Egalizatoare

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
Schindler
Posts: 395
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Egalizatoare

Post by Schindler »

Ce parere aveti despre rolul unui egalizator intr-un sistem audiofil ? Intreb asta deoarece :
- nu toate inregistrarile sint perfecte
- nu toate camerele sint perfecte
- nu toate sistemele sint perfecte
- am observat ca firme de prestigiu precum : Accuphase, McIntosh, Luxman etc. au construit egalizatoare, unele destul de scumpe.
Pe scurt - se merita un egalizator in sistem, sau nu ?
"Stop hearing music. Start listening to it."

AWDRobert
Posts: 71
Joined: 06 Dec 2008, 14:34

Re: Egalizatoare

Post by AWDRobert »

Da, m-am gandit si eu oare de ce a disparut din peisaj. Eu nu am avut
Cu un efort de marketing puteau sa le tina probabil pe piata.
Dupa mintea mea de inginer pe linga beneficiul de a putea corecta deficiente de raspuns in frecventa ale asamblului incinte + camera egalizoarele in functie de solutia constructiva ar avea urmatoarele dezavantaje:
- introduc distorsiuni de faza (group delay) si raspuns la impuls deteriorat
Parerea mea este ca creierul se poate obisnui si eventual compensa problemele legate neliniaritatea raspunsului in frecventa daca acestea nu sunt foarte grave - pe cand cele legate de faza sunt percepute dar nerezolvate
- inrautatirea raportului semnal zgomot

Nu stiu daca egalizorele digitale - cele SW care sunt aplicate inaintea conversiei D/A sufera de aceste neajunsuri
Robert
"doar trancotar"

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Egalizatoare

Post by kaav »

Daca circuitul de egalizare,coloreaza sunetul cand semnalul trece prin el (egalizatorul avand toate corectiile la zero pentru o impresie obiectiva) atunci cred ca este un obiect cam inutil.Daca este bine facut, nu coloreaza si nu baga distorsiuni in sunet,de ce nu pentru ca putini au scule ''valabile'' care se pot lipsi cu adevarat de circuitul de egalizare si au si inregistrari de calitate care isi arata valoarea reala doar pe sisteme scumpe.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Egalizatoare

Post by momolo »

AWDRobert
Dupa mintea mea de inginer pe linga beneficiul de a putea corecta deficiente de raspuns in frecventa ale asamblului incinte + camera egalizoarele in functie de solutia constructiva ar avea urmatoarele dezavantaje:
- introduc distorsiuni de faza (group delay) si raspuns la impuls deteriorat
Parerea mea este ca creierul se poate obisnui si eventual compensa problemele legate neliniaritatea raspunsului in frecventa daca acestea nu sunt foarte grave - pe cand cele legate de faza sunt percepute dar nerezolvate
- inrautatirea raportului semnal zgomot
Bine spus, exact asa!

Orice circuit prin care trece semnalul, afecteaza.

Calitatea se obtine pe o singura cale = simplitatea. Cu cat calea de semnal e mai lunga si mai complicata, cu atat este mai dificil de obtinut un sunet de calitate.

Daca veti studia scheme de aparate audiofile de top o sa vedeti ca semnalul este trecut pe cai extrem de scurte si simple, restul schemei servind auxiliar.

Asa ca orice egalizator va afecta sunetul doar prin simpla introducere a acestuia pe calea de semnal. Corectiile introduc si mai multe distorsiuni, de la cele de faza pana la intermodulatie.

Asa cum bine spune AWDRobert, creierul (prin intermediul urechii) se poate adapta foarte usor la neliniaritati ale raspunsului in frecventa. Astfel ca un EQ va incerca sa corecteze exact cea mai neinsemnata si neimportanta problema in sunet, daunand in schimb in parametrii cei mai importanti, cei esentiali si care nu sunt reflectati in masuratorile standart (raport semnal/zgomot, liniaritate, largime banda frecventa, etc).

Si mai trebuie adaugat ca neliniaritatea pe care ar trebui s-o corecteze un EQ intr-un sistem stereo este extrem de dificila. Doar cele cu multe canale pot reusi ceva cat de cat apropiat de asazisa liniaritate, dar oricum departe de ceea ce ar trebui!
Insa chestia asta e a cincea roata la carutza, cine naiba isi doreste liniaritate perfecta ?! :roll: Stiti foarte bine exemple de incinte acustice masurate si executate dupa masuratori foarte liniare si care suna respingator, care nu plac la nimeni!

Problema liniaritatii e si ea foarte delicata. Sa nu uitam ca ceea ce conteaza e ce se intampla cu sunetul la intrarea in ureche, deci avand si influenta spatiului acustic.

Personal, oricate EQ-uri si solutii de egalizare care mai de care destepte, complicate, pe camera, pe calcule complicate, digitale sau analogice, tot atatea trancote oribile am si auzit! Singurul sunet de calitate l-am auzit din aparate cu traseu de semnal cat mai simplu, cat mai scurt si cat mai neprelucrat.

In opinia mea, ORICE solutie de EQ este moartea sunetului si a muzicii.

O sa ma intrebati, dar cum in studiouri la inregistrare se folosesc frecvent EQ-uri de toate felurile !? - o sa va raspund simplu - auziti inregistrari din anii 50...60 cand nici nu aveau habar de EQ-uri si circuite de corectie la o inregistrare, cand luau semnalul de la niste microfoane si prin simple circuite cu cateva lampi il duceau direct la suportul pe care se facea inregistrarea, cand nimeni nu prelucra nimic! Apoi ascultati la comparatie inregistrari moderne facute pe tone de super-scule care au si pe mama si tata equalizerului si prelucratorului de semnal digital si analogic!
O sa auziti DIFERENTA (intre un sunet viu si unul mort!).

In concluzie, din punctul meu de vedere, EQ-ul este scula de baza a trancotarului "macelar" de sunet.

PS - tin sa precizez ca pe vremuri cand si eu eram un vasnic trancotar, ascultam prin EQ. Urechea, defapt creierul se adapteaza foarte usor la un sunet care nu are nimic deaface cu Mama Natura insa exista o problema, iar asta e legata de satisfactie! Pe scurt, genul ala de sunet trecut prin EQ si corectii e o laba trista, e ca si cand mananci fast-food cu tone de E-uri. Poate da si asta dependenta, unii ajung sa creada ca asta e toata lumea si ca nimic nu mai exista inafara ei! :wink:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
nicumur
Posts: 340
Joined: 03 Oct 2008, 17:57

Re: Egalizatoare

Post by nicumur »

Eu am o "minunatie" de Sansui SE-9 :mrgreen:
http://www.audiokarma.org/forums/showth ... ?p=1321801

Este un Compu Equalizer, adica are un microfon de calibrare, emite un semnal "pink" din boxe, apoi calculeaza raspunsul camerei la acest semnal si se autoregleaza pentru a compensa raspunsul audio la caracteristicile camerei.
Ultradestept pentru o scula a anilor '80.
Din pacate, i s-a ars un transformator si nu gasesc nicaieri schema sa electrica :cry:
"Forumul nu e o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmînt la discurs." - ANDREI PLESU

Constantin C.
Posts: 205
Joined: 13 Oct 2008, 17:28

Re: Egalizatoare

Post by Constantin C. »

Schindler wrote:Ce parere aveti despre rolul unui egalizator intr-un sistem audiofil ? Intreb asta deoarece :
- nu toate inregistrarile sint perfecte
......
Ce se intampla cu egalizatoarele ? de ce nu mai sunt folosite?

Este o intrebare legitima , sau era , pe care mi-am pus-o si eu candva.
Am si acum un egalizator Pioneer SG-90 care functioneaza excelent – o bijuterie…
Mi-am pus intrebarea cam cu un sfert de veac in urma , pe la sfarsitul anilor 80 , cand am vazut apusul epocii HI-FI organizata dupa normele DIN 45500 si tot mai multe amplificatoare aveau intrari”direct” , adica ocoleau corectiile de ton , pana cand au aparut amplificatoare care nu mai aveau deloc corectii.
Raspunsul a venit de la sine, in mod natural, cand tot mai des am aflat ca unii prieteni inlaturau piese diverse , mai ales condensatori de pe liniile de semnal sau cautau aparate care sa aiba un numar minim de procesoare si operationale pe calea semnalului audio.
Mi-am dat seama ca se dorea ca sunetul sa fie cat mai putin deformat de tecerea prin lantul audio.

Astazi se discuta – pe buna dreptate – despre lucruri delicate din sistem , cum ar fi cablurile , sau acuratetea curentului de alimentatare.Si atunci , mai punem ceva care sa modifice semnalul –si asta in mod drastic- pe traseu?

Bun , „nu toate inregistrarile sint perfecte”- iti spun eu , nici una nu este perfecta.
Daca vreau eu s-o imbunatatesc , ma indrept spre alta directie , si anume spre creatie .
Au fost discutii luuungi pe alte forumuri despre subiect , iar cei doritori sa contribuie la realizarea unui disc – si au placerea si indemanarea sa butoneze-au primit sfatul sa se apropie de un studio.
Altfel, despre ce discutam? Despre audiofilie , in nici un caz…

Daca vreau sa fac o inregistrare sa sune intr-un anumit fel , pot s-o modelez dupa cum am chef , iar utilizarea calculatorului este mai simpla si mai eficienta decat a egalizorului.Dar ceea ce voi obtine se va afla si mai departe de ceea ce a dorit artistul sa exprime si de ceea ce a fost inregistrarea originala.Sau ,cred eu ca pot sti mai bine decat el cum ar trebui sa sune o inregistrare? NU, categoric,as zice eu, pentru ca nu am fost acolo si nici n-am vorbit cu realizatorii discului…Deci , ceea ce voi obtine va fi interpretarea mea despre cum ar trebui sa sune discul.
Procesoare de sunet diverse se folosesc tot timpul in studiouri.Dar , o inregistrare buna este aceea asupra careia s-a intervenit cat mai putin cu putinta , parerea mea…Valabil cu atat mai mult la redare.

User avatar
hi-end
Posts: 37
Joined: 08 Jul 2009, 15:34

Re: Egalizatoare

Post by hi-end »

Vreau si eu egalizatoor ! :lol: sistemul meu compus din cd player pioneer pdf 907 cu 101 cd-uri ,amplificator pioneer vintage model sa8100 si boxe meloman hifi(cele mai bune romanesti cu difuzoare unitra de 80 de w si inalte pioneer-puse de mine)are sunet foarte curat si puternic dar ,intr-o vara mi-a adus cineva un egalizator jvc(cred ca cel mai ieftin de la jvc ca i se cojea vopseaua de pe panoul fruntal :lol: )si am ascultat cu eq si fara si apoi am tras concluziile-cu eq sunetul este mai "cald", si cred ca se merita sa avem unul ,dar calitatea sunetului este afectata de eq daca acesta este o trancota(vorba lui momolo :D )
Last edited by hi-end on 31 Jul 2009, 12:43, edited 1 time in total.

User avatar
Yoshiro
Posts: 57
Joined: 30 Jul 2009, 18:50

Re: Egalizatoare

Post by Yoshiro »

Filtrele, inclusiv cele din egalizatoare, cu toate problemele lor vor fi intotdeauna in audio high-end sau nu. Cel mai bine e sa ajungi sa nu ai nevoie de un egalizator, adica sa-ti placa sunetul asa cum e redat. Asa cum s-a zis, cu cat mai putine verigi in lantul audio cu atat mai bine ( poate in viitor se vor inventa niste traductoare cu o eficienta de vreo 80% sa le pot lega direct la cd player :mrgreen: ). Totusi multi producatori de aparatura high end au si egalizatoare in oferta, DSP-ul vine cu solutii din ce in ce mai atragatoare.
Un filtru digital cu o panta de 200dB/octava intr-un sistem bi-amplificat imi ia gandul de la boxele pe 3 sau mai multe cai. :D
But these last two dollars, I'm not gonna lose. One goes for the bus fare, other one for the jukebox to hear me some blues.

Post Reply