katalin nu fi asa de virulent!
Mars.X si-a expus parerea lui. Ceea ce pentru unul este "enorm", pentru altul poate fi "minor". Trebuie sa ne respectam opiniile intre noi, altfel se ajunge la conflicte absolut gratuite! (traditie grea prin Mioritika).
Uite, ma dau eu de exemplu - pot spune despre efectul unor dispozitive ca de exemplu lemnele de mirth. Pentru mine efectul poate fi ENORM insa pentru altul poate fi zero! Nu toti simtim la fel, de aceea e bine sa ne infranam a ne impune propriile pareri sau gusturi cu "incaltzatorul"!

Sper sa nu mi-o iei in nume de rau.
Cat priveste treaba cu instrumentele clasice, in opinia mea sunt singurele care pot da masura calitatii reproducerii audio.
In opinia mea, un instrument bun de analizat este flautul. Este simplu ca spectru si are o componenta metalica in sunet care dispare instant in cazul in care sistemul audio nu e de calitate.
Trompeta e complicata, ne putem pacali usor.
Deasemenea, un alt instrument cu care ne putem pacali usor este contrabasul. In simplitatea lui....e foarte complex si chiar daca e redat distorsionat tot nu-si pierde ceea ce este esential. De aceea, contrabasul este un instrument pe care abia cand il auzi corect iti dai seama ca pana atunci te-ai tot pacalit....
Pianul este un instrument bun la analiza. Este extrem de complicat si extrem de delicat, la cea mai mica afectare in banda sufera enorm, suna altfel. Pentru pian trebuie sa ai si un spectru inferior de frecventa redata magistral deoarece are o componenta joasa foarte complicata.
Un alt instrument bun "la analiza" este vioara. La cea mai mica afectiune a redarii, vioara sufera enorm si nu mai suna in firea ei. Desi pare ca se desfasoara intr-un spectru ingust, totusi are rezonante, in special date de cutie prin spectre de frecvente destul de laterale. Prima "componenta" a sunetului viorii care dispare este cea data de cutie. Vioara are un sunet extrem de delicat si fragil, va suna corect numai pe sisteme de top.
Un instrument interesant este cornul englezesc. Foarte simplu (aparent) in spectru, totusi sufera instant si se face "varza" la primele distorsiuni si neliniaritati. E bun de analiza deoarece e usor de detectat redarea acestuia in mod nenatural.
Toba - si eu o consider un test foarte bun si dificil. Intradevar, sunetul membranei lovite este foarte fragil si numai o redare corecta il da intreg. Cea mai mica "afectiune" se simte la ureche fara efort. De obicei toba "este omorata" de bubuiala.
Ar fi multe de spus. De exemplu despre chitara rece. Insa un sistem audio care reda bine muzica clasica, reda bine orice altceva!
Totusi, mai sus se discuta despre boxe intr-o categorie medie-ieftina. Insa ceea ce vorbim noi aici despre naturalete si instrumente clasice abia daca se poate aplica pentru sisteme audio high-end, adica cele aflate in categorii de pret mult superioare si nu la boxele de cateva mii euro perechea unde compormisul e la el acasa.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.