cuburi Cardas

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15658
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

cuburi Cardas

Post by momolo »

De curand am avut ocazia sa testez la un prieten acasa niste cuburi Cardas:

http://www.cardas.com/content.php?area= ... duct_id=28

Denumite Cardas Golden Cuboids sunt niste simple cuburi din lemn de "Myrtle". Vedeti explicatia pe siteul lor.

Sistemul audio folosit pentru test costa aproximativ 30.000 euro.

Am utilizat doar o singura dimensiune de cub (mai multe bucati), pe site observ ca sunt de doua feluri. Cred ca e vorba de cubul mare.

Acestea au fost asezate atat pe boxe cat si player sau amplificator. Asta in timpul redarii.

Rezultat - sunetul se schimba. Greu de povestit in cuvinte pentru ca toata lumea sa inteleaga, insa in termenii nostrii audiofili as spune ca schimbarea sunetului este chiar nesimtita! ...Adica mare! :roll:

Influenta lor cea mai puternica este la asezarea pe boxe. Dar si pe aparate modificarea sunetului este atat de evidenta incat nu-mi inchipui pe cineva sa nu-si dea seama?!

Bun. Modificare exista, este mare. Insa intrebarea cea mai grea - modificarea e in bine sau in rau ?

Acum as spune ca depinde mult de gusturi si de cine asculta. Efectul general s-ar putea descrie printr-o analogizare pronuntata a sunetului, interventia (dealtfel destul de brutala) se afla in special in banda medie precum si o diminuare sau rotunjire a benzii inalte.

Eu si cu amicul meu, opiniile noastre personale, am concluzionat ca nu ne place intervetia/modificarea sunetului data de aceste cuburi. Independent unul de altul am ajuns la aceeasi concluzie, anume ca banda medie sufera o nelinearizare pronuntata, eu am asemuit fenomenul cu ondularea unui sarpe. Inaltele sunt un pic diminuate insa efectul este dat defapt de modificarea raspunsului in banda medie. In general, mie mi se pare ca modificarea sunetului este de o natura falsa, adica am senzatie de ceva intervenit din afara, ceva introdus artificial.

Posibil ca in anumite sisteme audio si la anumite genuri de sound interventia cuburilor sa fie benefica sau cel putin sa placa la ureche. Acolo unde am incercat nu mi-a placut. Incontestabila e modificarea sunetului si socanta e proportia mare in care este modificat!

Greu de explicat, cum e posibil ca niste simple cuburi de lemn sa modifice intratat sunetul !?... :roll: Cine ar putea raspunde la intrebarea asta cred ca ar avea defapt controlul asupra sunetului.

Ulterior am zis ca incercarea moarte nu are. Mi-am confectionat si eu niste cuburi de lemn, de data asta din stejar uscat, esenta dura. Nu am respectat dimensiunile cuburilor Cardas si defapt nu m-a interesat acest fapt. Ceea ce m-a interesat este daca exista efecte asemanatoare.....iar rezultatul e socant! .....EXISTA! Chiar in proportie destul de insemnata. Iar modificarea este si de data asta tot in banda medie.

Am testat mai multe cuburi cu grosimea de 23mm si diverse dimensiuni, exemplu 60x60x23mm sau 45x40x23mm dispuse pe cantul mic.

Asezate pe boxe sunetul se modifica fara dubiu, chiar mult. Influenta este axata pe banda medie joasa, undeva pe fundamentala vocii umane. Sunetul devine mai analog (...si de data asta....) iar efectul cel mai puternic este pe vocea umana. Aceasta se aude mai natural si iese conturata mai bine, mai in fatza.

Deasemenea, separatia intre diverse instrumente ale unei orchestre pare mai buna.

Un efect fara dubiu pozitiv este scoaterea si ultimelor urme de harsh-harsh digital, sunetul se rotunjeste dispar micile suieraturi in inalta sau mai bine zis, acestea sunt naturalizate.
Se poate spune ca acest cuburi fac minuni....Insa nu e chiar asa! Avertizez ca e greu de judecat!

In primul rand trebuie mentionat ca marimea si modul de asezare al cuburilor cat si numarul lor, conteaza! Cuburile de stejar de 60x60x23mm sunt un pic cam invazive si modifica cam mult sunetul. Am preferat cuburile mai mici, mai scunde. Efectul maxim este la dispunerea pe cant.

Pozitia pe "acoperisul" boxei este foarte importanta. Asezate inspre fatza/frontul boxei influenta este mai puternica in banda medie, asezate in mijloc pare pozitia optima si mai spre spate e cam ciudat. Numarul lor conteaza deasemenea, am incercat doar cu cate doua pe fiecare boxa insa are importanta cum sunt dispuse.

Pe aparate se simte iarasi foarte mult. In special pe player dar si power sau pre.

Mai sus am evidentiat parti pozitive in influenta asupra sunetului. Acum trebuie sa precizez si pe cele negative - sunetul desi devine mai analog si mai separat, totusi devine in acelasi timp si mai sarac in armonici. Se pare ca unele armonici, mai ales in spectrul inalt, sunt voalate. Deasemenea, are de suferit spatialitatea, sunetul se concentreaza mai mult in zona de mijloc ce sufera o saltare si o separare interesanta....totusi!

Intr-un final am ales sa mai tin o vreme cuburile mici, cate unul pe fiecare boxa dispuse in mijlocul "acoperisului" boxei. De pe player cuburile au plecat primele. interventia am socotit-o de natura falsa si prea invaziva, ca si in cazul cuburilor Cardas.

Am ezitat mult in cazul power-ului. Acesta a primit pana la urma una bucata cub pus orizontal, caz in care influenta e mai mica, ca un mic accent.

Preul a scapat si el de cuburi insa mai trebuiesc totusi incercate.

In cazul muzicilor cu solist vocal in prim plan si chitara rece, cuburile pot sa faca adevarate minuni.

Nu pot spune ca am ajuns la o concluzie finala si ferma. Pot spune doar atat - cuburile din stejar dur si uscat (minim 4 ani) schimba sunetul intr-un mod incontestabil. Influenta este mai mare decat cea a unui cablu. Insa este mai redusa decat in cazul cuburilor Cardas a caror influenta e chiar mai dramatica. Nu as fi crezut....

Ca o oarecare opinie de moment - sunetul e totusi vibratie. Iar aceasta se petrece intr-o incapere inchisa. Astfel ca toate lucrurile din acea incapere vibreaza si rezoneaza mai mult sau mai putin. Cred ca fenomenul este legat de aceste vibratii si rezonatii. Daca in cazul boxelor pare mai usor explicabil, totusi in cazul aparatelor, dupa ce auzi cu urechile tale acest fenomen incredibil, este mult mai greu de explicat......

O sa tai si alte dimensiuni de cuburi stejar si invit pe cine vrea sa experimentam.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

katalin
Posts: 111
Joined: 07 Oct 2008, 21:04

Re: cuburi Cardas

Post by katalin »

Interesant experient insa si mai interesant este ca si cubuletele din stejar au avut efect!
Din cate stiu si omicrom au niste produse asemanatore de pus pe aparate sau boxe care ar fi diferentele intre aceste si cubletele cardas/ cele de stejar?
Din pacate nu am la dispozitie stejar uscat ca as fi incercat si eu acest experiemnt.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: cuburi Cardas

Post by Obelix »

Dar sistem de 30 de mii ai.. :?: :roll:

katalin
Posts: 111
Joined: 07 Oct 2008, 21:04

Re: cuburi Cardas

Post by katalin »

Nu, foarte departe de cei 30.000eur, dar asta nu ma impiedica sa testez macar asa de cruioziate.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: cuburi Cardas

Post by LEKTOR »

Ar fi interesant acelasi experiment dar invers - pui la auditie mai multe persoane care nu stiu de cuburi, sa asculte sistemul loaded cu cuburi si in acelasi timp mascat, apoi indepartezi cuburile si sa vezi care este opinia !

Singurul efect pe care in mod logic il au aceste cuburi - schimba reflexia ,absorbtia sunetului - fel de fel de sunete ai putea obtii prin amplasarea prin camera , pe aparate,pe boxe a fel de fel de lucruri - bibelouri, luminari,cutii,perne,etc - eu am experimentat asa ceva cu portbagajul la masina - pui perne, sacose,chestii dure,etc - sa vezi ce sunete obtii !
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15658
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: cuburi Cardas

Post by momolo »

Treaba e de finete, normal. Nu stiu in ce masura s-ar simti ceva pe un sistem audio entry-level ?! Eu cred ca mai nimic, posibil doar cuburile Cardas sa se simta.

Ceea ce am mai constatat cu stejarul - trebuie o bucata cat mai dura si uscata, trebuie taiat perfect plan si asezarea trebuie sa fie cu fibra perpendiculara pe suprafata pe care sta cubul.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: cuburi Cardas

Post by cosmin »

Eu zic ca dupa o sticla doua de vin si cuburile si sculele, boxele etc dispar in decor. Atunci devii meloman si uiti de audiofilie. :lol:
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15658
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: cuburi Cardas

Post by momolo »

cosmin, interventia ta este off-topic si fara rost. Daca nu ai ceva de spus la subiectul asta, iti stau la dispozitie alte subiecte la OFF-TOPIC.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: cuburi Cardas

Post by Adrian_2k8 »

Despre ce boxe este vorba mai precis? Mi se pare putin probabil ca la niste boxe respectabile (peste 10kEUR) sunetul sa poata fi imbunatatit prin astfel de metode. Subliniez: imbunatatit, nu modificat in rau, "imbogatit", etc...

In alta ordine de idei: efectul alcoolului asupra perceptiei sunetului ar merita un topic separat. Am constatat pe propria-mi piele (si urechi) ce pot face cateva pahare de vin... in plus. :P
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15658
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: cuburi Cardas

Post by momolo »

Adrian_2k8 ata eu cat si amicul meu am fost treji, nu am baut nici un strop de alcool iar boxele sunt Triangle Magellan si Genese.

In masura timpului voi experimenta si cu alti amici ca sa aud si opiniile altora. Modificarea sunetului din cauza cuburilor de lemn este in opinia mea incontestabila, mare, si nu e rodul nici unei iluzii sau betzii cu alcool. Singura problema pe care o vad eu este daca modificarea este benefica sau nu ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: cuburi Cardas

Post by Adrian_2k8 »

Treaba cu alcoolul era legata de offtopicul lui Cosmin, de aceea am si subliniat: "In alta ordine de idei:...".

Imi pare rau daca s-a inteles altceva. :(
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: cuburi Cardas

Post by cosmin »

momolo wrote:cosmin, interventia ta este off-topic si fara rost. Daca nu ai ceva de spus la subiectul asta, iti stau la dispozitie alte subiecte la OFF-TOPIC.
Ok, scuze, nu se mai repeta ! :wink:
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

ViMe
Posts: 56
Joined: 20 Nov 2008, 05:40
Location: Bucuresti

Re: cuburi Cardas

Post by ViMe »

momolo wrote: Sistemul audio folosit pentru test costa aproximativ 30.000 euro.
viewtopic.php?p=4572#p4572
momolo wrote: Pentru a evita astfel de discutii trebuie postat simplu si direct (eventual onest daca e cu putinta) despre ce e vorba, informativ (...)
viewtopic.php?p=4578#p4578
momolo wrote: (...) tocmai de la acest mod de a prezenta problema se ajunge la aceasta situatie forumistica penibila!
viewtopic.php?p=4620#p4620
momolo wrote: Analiza - vin pe forum, nu precizez nimic concret/exact legat de un sistem audio (...)
Visez si eu la ziua cand vom putea discuta LA CONCRET si cand ceea ce postam sa contina INFORMATII si orice altceva infara de aceste BALARII !
viewtopic.php?p=4626#p4626
momolo wrote: Ideea e urmatoare si te rog sa faci un efort sa judeci obiectiv - cei care striga despre reclama mascata, sunt exact aia care o fac. Practic cei care otravesc atmosfera unui forum sunt cei care-i acuza pe altii de ceea ce fac ei. (...)
Un simplu, "in opinia mea" insotit de date cat mai exacte (model, marci, conditii, loc, muzici, cati am fost, cat timp, etc) poate elimina tot acest bullshit interminabil introdus pe forumuri de catre o gashca de indivizi fanatizati si indoctrinati care au intesele lor si nu pot pescui decat in ape tulburi!
viewtopic.php?p=5226#p5226
momolo wrote: Sistemul audio folosit pentru test costa aproximativ 30.000 euro.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: cuburi Cardas

Post by TomJones »

Ca detinator de astfel de cubulete, pot sa confirm ce s-a scris mai sus. Lemnul de myrt are o densitate mare, practic nu pluteste pe apa ci se scufunda. Deasemenea mai recomand versiunea scobita in forma de V pentru cabluri la care efectul simtit a fost mai mare. Mai recomand si capacelele RCA-XLR pentru atenuarea interferentelor EMI-RFI
http://www.cardas.com/content.php?area= ... duct_id=77
http://www.cardas.com/content.php?area= ... ccessories
Un alt producator de cubulete ar mai fi firma ayre
http://www.ayre.com/accessories.cfm?accessID=7

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: cuburi Cardas

Post by Obelix »

Pai atuncea de ce nu se folosesc cuburi de plumb :?: :roll:

Post Reply