Amintiri din epoca ceausista

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Amintiri din epoca ceausista

Post by cosmin »

Multi dintre noi au dus-o mult mai bine pe vremea lui Ceasca. Multi s-au imbogatit dupa revolutie. Fara discutie, comunismul nu poate fi ceva bun din multe puncte de veder obiective.
Dar sa ne amintim si partile bune, sau amintirile frumoase de atunci. Unele dintre ele nu prea se mai pot repeta, pur si simplu.
De exemplu, amintiti-va ce frumoase erau petrecerile sau chefurile de atunci. Ne intalneam pur si simplu sa facem un remi, canasta, sau carti sau sa vizionam filme, sa ascultam muzica, etc. Indiferent ca ne intalneam in familie intre rude sau intre prieteni, era o alta savoare, un alt farmec, o alta traire.
Ieseam in parc cu o prietena, mergeam la un film sau teatru, nu o duceam intr-un club sau pub cu gandul de-a i-o "pune" din prima seara si a doua zi sa o luam de la capat cu alta.
AVEAM TIMP mai mult spre deosebire de acum cand totul este intr-o viteza continua - dupa bani in principal. Timp petrecut intr-un mod mult mai valoros si care ne onora.
Astazi ne orbesc multe lucruri, cu mult inainte de a ne satisface ceva. Ne roade ce scule are prietenul la care tocmai am facut o auditie, ce masina are, ce bani are etc.
Nu mai apreciem in acelasi mod lucrurile.
Nu mai exista o ierarhie justa a valorilor, numai una a banului.
Au ajuns indivizi ca Vanghelie sau Jiji, nea Mitica si multi, foarte multi altii sa ne rada in nas, ei, monumente de incultura, de non-valoare.
Au ajuns tiganii sa acapareze emisiunile televizate si au transformat intr-un refren grotesc pana si imnul national stiti voi la ce post TV.
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by LEKTOR »

Inainte erau cam toti la fel - nu prea existau clase sociale ci cei din CC si restul, despre cei din CC nu prea stiai multe, doar ca in cel mai bun caz aveau o casa la Sosea si o dacie cu 1B. Aveai timp mai mult pt ca nu erau pcuri, emisiuni tv dupa ora 10, etc. Alergai mult dupa informatii - sa zicem scule - reviste Neckerman,brosuri expozitii, acum totul este pe net, nu mai ai aceleasi emotii ca atunci cind vedeai ceva nou ! Banii nu prea contau atunci caci nu aveai ce sa cumperi - investitiile majore erau obiecte de superlux - dacia 70k, cromaticul 18k.
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by TomJones »

Asa este, bine descris. Multe din petreceri denumite ceaiuri se asculta Modern Talking si celentano la un casetofon , erau in voga formatia opus cu Life is life si celentano cu suzana. Pe strazi te plimbai lejer ca un boem , nu erai agresat de reclame, spatiile verzi erau cu duiumul, iar timpul era mult si valorificat la maxim. Imi aduc aminte verile cum ma duceam la strand, jucam table si carti pe plaja pana la 9 seara...era frumos. Generatia tanara nici nu stiu ce au pierdut, practic stresul era un cuvant necunoscut

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by TomJones »

Am vazut aici pe forum multi care urasc aceea perioada uitand totusi si adevaratele lucruri bune care astazi , in capitalismul nostru de dambovita, s-au furat cu tot ce se putea fura si distruge.

1. Perioada grea a fost in anii 1985-1989, atunci stateai la coada la tacamuri, se stingea lumina cu tine in lift, indurai frigul in case si alte greutati si astea toate pentru plata in timp record a datoriilor externe contractate de ceao pentru dezvoltarea socialismului multilateral.
2. Sa analizam un pic perioada 1965-1985 periada cea mai infloritoare a romaniei in istoria ei moderna, cand magazinele erau pline ochi de mancare: cafea naturala, citrice, ciocolata, carne si mezeluri adevarate, nu ca astea de acum: un terci de soia stropit din belsug cu aditivi chimizati si e-uri la greu de zici ca maninci tarate.
Asadar sa o luam pe rand:
Augist 1968, Ceausescu condamna invadarea Cehoslovaciei de catre URSS si a tarilor membre ale tratatului de la Varsovia. Toata suflarea lumii era alaturi de Romania in cazul unui eventual atac al URSS pentru restabilirea "ordinii". Richard Nixon a avertizat URSS sa nu atace Romania ca vor primi ferm o lovitura in Cuba. Imediat Nixon a venit la Bucuresti, ne-a acordat clauza natiunii celei mai favorizate si , putin stiu ca ne-a mai acordat licenta de fabricare PEPSI-COLA , practic eram singura tara din est unde se fabrica un produs de tip COLA. (aici fie vb intre noi era mult mai bun vechiul pepsi la sticla de 0.250l fata de otravurile de acum tip Coca Cola in care s-au descoperit urme de dioxina).
3. Romania era singura tara din europa de est care avea relatii diplomatice cu Israelul tinand cont ca in timpul aliantei cu Germania hitlerista, Antonescu i-a cam bagat in lagare in Transnistria la gazare alaturi de tigani . Transferul de cetateni de nationalitate ebraica in israel s-a facut contra cost tinand cont de banii cheltuiti de romania cu pregatirea lor: gradinita, scoala, facultate, armata etc ca doar nu era sa-i ofere pe tava gratis. Noi ii pregatea si ei ii luau de-a gata.
4. In aceea perioada s-au construit cu mari sacrifii de poporul roman (nu de ceausescu): amenajarea raului Dambovita (era doar o apa puturoasa plina de fecale), transfagarasanul, fabrici-uzine, metroul, casa poporului etc. Sa ne imaginam doar ce ar fi fost in Bucuresti acum fara metrou.
5. Nu in ultimul timp pedeapsa cu moartea. regimul PCR-ist nu tolera hotii si ticalosii ca acum. Existau oare atunci figuri gen "top 300 de hoti" din revista Capital? In cea mai democraticatara din lume, America te asteapta injectia letala sau scaunul electric la asemenea marsavii.
Ce s-a creat in 20 de ani dupa '90? Nimic doar furt distrugeri, sinucideri ale batrinilor de foame in casa, prostitutie, droguri etc. Nici macar o statie de metrou.
6. Exista un sistem clar de valori cu unele exceptii ale fostilor ilegalisti comunisti care aveau 4 clase, dar erau in CC. Daca erai inginer nu-ti comanda un analfabet cacanar la ICAB ca acum. Sa ne uitam la talamba de Elena Basescu - succesuri, conduce un Range Rover de cat a furat ta-su desi e proasta si urata ca noaptea. Are niste buze si o gura ca un hemoroid.

Dintre cele doua regimuri, ambele au fost ticaloase intr-un fel sau altul, dar daca e sa alegi intre doua rele pe cea mai mica as alege comunismul de pana in 1985.
_________________

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by Obelix »

Pot sa te intreb ce varsta ai, poate de acolo ti se trage nostalgia... :wink:

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by TomJones »

Obelix wrote:Pot sa te intreb ce varsta ai, poate de acolo ti se trage nostalgia... :wink:
Sunt un biet pensionar de 90 de ani, bolnav de Alzheimer care am ca pasiune navigarea pe net....

Obelix, nu e vorba de nostalgie am si subliniat ca au fost ticaloase ambele regimuri...de ce nu incerci tu sa spui ce s-a realizat dupa 90 si ce lucruri bune avem azi. de ex cum se vinde in capitalism o garsoniera cu 70 mii de euro (ma rog cu criza a mai scazut un pic) construita in comunist si luata atunci gratis de proprietar.

szacaz
Posts: 70
Joined: 08 Oct 2008, 13:26

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by szacaz »

TomJones, eu te-as contrazice in mai toate punctele cu care vrei sa demonstrezi ca atunci era bine si acuma e rau

dar am reputatie de flame-ist si mistocar, parca n-as intretine-o

dar ca sa nu raman cu postul de bagare in seama, o sa precizez doar ca Modern Talking era o trupa comerciala, care si-a intins la infinit pelteaua, pe Celentano nu-l ia nimeni in serios, Opus de asemenea - adica nimic valoros (nu ca n-ar fi fost nimic valoros in vremea aceea, ca a fost - dar n-ai amintit tu; in plus, nu-s repere proprii comunismului, ci tot vestici)


pe urma:
Pe strazi te plimbai lejer ca un boem , nu erai agresat de reclame,
nu erai agresat de reclame, ca era intuneric bezna, si boem erai doar pana cand te tundea politia, sau iti dadea 50 de lei amenda ca esti latos
iar timpul era mult si valorificat la maxim
asta e contradictie

dar era mult pentru ca nu prea aveai ce sa faci, si era valorificat pentru ca erai si tu (si si eu, nu doar tu) tinerel, si altfel iti curgea viata decat iti curge acuma
Imi aduc aminte verile cum ma duceam la strand, jucam table si carti pe plaja pana la 9 seara...era frumos.
pai din lipsa de altceva
Generatia tanara nici nu stiu ce au pierdut
n-a pierdut nimic, stai linistit; intreaba-i tu pe tinerii din ziua de azi daca ar face schimb (fa-l o descriere cat de convingatoare vrei tu; pun pariu ca or sa te intrebe: atata? nu mureati de plictiseala?)

iar daca ta scoti si pe tine, si pe ei din ecuatie, o sa constati ca au disparut unele au aparut altele - era bine si atunci (pentru cei de atunci, mai ales) e bine si acum (si pentru cei de azi, dar si pentru cei de ieri care au reusit sa se adapteze si sa ia ce e bun din aceste vremuri)
n-o lua personal, nu te-am atacat pe tine; doar ca nu-s de acord cu afirmatiile tale (si n-am comentat decat postul cel scurt; daca nu se supara nimeni, poate il atingem si pe cel lung)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by Obelix »

TomJones> Fara nici o urma de atac la persoana, parerea ta coincide cu cea a tatalui meu :P , parerea mea e a ceea ce s-a ratat a fost "virajul" din 1989...
O societate de "functionari" interesati care o freaca la munca "from nine to five" NU are cum sa progreseze, de aceea eu nu am nici o "intelegere" fata de "iepoca de aur". Relativa prosperitate se platea cu acumularea de datorii externe, iar cand a inceput "sa nu mai tina" a aparut foametea...
Efectul acesteia era mult diluat in capitala (curent tot timpul, nu 2 ore pe zi, benzina, magzine in care tot se mai gaseau ceva resturi), de aceea probabil ca provincialii sunt mai "radicali" in judecata :twisted:

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by TomJones »

szacaz wrote:dar ca sa nu raman cu postul de bagare in seama, o sa precizez doar ca Modern Talking era o trupa comerciala, care si-a intins la infinit pelteaua, pe Celentano nu-l ia nimeni in serios, Opus de asemenea - adica nimic valoros (nu ca n-ar fi fost nimic valoros in vremea aceea, ca a fost - dar n-ai amintit tu; in plus, nu-s repere proprii comunismului, ci tot vestici
Nici n-am spus ca erau valorile epocii de aur ci am descris atmosfera de la ceaiuri...
szacaz wrote:nu erai agresat de reclame, ca era intuneric bezna, si boem erai doar pana cand te tundea politia, sau iti dadea 50 de lei amenda ca esti latos
Ma refeream la cum era ziua. Cat priveste bezna nici acum nu este alfel; sunt destule strazi in Bucuresti unde ti-e frica sa intorci capul noaptea de frica sa n-o furi la lumina lunii. Asta cu tunsul nu prea a fost adevarata. Ce pe Florian Pitis la tuns cineva si facea emisiuni la radio si TV, dar pe Cristi Minculescu? practic militia avea si ea o forma de protest , mai light adevarat, dar tinea cu "boborul"
szacaz wrote:dar era mult pentru ca nu prea aveai ce sa faci, si era valorificat pentru ca erai si tu (si si eu, nu doar tu) tinerel, si altfel iti curgea viata decat iti curge acuma
Fals!!! Toata lumea avea servici, dar se lucra in 3 schimburi. Schimbul 1 tinea pana la ora 14-15 dupa care o taiai la o bere sau pe strand. Practic nu aveai cum sa nu lucrezi ca te ridicau baietii cu legea antiparazitism social. Acum ajungi la 20 acasa datorita programului si transportului de cacao, maninci si adormi la sinteza zilei cu Mihai SUZANA Gadea.

szacaz wrote:-a pierdut nimic, stai linistit; intreaba-i tu pe tinerii din ziua de azi daca ar face schimb (fa-l o descriere cat de convingatoare vrei tu; pun pariu ca or sa te intrebe: atata? nu mureati de plictiseala?)

iar daca ta scoti si pe tine, si pe ei din ecuatie, o sa constati ca au disparut unele au aparut altele - era bine si atunci (pentru cei de atunci, mai ales) e bine si acum (si pentru cei de azi, dar si pentru cei de ieri care au reusit sa se adapteze si sa ia ce e bun din aceste vremuri)
Pentru generatia de acum conteaza acul in vena, piercing si ceva prafuri pe nareta trase la bairamuri pe versuri de La familia. Pentru ei a avea valoare inseamna sa fii gen poponet cu masina de bastan, geanta louis vuiton, telefon vertu si pitipoanca trasa dupa tine plus inca vreo doua diplome luate la party, ca deh, are tata bani.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by TomJones »

obelix wrote:Relativa prosperitate se platea cu acumularea de datorii externe, iar cand a inceput "sa nu mai tina" a aparut foametea...
Efectul acesteia era mult diluat in capitala (curent tot timpul, nu 2 ore pe zi, benzina, magzine in care tot se mai gaseau ceva resturi), de aceea probabil ca provincialii sunt mai "radicali" in judecata
Obelix, in 1990 Romania era singura tara din lume, alaturi de Kuweit care nu avea datorii externe, ba chair avea un plus in visterie de 3 mld de $ plus creante de vreo 5 mld $ (tarile africane, combinatul de imbogatire a minereului de fier de la Kriwoirog-Ucraina etc). toate astea pana a zis idolul de la Apaca, Petre Roman ca "Industria romaneasca e un morman de fiare vechi" si apoi a mai pierdut si "pariul cu agricultura" de am ajuns sa importam 90% din haleala cea de toate zilele.
La fraza ta a doua, da ai perfecta dreptate numai ca eu subliniez perioada de pana in '85 cand se traia bine fata de ce este acum.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by Obelix »

Si cu ce incalzea pe cobaii "ingineriei sociale pe scara mare", flamanzi si infrigurati, aceasta "bunastare teoretica" :oops:
Ca dupa aceea comunistii "din randul doi" au zis ce au zis si facut ce au facut, asta e o alta socoteala...
La "preferinta" ta ta petru anii 70 nu poti sa-ti raspund ca se vinde in kit cu foametea ultrerioara... sunt doua realitati indisociabile.
iar casa-ti raspund pe alt plan, invidia si incultura nu sunt monopolul erei Internet, si inante aratai cu degetul amicul cu deck din shop, iar acesta risca destul de mult...

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by cosmin »

TomJones wrote: Pentru generatia de acum conteaza acul in vena, piercing si ceva prafuri pe nareta trase la bairamuri pe versuri de La familia. Pentru ei a avea valoare inseamna sa fii gen poponet cu masina de bastan, geanta louis vuiton, telefon vertu si pitipoanca trasa dupa tine plus inca vreo doua diplome luate la party, ca deh, are tata bani.
100% corect ! Pot confirma pentru ca cunosc personal o gramada de parveniti din aceasta categorie. Alta gramada si mai mare si in continua crestere o puteti lesne observa in toata mass-media, colcaie !
Dar trebuie sa ne concentram sa filtram valoarea din gunoi !
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by Obelix »

Pai asteptati si voi sa treaca vreo 2 "cicluri Brucan"... :P

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by cosmin »

Doua numai ?
Cred ca vreo 3-4... Multiplu de 20 de ani deci.
Trebuie sa dispara in totalitate dinozaurii din acea epoca in primul rand.
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Amintiri din epoca ceausista

Post by puf »

Eu il inteleg pe Tom Jones, explica cum a vazut, perceput el societatea de atunci.
Nu greseste cu nimic chiar daca memoria este selectiva si raman pregnant amintirile placute.
Pana la urma totul se reduce la interactiunea personala cu societatea nu la nivel macro sau politic.Sunt foarte multi care cu toate ca erau membrii de partid nu aveau nici o treaba cu politica, pur si simplu nu ii interesa isi vedeau de viata personala cu bucuriile si necazurile marunte.
Eu am fost copil pe vremea aia si tot ce imi amintesc legat de politica, partid, conducator se reducea la glume foarte amuzante si niciodata nu am luat in serios nimic din aceste notiuni.

Indiferent de regim oamenii isi traiesc viata, pot fi fericiti intro mahala din Ferentari sau frustrati si nevrozati in o vila din Pipera sau invers.Eu cred ca totul se reduce la echilibrul individ-societate.Cand acest echilibru exista prin integrarea fireasca, nu fortata a individului, totul este bine indiferent de ideologia social-politica.
Dau un exemplu: tiganii nomazi, poti sa le oferi palate si bai, ei tot nespalati vor prefera sa stea si sa faca focul in curte chiar daca au aragaz.Sunt ei nefericiti in conditiile mizere de existenta? dupa parerea mea, nu.Daca exista printre ei indivizi care isi doresc altceva se rup de societate si pleaca dar societatea ramane.

Eu nu cred ca suntem in masura sa judecam vechea sau noua societate putem doar sa comentam.

Post Reply