oake.... am citit ce ai scris asta noapte...
Sper, dupa ce dormi sa te trezesti ceva mai fresh si in toane mai bune. Mi-ar place sa cred ca aici suntem toti prieteni si dupa cum bine sti, un prieten iti spune cateodata si lucruri neplacute.
Interventia mea a plecat de la fraza ta,
Vreau sa demontez putin stereotipul audiofil cum ca vinilul suna mai bine ca CD-ul. In 99% din cazuri situatia este pe dos
Pana acum (dupa cum ai observat) nu m-am bagat peste posturile si afirmatiile tale. Stiu, nu a fost drept din partea mea, altora le-am zis-o si pentru (mult) mai putin. Insa acum ai dat cu bata in balta, defapt ai lovit cu o ghioaga imensa o mica baltoaca stropind toti calatorii. Dupa aceea nu te-ai oprit si ai continuat sa dai cu ghioaga in mine si mai ales in colegul nostru de forum,
remoteviewer1 (pe care eu nu-l cunosc personal). L-ai jignit urat si ai fost... hai sa spun diplomatic, foarte grosolan.
Acesta atitudine nu este tipica unui intelectual rafinat, sper sa regandesti atitudinea.
In opinia mea unica cale de reparatie este sa-l inviti pe
remoteviewer1 la tine si sa beti o bere impreuna ascultand trancotele. Dupa ce l-ai jignit in halul asta nu vad alta cale de impacare. Oamenii cand se cunosc in real life afla cateodata diferente mari intre ceea ce pareau on-line si ceea ce sunt in realitate. Sunt convins, are
remoteviewer1 de invatat de la tine dar sa fi sigur, ai si tu de invatat de la el. Cu totii trebuie sa invatam atata vreme cat traim, varsta nu este un criteriu intrinsec.
Cat ma priveste, asta noapte poate iti juca memoria feste, am ascultat pe deplin lamuritor toate lampasele tale (si toate sculele tale dealungul vremii) si ti-am spus impresiile si opiniile mele de fiecare data. Pe care nu le-am facut publice aici pe forum si niciodata.
Cand erai in camera mica unde se auzeau cel mai bine VTP-urile cu difuri Fostex (decat orice ai in prezent in camera mare), m-am carat o data (si sti bine) cu cel mai ieftin amplificator de la Unison Research, modelul Simply Two, SE cu niste lampi EL34 nici macar NOS ci banalele EH. Ai auzit cu acea ocazie cum trebuie sa sune un "lampas". Mai ales in comparatie cu ceea ce aveai atunci (si nu doresc sa insist pentru a-ti proteja orgoliul... Apropos, tocmai tu ii arunci lui
remoteviewer1 afirmatii despre orgoliu...).
Din pacate ceea ce a urmat nu mi-a demonstrat ca ai invatat ceva din aceasta experienta. Ai perseverat in greseala (de a-i comanda prietenului tau alte sinistrosenii care dealtfel te-au costat si foarte multi bani) dar nu am spus nimic, am considerat ca fiecare e liber sa aleaga ce cale doreste. Eu am vrut sa te ajut subtil in felul meu, sa iti dai seama singur ca te afli pe o carare eronata.
Ulterior ai avut de la mine (in urma unii schimb) in integrat SS de la Pioneer care ti-a demonstrat ca exista scule HiFi ceva mai ok decat altele si mai ales ti-a demonstrat ca un tranzistorizat decent poate depasi copios niste lampase gresit construite (de catre persoane care doresc sa-si atinga nivelul maxim de incompetenta si superficialitate.... apropos, atentie mare la condensatori de proasta calitate supusi la tensiuni prea mari si care fierb in scule DIY, astia pot provoca chiar si un incendiu, nu este de joaca!).
Ulterior, dupa ce te-ai mutat intr-o alta acustica situatia s-a inrautatit masiv. Atunci ai aflat ce inseamna pana la urma acustica insa asta e cu totul alta poveste. O aflam cu totii mereu si mereu....
Ieri m-ai facut sa ies din tacerea pe care mi-am impus-o in privinta ta pentru ca afirmatia scrisa era mult prea contrara realitatii si contrara bunului simt dar si dintr-un alt motiv - ultima data cand te-am vizitat (carand si de data aceea ceva.... tot in interesul tau. Pentru ca NU am interese sa vand. Dupa cum ai observat, sper!) am ascultat amandoi diferenta extraordinara dintre acel cdplayer mediocru si vechi de la Technics si pickup-ul in lespede de piatra. Sti bine cum a fost (LP-urile erau practic inascultabile dupa auditia CD-ului pe care ti l-am dat. Apropos, nu mai folosi discuri copiate, iti recomand totusi cele originale).... insa probabil asta noapte erai intr-o pasa proasta.
Ti-am zis atunci (ca si alta data) sa cauti sa schimbi totusi pickup-ul deoarece chestia aia suna sinistru.
Ti-am zis de la bun inceput ca ai facut o greseala sa introduci sasiul Lenco in lespedea de piatra turnata de Chris Sugar deoarece aceste lespezi sunt sinistre in sunet, strica tot ce pui pe ele.
Iar in cazul unui pickup care necesita o plinta masiva, rezultatul este si mai sinistru. S-a vazut in acel moment cand ti-am adus acel amplificator vechi din 1969, nemodificat (i-am schimbat 3 "conzi" in alimentarea preului doar de florile cucului, cei scosi inca mergeau si dupa schimbare modificarea in sunet a fost aproape zero), practic o scula "low-fi" care oricum suna mai bine decat cele cateva scule low-fi pe care le-ai modificat si discutat aici pe forum (....si eu nu m-am bagat desi stiam despre ce e vorba).
Tu mi-ai spus cu gura ta ca suna mai bine ampliful nemtofil din 1969 decat celalalte low-fi-uri (cu acele boxe Philips dealtfel foarte reusite, foarte muzicale si simpatice), eu oricum aud cu urechile mele si era evident.
Astfel, avand un amplificator ceva mai decent, defapt tot un low-fi (nici macar un hi-fi de top) cdplayerul Technics (model mediocru desi aveai altul mai bun pe care nu-l utilizezi) cu un disc audio decent, spulbera pickup-ul intr-o maniera absolut categorica pana intracolo incant nu mai puteai sa dai vina pe placi, diferenta era mult prea sinistra.
De aici ai tras concluzii gresite precum cea de mai sus cu cdplayerul si pickup-ul. In realitate acel pickup este horror si acum m-ai determinat sa-ti spun lucrul asta..... public. Ai investit munca si chiar cheltuiala, stiu, insa lucrul asta nu determina automat calitatea audio. Ar trebui sa determine mai multa experienta. Si mai multa experienta ar trebui sa aduca mai multa retinere in adjective pozitive si negative (apropos de descrierile tale in privinta acelor scule low-fi la care schimbi condensatori cumparati de pe strada Maica Domnului).
Am afirmat mai sus si reafirm, o conditie esentiala este relativ simplu de indeplinit - sa gasesti un pickup decent care nici macar nu costa mult. Conditiile sunt simple:
- sa fie in stare tehnica corecta (de exemplu, sa nu-i joace bratul ca la acel Thorens)
- sa-l asezi pe ceva decent (conteaza mult pe ce sta un pickup). Probabil asta ai deja, "rackul" tau din lemn imi place, poate e bun..... insa nu ar trebui sa stea intre tine si... boxe....
- sa dai atentie la cabluri si la faza de la priza, la prelungitoare, etc, adica "amanunte" de genul asta.
- sa ai totusi un sistem de amplificare decent, sa asezi boxele in spatiul acustic asa cum ar trebui.
- sa nu ai obstacole (gramezi de lucruri) in calea boxelor, sa nu ai gramezi de altceva sau alte boxe langa cele la care asculti (adica sa ai spatiu in jurul boxelor, sa le lasi libere 'sa respire") si sa te plasezi totusi in punctul optim de auditie...... si nu in ultimul timp sa... asculti! Gandestete, de cand nu ai mai ascultat "in transa" asa cum ascultai tu pe vremuri in camaruta mica unde (in opinia mea) VTP-urile Fostex cu Pioneerul 66 sunau mai bine decat orice ai acum in camera mare ?!
- sa fi lucid si prietenos chiar si cu cei care-ti spun lucruri neplacute legate NU de persoana ta ci de "odorurile" tale. Pe bune, dupa o iesire ca asta pe forum, unica varianta este sa-l inviti pe
remoteviewer1 la tine. Nici el nu mai are scuza de fofileala. Propun sa ne intalnim toti in jurul unor recipiente de bere cu gust puternic si amarui ! Dezbatem, transam, discutam si ai sa vezi, nu avem puncte de vedere atat de diferite.

Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.