Vertical Tracking Force (VTF) pe care eu o stiu din anii 80 ca fiind "
forta de apasare" (si personal prefer sa utilizez termeni romanesti atunci cand ii am).
Exista doua curente de opinie:
1. forta de apasare trebuie sa fie cat mai mica, chiar pana in limitele la care doza da rateuri pe un disc special de test. Apasare mare = uzura mare (la ac si LP)
2. forta de apasare trebuie sa fie cat mai mare, in limita specificata a dozei sau chiar fortat un pic peste. Ideea ar fi ca astfel doza uzeaza mai putin discul. Ideea ar fi ca tocmai o forta mai mica de apasare face ca acul sa deraieze micronic si din lovire sa uzeze mai rau santurile. Pare veridic
la modul teoretic.
Am avut ocazia dealungul timpului (mi-am facut putin timp cateodata intre testele de sigurante, cabluri, mufe si stechere

) sa incerc ambele variante. Eu unul (nebun fiind) ma ambitionez sa analizez la ureche (vorba aia, se spune ca esti intr-o ureche) si am constatat urmatoarele lucruri:
- o apasare mai mare (in limitele dozei date in prospect, de multe ori aceste limite sunt generoase) nu conduce automat la un sunet mai bun, la un bas mai bun ci dimpotriva! Am intalnit doze (atat din categoria usoara cat si grea) care suna evident mai bine cu o apasare mai mica (evident, in limitele din prospect, evident nu o apasare prea mica spre decolare).
- in timp (si aici discut incepand cu inceputul anilor 80 si pana azi) mi-am dat seama
practic de un lucru stiut din batrani, o apasare mai mare = o uzura mai mare. Asta e valabil in mod cert la doze MM pe care le-am avut multa vreme ca sa pot observa fenomenul uzurii si astfel am avut ocazia sa percep uzura unor LP-uri preferate dar chiar si a acelor de la doza. Asta se stia din mosi stramosi,
apesi mai mult, uzezi mai mult.
- totusi este posibil ca in anumite cazuri cu anumite forme de ac neconventionale (acul cel mai conventional e conul) sa fie valabila calea nr.2, adica o apasare mai mare sa uzeze mai putin. Dar nu stiu si in ce masura ar suna mai bine, eu unul din tot ce am auzit regland cu mana mea am constatat de fiecare data ca apasarea optima (auzita la ureche) se invarte pe la mijlocul plajei permise, in unele cazuri interesante doza suna cel mai bine cu o apasare spre capatul cu mai putina forta. Personal cred ca varianta nr.1 este cea corecta, adica ceea ce se stie din mosi stramosi.
- am mai constatat ca daca nu dispui de un sistem audio de un anumit nivel de decentza, poti face setari absolut eronate si chiar daunatoare. Un sistem audio de calitate cu un sunet transparent si rezolutie mare (peste trancotele hifi puse pe bufet printre mileuri) permite "gadilaturi"cu adevarat micronice.
- si am mai constatat, dar asta am mai spus-o, ca reglajele cele mai bune ....se fac la ureche! Se poate pleca de la un reglaj cu scule de masura (cantar, protractor) insa urechea e sfanta atunci cand ai si din ce sa auzi. Aproape niciodata setarea cea mai buna nu a ramas la ceea ce aratau sculele de masura. De multe ori rezultatul fiind chiar contraindicat! De aceea nu scred ca una din cele doua cai, nr.1 si nr.2 este total gresita, este posibil sa existe cazuri si cazuri insa din ce am incercat eu, parerea mea, in cazul dozelor obisnuite, mai ales MM si in cazul tablelor modeste, hifi, marirea apasarii duce si la uzura prematura a discului si acului, duce si la un sunet incorect. Asa cum am spus, conteaza enorm si mecanica bratului. Si de multe ori oricat maresti apasarea doza sare la un anumit test pe discurile LP de test, asta aratand mai degraba un brat prost sau o incompatibilitate brat-doza.
Parerea mea - in mod categoric conteaza calitatea bratului si in cazul bratelor mai ieftinute, mai hifi, mai slabute, eu nu as pune apasari marite, dimpotriva, as merge invers, sa scad VTF-ul ascultand la ureche si gasind punctul abia dupa ce m-am hotarat la un VTA cu doza aflata la mijlocul VTF-ului si antiskatingul corespondent VTF-ului respectiv. Apoi trebuie procedat din aproape in aproape. VTF-ul optim depinde mult si de VTA, depinde si de pozitia dozei in gaurile ovale, si toate astea sunt in legatura cu forta antiskating! Toate sunt variabile care depind de alte variabile. De aceea ar trebui plecat de la masuratori si teorie si definitivat cu urechea. Si ma tem ca regulile absolute sunt foarte putine tocmai pentru ca sistemul asta (vinyl) este format din variabile din variabile din variabile.
Insa eu unul nu as cumpara placi second hand de la cineva pe care-l stiu ca ara la ele cu apasarea maxima si cu trancote sinistre, brate modificate aiuristic, brate surubarite sau "imbunatatite" de Gigel (si nu de fabrica mama), doze strambe, puse stramb, ace ciobite, folosirea LP-urilor prafuite si intr-un mediu care colcaie de praf (stiind ca praful este abraziv puternic), etc. Parerea mea, apa calda din Colentina a fost descoperita de mult!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.