Carcosa wrote: ↑13 Feb 2023, 19:58
Salutare ! E primul meu post(dupa cel de prezentare evident) si topicul este pe gustul meu asa ca nu dati cu pietre daca nu va place ce zic .
Bine ai venit pe forum! Ceea ce ai postat mi se pare foarte interesant!
Eu am o masinarie din asta cumparata prin 2020 (chiar inante de balamucul cu pandemia) din RO, dar in realitate provine din Polonia si este, evident, fabricata in China (deci din China via Polonia). Atunci am platit, daca tin bine minte, cam 1900 lei, acum pretul e mai mare avand in vedere situatia economica actuala. Deci o am exact pe asta:
https://www.cncworld.ro/aparat-curare-p ... gIc-vD_BwE
Ce am observat / constatat ca masina desi permite sa spal 5 discuri odata eu mai mult de 3 nu bag la spalat pt ca fiind apropiate discurile nu pare a avea efect scontat.
Interesant! Nu m-am gandit la treaba asta, de multe ori am spalat cate 6 o data (cat permite masinaria). S-au spalat perfect, nu mai paraie unul, de fapt au totala lipsa de zgomot dupa spalare. Insa erau discuri second hand relativ curate. Acum ma gandesc si eu sa bag numai 3 bucati, sa aibe distanta mai mare intre ele.
Ca si temperatura a apei , eu setez 35 grade - desi nu stiu cat de acurat e chinezul in parametrii (acuma mi-a venit ideea sa verific ).
fix la 35 grade setez si eu dar trebuie avut grija, dupa ce incep microundele creste usor temperatura ajungand pe la 36...37 grade. Dar nu am avut probleme cu discurile. Interesant ca in timp ce invarte mi s-a parut ca unele sunt mai deformate insa dupa spalare si uscare au ramas nedeformate. Oricum, asta e temperatura optima si dupa opinia mea. A mea pare destul de precisa.
La inceput faceam amestec empiric cu putin alcool izopropilic si substanta de limpezire finsh de la masina de spalat vase . Am ajuns la concluzia dupa multe experimente ca Amestec 4 parti apa ,1 parte alcoolizopropilic de inalta puritate (98%), 5 ml la litru de amestec anterior de agent de muiere foto ( iford ifotol folosesc eu- e in jur de 160 ron si te tine mult si bine ).
Nu esti singurul care spune despre substantele foto de clatire (pt fotografia analogica). Iti multumumesc pentru informatie! Deja am detectat de unde sa cumpar. Este destul de scump la litru dar observ ca e facut sa fie folosit cu dilutie foarte mare (pentru foto dilutia este 1/200).
Eu pana acum am folosit "zeama" pe baza de concentrat lichid de parbriz. Se gaseste peste tot, aveam unul de mult dar am cumparat si din Dedeman cu vreo 25 lei recipientul (are o forma standard, e mic) "made in Polonia". Avea mai scump "made in Germany" dar cred ca diferenta e numai de pret.
Nu am masurat exact niciodata la amestecurile folosite de mine. Bag cam asa:
- un bidon de 5L apa distilata dedurizata (adica distilata prin evaporare).
- torn din bidonelul de lichid parbriz cam asa la ochi, nu stiu cat, as spune cam doua paharele de tzuica.
- bag si izopropilic dar oricum, in cantitate mult mai mica decat in varianta ta. Tu bagi practic 20% izopropilic. Poate o sa incerc si eu dar mi se pare cam mult. Problema nu e ca asta ar strica discurile, nu le strica deloc, problema pe care o vad e risipa (e cam scump) si "putoarea" de miros. Izopropilicul este EXTREM de toxic si cancericen! Deci mare, mare atentie! Are proprietatea sa treaca si prin piele si din ce am citit se si acumuleaza in organism si afecteaza ficatul, splina, etc, nu tin minte precis decat ca e al naibii de toxic si cancerigen! Cand ma gandesc, in prima perioada a pandemiei ne dadeam toti pe mana la greu cu dezinfectant pe baza de izopropilic! Eu il cunosc din anii 90 cand mesteream diverse mecanisme cu vaselina, de exemplu mecanisme de imprimante matriciale. Este extrem de bun dizolvant si curata minunat cam orice, mai putin diverse feluri de plastice pe care le ataca. Discurile de vinil nu sunt atacate.
La un moment dat nu am mai pus o data izopropilic (ma deranjeaza "putoarea" teribila care se face cand microundele lucreaza, de obicei tin geamul deschis in bucatarie unde le lucrez). Ei bine, discurile alea..... le-am spalat din nou! Asa mi-am dat seama ca nu trebuie sa lipseasca izopropilicul. Dizolva grasimile.
Dupa ce "zeama" incepe sa se murdareasca prea tare o bag la loc in bidonul de apa de 5L si o folosesc ca lichid de parbriz. E chiar foarte bun! Dar numai de vara, nu sub zero grade! Intr-o singura cuva (zeama) am spalat o data peste 60 de placi (second hand). Dar erau relativ curatele. Conteaza mult nivelul de jeg in legatura cu cat tine un lichid de spalare.
Acum mai e o problema de lamurit, durata "electrocutarii" placilor. Din ce am constatat eu, cel mai bine e de tinut minim 15 minute. Cateodata le mai dau o tura de vreo 7 minute. Oricum, nu le strica deloc (am testat). Poate si pentru ca incarcam 6 bucati o data. Intensitatea masinii o reglez de obicei cam pe la 80...90%, adica nu 100%.
OK, acum ma intreb de o chestiune, daca s-ar putea amesteca nitel concentrat de parbriz (varianta mea) cu nitel lichid din ala foto?! Evident si cu izopropilic. Eu as pune pana in 10% si nu 20%. Dar o sa incerc varianta ta (deci fara lichid de parbriz), sunt curios ce iese.
Si acum un pont pe care l-am primit si eu, il dau mai departe - mi-am cumparat 2 perii cu par de capra pentru viniluri (sunt cam scumpe) si doua menghine care se folosesc la telefoanele mobile (le-am gasit greu aici in RO. In China pe Ali sunt cate vrei, dar trebuie sa astepti 1 luna. Costa putin). Periile le-am gaurit si le-am prins de micutele menghine care stau prinse de marginea cuvei, adica latura mica in capatul placii. Bag o singura placa (evident!) si periile o strang intre ele, orizontale deasupra nivelului apei. Deci se poate spala o data numai o placa. Asta e varianta pentru placi extrem de murdare. Le rezolva IMPECABIL. Adica cele care au asa un mare jeg ca fara perie nu prea iese de tot. Dar placile de genul asta sunt mai rare la mine, in general nu iau daca sunt extrem de jegoase. Si nu prea am rabdare sa fac o singura placa o data. Consumul de timp e foarte mare, as pune un minim de 20....30 min la o singura operatiune.
Si inca un pont, probabil il sti, dupa ce le speli ridici motorul si le lasi sa se invarta in aer pana cat de cat se zvanta, dupa care le pui pe stativ, sa nu aiba lichid sa curga in dare. Darele alea provoaca zgomot cand le redai. Lichidul inerent se murdareste. Deci ce 20min la o placa?!..... Mai mult! E o munca consumatoare de timp. Dar calitatea unei placi spalate.... pur si simplu nu se compara, e alta placa! Plus ca nu se toceste acul. Un prieten a contabilizat orele de rulare la dozele lui avand aceeasi masina ca a mea si a constatat ca acele dozelor tin enorm. Deci uzura e data in primul rand de placile murdare.
Iar pentru problema electrostatica in timp mi-am luat "chiloti" interiori antistatici sa inlocuiesc pe aia din hartie care-s o mizerie. Si apoi mi-am luat pistol electrostatic. Dar depinde de mediu, la mine nu am asa mari probleme cu treaba asta, altii au mari probleme cu curentul electrostatic.
Diverse alte metode gen tampoane de catifea date cu izopropilic (sau fara), maturici, vrajeli, toate sunt o labareala. Nu fac decat sa indese mai bine jegul in santuri. Adevarata spalare asa se face. Exista evident si masinariile audiofile dedicate care merg pe principiul aspirarii cu brat si duza. Sunt bune dar extrem de putin fiabile, consuma enorm timpul si costa mult atat masinaria cati si consumabilele.
Cat priveste achizitia de pe Ali, dau niste linkuri oarecare (dar sa adunati pretul transportului daca nu e gratis si sa aveti in vedere ca o sa va bage vama, nu se stie cat?! Acum s-au inasprit metodele, trebuie numar EORI si la personale fizice. Iar venirea din China dureaza mult, cam 1 luna. Si e o loterie, posibil unele masinarii sa nu fie asa bune si evident, nu aveti nici o garantie. Teoretic ar fi un fel de garantie, dar vreau sa vad pe ala care trimite inapoi in China o cutie asa mare!)
https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 2981608251
https://www.aliexpress.com/item/4000091 ... _edm_other
Ar fi si varianta cumpararii de la Ali a componentelor separate, dar nu stiu ce mare economie s-ar face!? Exemplu motor:
https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 2981608251
Cuve simple se gasesc garla.
Insa probabil daca nu o aveam pe asta as fi luat de pe Ali, totusi. Teoretic ar iesi o economie maricica de bani, ceva de genul aprox. 100 euro dar cu diverse riscuri ca:
- sa vina defecta
- sa vina lovita
- sa va beleasca cu vama
- sa mearga putin si sa se strice repede
etc
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.