasat, rula normal in continuum), cu doza Tesla cu ac de safir (i se putea pune si doza electromagnetica), pe el avea aplicat un brau din lemn, nu mdf , partea de amplificare era separata, putea fi folosit si pe TAPE, putere de 2 x 20 W, boxe pe 2 cai 2 x 10w, concepute dupa o reteta austriaca.
Potentiometru de volum ce era putin miscat iti ..misca si urechea..vorba maestrului Momolo, ca multe din acele statii antice de 2 x 10 wati, umpleau casele romanilor de MUSICA, la propriu !
La ce naiba au aparut mastodontii astia de 2 x 300 si 1000 de wati, pickup uri inalte si masive cat elefantu, impodobite cu 100 de brizbizuri si sarme, ca un pom de Craciun, care dupa gusturile mele sunt gretoase (numai bune ptr cocalari), la preturi ptr nebuni !
Dupa Tesla (nu ca ar fi avut ceva), i a urmat o combina Schneider cu tabla DUAL, casetofon si tuner, o frumusete, alta prezentare, alta performanta. Si acesta avea o putere a amplificatorului mica, cum multe aveau atunci. Constructie simpla, robusta, doza Shure, suna divin pe vinyle bune (americane).
Daca as alege in acest moment o tabla, mi as indrepta privirea catre o asemenea combina germana, un Telefunken sau un Bang and Olufsen par esample, o solutie completa (nu iti bati capul cu preuri si sarme), ce faceau legea audiofila pana la aparitia mastodontilor din rack ri si etajere (pe mine estetica lor, nu m a dat pe spate), preferand designul liniar, la orizontala (mai dai 500 de euro total aiurea pe rack uri
) si 2000 euro pe prize haudiofile ..
PS>In acele vremuri solare, oamenii isi petreceau vremea in jurul discurilor, a muzicii bune, a paharelor de bere si a canilor cu slibowitza, nimeni nu statea langa cabluri si transformatoare.
Exista, VIATA !
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett