Harman Kardon twin power receivers

A fost odata ca niciodata
Post Reply
cristim
Posts: 16
Joined: 08 Oct 2008, 11:55

Harman Kardon twin power receivers

Post by cristim »

Am un receiver H/K 430 (1976/78) la care tin mult, asa ca m-am gandit sa fac un topic separat pentru seria "twin power" de la H/K, in speranta ca mai e cineva care are/a ascultat un astfel de aparat.

De fapt, de la o vreme, am devenit interesat de aparatele reusite ale unor firme care acum au o reputatie indoielnica printre audiofili, de obicei pentru ca s-au mutat pe A/V si au chestii gasibile prin hypermarketuri; asta e in schimb alta discutie, mai generala, care poate ar trebui sa aiba un topic separat.

Sa revenim: receiverul asta se compara fara probleme cu cele doua amplificatoare noi pe care le-am avut pana acum, ambele entry dar nu tocmai proaste: NAD C320bee si Myryad z140. De fapt am o banuiala ca ar putea face fata si la comparatii cu chestii mai fancy; are soundstage, tonalitate corecta cat pot eu sa detectez, bas cat cuprinde, are aparent mai multa putere decat ambele aparate mentionate, desi in specificatii are 2*25 watts, nu suna sec sau steril etc.

Evident, ca un bonus e si look-ul vintage cu farmecul lui, dar nu e o chestie care sa ma influenteze in evaluarea aparatului.

Mai multe detalii despre seria asta de la H/K: http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=4694

Modelul pe care il am eu:
http://www.vintageaudio.com.au/tuner-re ... 0Power.htm

Un fan, probabil entuziasmat cam tare (desi who knows...):

Last year, I picked up a 430 in a used shop in Toronto. It is in really fantastic condition. Last week, I a/b'd it with a new Bryston B100SST ($3000 US). Everyone preferred the tone of the 430. What a great piece of electronics. I just dropped it off for a check-up as it was starting to get a little noisy. I'm kicking myself because a little while ago, I stumbled across a museum quality example of one. The guy wanted $250 cdn for it, but had I have known how much I'm digging this receiver, I would have bought it.
C.E.C. cd3300(un pic modificat)/Myryad Z140/Triangle Titus ES

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15658
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Harman Kardon twin power receivers

Post by momolo »

Sa revenim: receiverul asta se compara fara probleme cu cele doua amplificatoare noi pe care le-am avut pana acum, ambele entry dar nu tocmai proaste: NAD C320bee si Myryad z140.
comparatiile le-ai facut pe cumva pe boxele tale, Triangle Titus ?

Eu pot spune ca am avut un "vintage" HK, un amplif integrat PM 660 de prin 1983. Aparatul era in stare buna, lucratura impresionanta, cate 8 tranzitori complementari Toshiba pe canal, de mare putere, radiatoare interesante, filtraj mare, mufe adevarate la iesire difuri, etc. Greutate mare!

Trancota asta suna ca o bruta. Putere foarte mare insa lipsa totala de rafinament, nici urma. Am concluzionat ca e bun doar pentru o carciuma.

Insa avea un lucru bun, chiar formidabil, un pre de doza MM/MC prevazut cu reglaje de impedanta la input, pre de o calitate exceptionala! Totul pe tranzistoare, fara integrate.

Nu de mult am imprumutat cel mai tare integrat facut vreodata de HK, made in Japan, culoare negru, un ditamai animalu ' ca abia l-am carat acasa. Stare perfecta, conservat impecabil. Dar nu imi aduc aminte indicativul.
Cu parte pre conectata la spate cu strap in partea power.

L-am testat in fel si chip, degeaba, sunet dur de trancota mediocra, nici nu se putea discuta de rafinament si soundstage. Am testat chiar si preul si powerul separat. Pe parte de power mai misca ceva calitate, totusi dur in continuare, insa preul strica totul.
La vremea lui costase o caruta de bani. Daca il gasesc pe net il postez aici.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Harman Kardon twin power receivers

Post by LEKTOR »

De la HK partea de vintage se merita mentionate ampurile din seria CITATION XX ( parca 19 a fost topul)

http://www.hifi-museum.com/temp/hkcitXX_p.htm
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

cristim
Posts: 16
Joined: 08 Oct 2008, 11:55

Re: Harman Kardon twin power receivers

Post by cristim »

Dap, comparatie facuta pe Titus. Din cate stiu cunosti boxele (au niste parti bune destul de interesante), deci discutia are sens.
Probabil e vorba de serii diferite la aparate; din ce am mai vazut in discutii pe forumuri straine, apar precizari de genul: firma x a avut o scadere de calitate in anul cutare dupa ce a fost preluata de firma y si a plecat designerul cutare etc; Integratul de care zici era cumva facut dupa '80 ?

Astea, "twin power" cica sunt inrudite cu seria Citation, de altfel aparate foarte laudate de amatorii de vintage.
C.E.C. cd3300(un pic modificat)/Myryad Z140/Triangle Titus ES

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15658
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Harman Kardon twin power receivers

Post by momolo »

Nu degeaba am intrebat de Titus. Am si eu o pereche la colectie si le cunosc binisor. Cred ca la banii lor nu au concurenta, insa e si pe gusturi.

Dar ideea era alta, micile Triangle Titus sunt boxe eficiente si sensibile, nu au nevoie de puteri si amperaje ridicate. Astfel ca poti sa le amplifici si cu puteri mici, insa ceea ce vor, e calitatea. Sunt foarte rafinate la categoria asta de pret, poate si de aceea le apreciez si plus de asta, se dovedesc surprinzator de echilibrate.

Astfel ca si eu am avut ocazia sa ma joc cu micile Titus pe diverse amplificari. Si printre cele mai reusite combinatii obtinute a fost cea cu un integrat TECHNICS din 1979 ! Integrat care combinat cu alte boxe, nu mai iese in evidenta.

Dar HK Citation XX e alta poveste. Sunt iubite de unii audiofili si in ziua de azi. De exemplu, un personaj faimos din Italia, Bebo Moroni, a avut pana de curand un set HK Citation XX pus pe niste panouri, imi pare ca Magneplanar despre care spune si acum ca e greu de renuntat la acea combinatie minunata si mai ofteaza din cand in cand dupa ea! Iar omul asta are acces la tot ce ne putem imagina in materie de audiofilie, poate nu si fondurile necesare insa experienta audiofila din plin. Ideea e ca un Bebo Moroni nu s-ar entuziasma pentru orice trancota de doi bani, ar fi ultimul om s-o faca.

Dar la noi in RO nu exista nici un exemplar Citation, dupa stiinta mea.

Si imagini cu "matzele" bestiei:

Launched as an absolute amplifier project in 1978 with the famed Matti Otala at the helm, the CITATION XX landed in the catalogs circa 1980/81 and in a few (rich, very rich) homes at about the same time.

http://www.popolo.com/citation.html
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

cristim
Posts: 16
Joined: 08 Oct 2008, 11:55

Re: Harman Kardon twin power receivers

Post by cristim »

Exista un preamplif Citation la pret bun pe okazii; din pacate nu e in Bucuresti, si Dumnezeu stie in ce stare o fi...in plus mai apar pe site-urile de profil din Germania de pilda (in general sub 1000 EUR), transportul etc nu mai e o problema daca esti colectionar.
C.E.C. cd3300(un pic modificat)/Myryad Z140/Triangle Titus ES

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1883
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Harman Kardon twin power receivers

Post by SOLO »

Nu stiu nimic de recieverul ala , dar HK Citation XX e o splendoare , foarte apreciat de altfel .

Image

Mai multe aici :
http://www.popolo.com/citation.html

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

Post Reply