In schimb, cum intervine o porcaiala se aduna lumea buluc.
Mai am o problema nerezolvata - pe un forum de asemenea profil, cum ai putea echilibra anumite opinii incat sa nu lezeze pe careva ?!
De exemplu, apare userul A si emite opinii foarte categorice despre sculele X si Y.
Apoi intervine userul B care se simte jignit si lezat pentru ca el tocmai are deja cumparate sculele X si Y pe care a dat o groaza de bani, scule de care este foarte incantat.
Nu mai punem la socoteala mai sunt si unii forumisti in cautare de scandal.
Intr-un final se ajunge la porcaiala, instant userul B jigneste pe userul A, ajutat de scandalagii care stau la panda sa prinda o "cafteala".
Apoi userul A reactioneaza direct si dur. Rezulta jigniri si altercatii.
Intrebarea ar fi - cine are dreptate ?!
Userul A nu are voie sa critice si sa-si exprime opinia !?
Chiar daca opinia sa e profund subiectiva, omul a fost intr-o zi proasta, sculele X si Y nu sunt pe gustul sau au fost audiate dezavantajos, intr-o combinatie proasta, etc
Iar aici trebuie sa tinem cont ca nu toti se nasc diplomati!
Ati spune ca ar trebui sa se exprime cu formularea
- "In opinia mea...din punctul meu de vedere...etc" dar va asigur ca "razboiul" poate incepe si astfel, unii tot se vor simti lezati sau deabea asteapta sa se simta lezati !

Astfel ca userul A isi poate expune parerea in mod liber ?! E bine sa o faca ?!
Fara indoiala, apare ideea ca ar trebui sa se exprime mai elegant, dar daca omul nu poate, ca asa e el, mai direct si mai nediplomat ?!
Sau sa se posteze numai pareri pozitive ?! In cazul asta nu ar fi plictisitor ?!
Asa ca nu putem pretinde la toti o formulare artistica si minunata, fiecare are modul sau de exprimare, unii mai direct si mai brutal, altii mai pe ocolite si mai diplomatic, ideea ca nu toata lumea e la fel.
Ce este de facut ?
Si pe langa tot balciul creat se formeaza apoi si "gruparile microbiste", unii exulta ca sculele din brandul X si Y au fost criticate, ca si ei le-ar critica, altii se simt atinsi si jigniti personal ori pentru ca le au, ori pentru ca si le doresc si reprezinta idealul lor la acel moment, ori pentru ca abia asteapta sa aiba un motiv. Toate astea sub instinctul simpatiilor si antipatiilor personale inerente.
Astfel ca ajungem sa citim texte cu mare incarcatura emotionala negativa, unele chiar deprimante.
Peste toata gloata poate aparea si tipul de user "-Sunt fan Technics pana la moarte! Am numai scule Technics de sus pana jos, sunt cele mai bune, iubesc brandul asta si daca va luati de el va sparg pe toti!".
Evident, acest tip de user poate fi si fan al altui brand, de exemplu unul de actualitate, nu conteaza, e vorba de un anumit "microbism", evident, fanatic! (nu stiu in ce masura cuvantul asta e corect?!)
Intrebarea mea este cum oare se pot evita astfel de incidente forumistice ?!
Si daca ne uitam pe forumurile din afara spatiului mioritic, pur si simplu nu gasim asemena situatii, eventual mult atenuate ca intensitate, de genul o mica ironie introdusa ca raspuns al userului B.
PS - azi 10oct2008 am editat acest post la o observatie primita, legata de faptul ca exista neconcordante intre intentiile declarate in regulament si unele fraze, aluzii, forme de stil, etc folosite in textul anterior. Multumesc celui care mi-a atras atentia!