Un articol extrem de interesant:
http://www.carveraudio.com/CarverChallenge.pdf
Personal cred ca sunt multe lucruri de invatat din acest articol. De la faptul ca fiecare aparat are preopriul caracter sonor care tehnic nu poate fi deloc usor de intuit, pana la faptul ca desi pretendentul la sunetul de referinta in testele urechiometrice avea un mare dezavantaj psihoacustic(adica cei de la stereophile erau porniti sa auda diferente, se stia care amplificator canta, si se stia ca ampliful nu are componete de calitate la nivelul hi-endului) atunci cand a sunat la fel acesta nu a mai contat.
Asta nu devalorifica munca depusa de firmele mari care au facut amplificatore foarte bune, singurul lucru care se demostreaza este ca sunetul amplificatorului este dat exclusiv de parametrii electrici la iesirea sa. Marea problema este cum se obtin acei parametrii care dau un sunet bun, se pare ca nu sunt cei care dau cele mai bune masuratori, aici este meritul firmelor care au facut aparate de calitate. De ce zic asta pentru ca daca amplificatorul lui Bob ar fi avut parametri electrici mult inferiori amplificatorului referinta, nu ar fi putut sa le egaleze iesirile.
P.S. Probabil o sa apara afirmatii de genul cablurile nu conteaza sau pisele de calitate folosite nu conteaza. Atata timp cat un cablu modifica parametri electrici la bornele boxelor(si sunt convins de chestia asta pt. ca am facut masuratori) sunt toate sansele ca sa auda diferentele. Legat de componetele de calitate, s-ar putea spune ca se poate obtine acelasi rezultat si cu componete mai ieftine atat timp cat vrei sa clonezi un sunet deja realizat dar daca vrei propriul sunet sunt sanse mult mai mari sa fie obtinut cu piese de calitate(care sunt mult mai predictibile).
Si in final desigur ne putem indoi de credibilitatea articoluli atata timp cat nu am auzit cu urechile nostre.