Ceea ce numim "incalzire" prin criterii audiofile (legate de calitatea sunetului) nu se poate diferentia pe categorii distincte, aparate solid state si aparate pe lampi. Fenomenul este simplu si explicabil - orice montaj are un anume punct termic optim de functionare. Asa cum am mai scris, prin anii '90 invatam de la un inginer electronist care era in acelasi timp si ....

audiofil! (stiu, pare straniu, dar mai exista si astfel de ciudatenii). Imi spunea mereu ce-i repeta un profesor din Politehnica, "
- In electronica temperatura este totul!". Respectivul inginer electronist audiofil mergea foarte departe, isi calcula/ inventa propriile scheme. Intotdeauna in calcule lua in socoteala si temperatura ca factor important.
Practic, atunci cand auzim ca un aparat suna bine acesta se afla la punctul lui termic optim. Acest punct termic optim este influentat de mediul ambiant intr-o oarecare masura insa nu determinant avand in vedere ca noi avem in casa o temperatura decenta situata in marja 18.....32 grade celsius. Astfel observam (cu urechea

) la fiecare aparat audio un anume timp destul de fix dupa care sunetul ajunge la calitatea lui maxima.
Lucrul asta nu depinde direct de faptul ca un aparat este solid-state sau pe tuburi, depinde de modul in care este facut si astfel avem aparate pe tuburi care ajung la "nirvana" mai repede decat aparate solid state
dar si invers.
Nu exista o regula, depinde de constructie, schema, piese, modul in care este facuta racirea necesara, modul in care este disipata caldura aparatului.
Si ar mai fi ceva de spus - aparatele care functioneaza foarte incinse ajung mai repede la punctul optim decat aparatele relativ reci. Aici mai trebuie facuta o observatie - durata de viata a unui aparat care merge incins este mai mica decat a unui aparat care functioneaza rece. Insa din experienta am observat ceva (spus la modul general si nu ca o regula), montajele cele mai calde si mai "chinuite" suna si cel mai bine. E valabil la tranzistoare dar si la lampi deopotriva, cand sunt "chinuite" in pragul craparii... suna mai bine.

...Si vorba aia, in viata nu le poti avea pe toate

Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.