Asa cum am spus, la mine in colectia de deseuri electrice de la groapa de gunoi troneaza niste teutonice pe post de campioane. Mi-am luat 4 perechi din care numai 2 sunt in mintile lor, restul cu difuri arse si suspensia neschimbata, doar asa pe post de donatoare de organe. Initial am avut din aceeasi marca un model usor mai mic (bas sub 20 cm...parca) dar cu suspensia de cauciuc original in stare excelenta. Le-am vandut unui prieten mai mult din motive de bani si pentru ca nu pot asculta un camion de boxe in acelasi timp, plus spatiu de depozitare. Modelul din care am patru perechi este mai mare cu basul peste 20 cm pe burete (din pacate schimbat, altfel nu se poate - iar asta e un lucru rau, schimba comportamentul difuzoarelor si evident, necesita rodaj!) si 3 cai. Desi teutonice ca fabricatie si nu ca sunet, sunt superbe si as putea spune, aproape universale, adica au toate atributele sunetului. Dar sunt extrem de pretentioase la amplificare desi sensibilitatea este ridicata, nu stiu exact neavand referinte pe net dar la cum sunt de sensibile cu puterea nu necesita mai mult de 1....5 W pentru o camera normala de vreo 20mp. Filtrul este relativ simplu, cam minimul pentru 3 cai si defapt cele doua "chiutere", ala asazis de medie si ala de "chiuiala" sunt defapt 2 tweetere care completeaza ceea ce face diful universal cu membrana..... ati ghicit

, de hartie! Un lucru foarte ciudat e urmatorul - posibil sa fie facute in marea fabrica a lui HECO (care fabrica de o mie de ani pentru o droaie de firme germane) si seamana perfect cu diverse alte branduri dar la sunet nu seamana deloc, adica nu suna teutonic. Difuzoarele nu sunt marcate cu absolut nimic si culmea, nici macar plusul nu e marcat la "chiutere". Dar asa cum am spus, rar boxe atat de cameleonice functie de amplificare, pot suna ca niste trompete sparte, pot suna ca niste boxe de bani grei. Sunt ca si in cazul colegului de forum, on the bright side dar fara sa agreseze deloc urechea. Si nu au gaura BR, adica sunt pe compresie, deci ideal dar ineficient.
Dar intr-un final mi-ar fi greu sa spun care sunt cele mai bune. Mai am si vreo doua perechi de englezoaice din 1976 si 1980 complet diferite ca stil de sunet, ambele cu o fascinatie in ele, te prind pur si simplu ca nu mai vrei sa pui alte boxe pentru multa vreme. Defapt pe alea vechi din 1976 am ascultat cateva luni de zile si nu-mi doream sa le schimb.
Am si frantuzoaice mici si teribile cu difuzoare A.... pardon, am zis ca nu spun!

Mici si rele, cand le pun par sa fie altele de vreo 3 ori mai mari, sunetul nu este on the bright side si nici dark, au un rafinament rar intalnit, sunt de un realism fascinant si stiu sa cante cu mare calitate la volum extrem de mic in miez de noapte! Asta e o calitate rara daca nu stiati. Dar sunt mici si in consecinta, legile fizicii sunt imbatabile cateodata, nu poti avea basul si cu toba mare din cutii de pantofi.
Mai am si niste daneze, defapt sunt o combinatie englezo-daneza de prin 1970..1973 primavara

, 3 cai.... toate pe alnico! Difurile sunt daneze si cel care mi le-a vandut a facut greseala sa afle abia dupa aceea ca au toate difuzoarele pe alnico si i-a parut rau. Pe buna dreptate, alnico are cumva o anume fascinatie in sunet. Nu au ele nici basoi si nici nu chiuie din cale afara dar au ceva care te face sa nu te mai saturi. Necesita (deloc surprinzator) putere mica neavand nici ele putere mare, evident, dar pe cine intereseaza sa sparga termopanele vecinilor?!
Mai am niste teutonice foarte stranii din 1977 cu frontul.... turnat masiv in dural. Vreo 13 kile bucata desi sunt mici, firma fiind defapt preluata in anul ala de Sony insa inca germana si foarte veche ....pana Sony a distrus-o deoarece ii interesa doar piata RFG-ista. Astea sunt tot pe 3 cai si compresie cu toate difuzoarele pe hartie (inclus "chiuterul") dar pe difuzoare scrie macar ceva inteligibil, Canton. Suspensiile sunt pe cauciuc foarte moale si inca in stare perfecta, filtrele simple. Am incercat o data sa le "imbunatatesc"

acum multi ani, si initial spre norocul meu am schimbat doar la una firele, destul de multe pentru 3 cai, un fel de salata de macaroane. Am avut inspiratia sa pun cabluri audiofile doar la una si apoi sa compar..... si am pus la loc cablurile interne efectiv "de veioza" adica efectiv ca taiate de la veioza! Sunt atat de rafinate incat diferenta data de sarme era... crunta! Sarmele haudiofile faceau boxa mai rezoluta dar mai aspra si mai falsa, totusi e greu de povestit in cuvinte si usor de auzit, practic stricau echilibrul in sunet, unul pe atat de fragil pe cat de rafinat pe atat de delicat si adanc in spatiu! Soundul este cumva spre stilul teutonic, corect, liniar dar nu pacatuieste asa cum pacatuiesc (sa zicem) suratele Canton. Defapt firma germana defuncta stia sa faca aparate frumos sunatoare, nu e o surpriza. Sunt efectiv fascinante, cu astea am stat vreo 6 luni si nu doream altceva. Sunt mai mult pentru clasica si rezolutia lor umileste boxe moderne de mii de euroi. Tin minte, ascultam la aceste "deseuri" si apoi mai ascultam pe la altii boxe noi care costau cat o masina mai ieftina si imi era mila de oamenii aia ca au platit atatia bani degeaba! Cumva sunt mai degraba ca monitoarele profesionale de studio dar induc si sentiment la auditie avand aceeasi calitate rara precum micile frantuzoaice, se aud fantastic la puteri extrem de mici in miez de noapte. Si culmea, frontonul este defapt o lespede sculptata (cu CNC) intr-un bloc de dural masiv ...si sunt foarte urate!

Le-am vazut rar, defapt o singura data la vanzare in Bulgaria.
Am si niste Jamo care stiu sa cante Muzica, se inveseleste aerul cand le pui si astea au capacitate de bas dar punctul lor forte este media superba, evident, 3 difuzoare complet din hartie! Jamo din vremea buna cand totul era fabricat in Danemarka.... si s-a dus demult vremea aia! Parerea mea este asa, daca la aparate China a dat lovitura grea cu sunet de tabla, de lighian dat deadura pe scari, la boxe chinezii au dat lovitura mortala! Difuzoare ineficiente in care bagi centrala atomica sa scoata un mic partz, sunet tamp si redus fara microarmonici, redus doar la linia generala de bubuiala si tzatzaiala, incapabile sa transmita emotie, doar zgomot si oboseala. Si sa stiti un lucru, sunetul e parsiv ca o curva, te poate pacali o vreme pana in ziua comparatiei. Si nu tot ce este bun straluceste din prima clipa, unele lucruri fantastice par la inceput sterse, se poate aplica basmul romanesc cu Harap Alb si martoaga din fundul grajdului.
Si mai am boxe interesante gasite in groapa de gunoi, unele la preturi foarte mici. Dar asa cum am spus, ca sa gasesti asa ceva trebuie cumparat un camion de boxe si triat si iar triat. Iar norocul este un aspect important in toata ecuatia.
...Si iata, cand ma gandesc, tot gasesc, mai am niste Dual pe 3 cai pe care vioara se aude... ca vioara! Le-am agatat la surround si de aceea mai sa uit de ele

Folosesc surroundul din an in Paste. Asta e "tragedia"

,nu poti asculta decat o pereche o data!
Insa ca o oarecare concluzie, se pot gasi boxe incredibil de bune cu bani putini. "Avantajul" este ca multi nu au ureche deloc si chiar daca le triaza, compara, aleg in final ce-i mai prost si arunca ce-i mai bun. Multi incepatori vor doar bubuiala si asta e un aspect distructiv deoarece vanzatorii dau boxele tare sa bubuie pana le ard. Multi haudiofili nu sunt capabili sa asculte sunetul ca un intreg unitar fiind distrasi de amanunte sau particele, incordati sa prinda chestiuni neesentiale in sunet cum ar fi de exemplu, "soundstage"-ul. Chestie pe care o socotesc neesentiala si oricum, puternic dependenta de acustica, aranjament boxe in spatiu, perfectiunea egalitatii intre canale amplificare, cabluri, etc, adica conditii greu de indeplinit in "debara", holul lui Gigel sau pe capota masinii in targ. Faptul ca multi nu vad padurea de copaci (si e cazul inclusiv unor mari haudiofili) ne lasa sansa sa gasim aceste "perle" in cocina. Insa concluzia este optimista, se poate si sunet frumos cu bani putini, mult peste ce si-ar inchipui unii care pe deoparte au platit "cotizatie" grea si le este greu sa admita adevarul, pe de alta parte au urechi de tabla si salcam caz in care alegerile si optiunile lor sunt haotice si grabnic schimbatoare. Pentru ca defapt ceea ce este bun nu fuge, nu pleaca, sta acolo sa vina Harap Alb cu jaraticul !

Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.