Evident, in comparatie cu niste chinezarii din ziua de azi pana si niste boxe mediocre ale anilor 80 se remarca (daca sunt in stare buna de conservare). Din pacate chinezoii nu se pricep la difuzoare si nici nu o sa se schimbe situatia asta prea curand. Dar se vor schimba altii, cumparatorii de boxe chinezesti ( adica "audiofilii" ) care-si vor adapta nivelul de pretentii si de educatie audio pe ceea ce ofera piata. Intotdeauna intre mediocritati exista mediocritati mai rasarite decat restul.
Nu cred ca a ascultat careva "de pe forum" (sau forumuri) Diatone cum dealtfel e cazul multor scule audio japoneze din seriile de top si mai ales din cele destinate pietei interne nipone.
Teoria cum ca japonezii nu stiu sa faca boxe (sau aia ca nu ar fi capabili sa interpreteze muzica clasica la nivel de top) este la fel de imbecila ca si imbecilii care o propaga. Intr-un final vom ajunge la concluzia ca generalizarile sunt ultima semi-erectie audiofila

.
Asa ca nu poti merge decat pe risc, sa iei pe neprobate. Tot ce-ti pot spune despre piata nipona e cam asa, sistematizat:
1) japonezii nu cunosc notiunea de "tzeapa" si sunt incredibil de cinstiti.
2) isi pastreaza sculele audio incredibil de curate si nu le "ciobanesc" (dealtfel termenul este specific doar meleagurilor si metehnelor noastre). Sunt acolo scule second hand vechi de peste 20 de ani care mai au "tzipla" originala pe telecomanda.
3) tot ce este acolo din gama de top (care si a costat un mega pret la vremea lor) suna de la bine in sus ca sa nu spun, chiar uimitor. De mentionat, noi suntem in general obisnuiti cu un nivel de calitate audio mediocru si indoctrinati cu bullshit "haudiofil".
4) preturile pe piata japoneza sunt mari. Ei au salarii mari, totul la ei este scump....si daca un kil de portocale costa aprox. 37 USD in Tokyo si "sculili" lor sunt tot atat de scumpe. De aceea multe modele de top nu au fost produse decat pentru piata interna, altii nu ar fi platit acele preturi.
Dar, in opinia mea, merita riscul !
PS - as baga un ochi si la incintele vintage de la Yamaha, Pioneer, JVC, Technics, JBL.
http://itishifi.blogspot.com/2010/04/sp ... -size.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.hifido.co.jp/KW/G1/P0/A10/E/ ... -09199-00/" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.