nu stiu in ce masura realizezi ca noi aici suntem in ROMANIA ! Lucrul asta ne ocupa tot timpul.Inca ceva pt considerat - un speaker mai vechi - 2002 sau cam asa ceva - JBL S38 - pretul de $700 / pereche nu ar trebui sa va faca sa le ocoliti
Si o mica problema e ca:
1. oferta pietei de profil este undeva intre simbolica, penibila si revoltatoare. In materie de dealeri (marfa noua si provenita din buy-back) ii putem numara pe degete, tot astfel si numarul de branduri comercializate iar daca privim si ceea ce se gaseste efectiv in stoc, atunci mana unui ciung (din ala cu carlig) ar fi perfecta pentru numarat pe degete!
2. piata second-hand de profil in RO se afla sub nivelul unei gropi ecologice de gunoi de la tine din USA, zona provinciala, slab populata. Marimea acesteia?!....undeva la cativa bisnitari semi-oficiali plus cateva anunturi zilnice de vanzare a unor deseuri la preturi ridicole din partea catorva persoane (aia care stiu sa utilizeze internetul).
3. daca vine vorba de marfa vintage, aici situatia e perfect jalnica, dotarea din fostele vremuri ale anilor 80...90 fiind practic nula, dotarea din camioanele si dubele de trancote venite via Germania fiind facuta pe principiul "Zece euro la metrul cub". Niciodata piata second din RO nu a asimilat vintage de calitate. Ceea ce eventual s-ar gasi, apartine doar catorva colectionari cu bani care si-au cumparat direct din afara si care isi vand-cumpara intre ei sau pur si simplu doar cumpara si pastreaza.
Practic, in momentul cand le spui unora de aici despre acele boxe JBL din anii 90 e ca si cand ai posta pe un forum din Somalia recomandu-le sa incerce o noua cura de slabire cu nuca de cocos din Hawai !
Pun pariu ca in RO nu exista nici macar una bucata pereche din acest model JBL....si chiar daca ar exista, ce sanse ar avea amicul nostru ?!
El abia daca are sanse sa vada si eventual sa asculte jumatate din lista de mai sus! Probabil ca daca am tria in acest moment, nu ar avea sanse sa asculte decat doua perechi de boxe din toate cele discutate. Iar asta in urma unui efort considerabil deoarece nu e din Bucuresti iar drumul si timpul costa parale!
In concluzie, singura sansa cu acele JBL ar fi sa le caute pe net (pe dincolo) si sa le cumpere pe nv daca are norocul. Insa, s-ar justifica, crezi ca vreunul dintre noi ar face asa ceva ?!
Din pacate optiunile in RO sunt extrem, ridicol de limitate. Hai sa recomandam numai ce este fizic/practic posibil!....Altfel cred ca si eu as gasi vreo tona de exemple care mai decare minunate!
PS - evident, mai sus am facut reclama mascata la marfa unui dealer! Eram mai ciumeg si perfect neutru daca-i recomandam un model de boxe din Canada cu amplif din Noua Zeelanda! Insa in tampenia mea m-am gandit sa-i spun omului ceva din ceea ce ar avea (nu e garantat!) sanse sa gaseasca, asculte si cumpere in RO.
Si nu mai trebuie sa subliniez ca in cumpararile on-line, mioritikul normal are foarte, foarte putine libertati si sanse! Sansele cele mai mari sunt de luat tzeapa, vezi cazul prietenului oake cu nemtii "seriosi" care vand scump si cu garantie!