Importanta VTF,protractorului,azimutului etc. in analog

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Importanta VTF,protractorului,azimutului etc. in analog

Post by porto »

Sambata de dinainte de Pasti aveam o mancarime mare si nu stiam ce sa fac. Sotia facea de zor cozonaci , oua vopsite , drob si cate si mai cate si atunci printre picaturi ca sa imbin placutul cu utilul mi-am pus un disc sa-l ascult. Sunet bun dar parca ceva lipsea.
Si atunci m-i s-a cracanat ideea sa mai fac niste reglaje la tabla. Cumparasem cu vreo cateva zile inainte un al disc test - al treilea- cel scos in 1982 de SHURE V si un cantar elecronic cu diviziuni de 0.01g la un pret super de 18CAD.
Am avut pana acum un cantar de la Shure dar nu electronic- ceva destul de rudimentar dar culmea am dat pe el mai mult decat pe cel electronic.
Am inceput manevrele de razboi cu reglajul fortei de apasare pe disc. Eu credeam ca il reglasem cu Shure la 1.90g dar cand am verificat cu noul cantar surpriza de fapt era 1.62. Si atunci am marit la 1.90 si... surpriza sunetul deodata s-a schimbat in bine adica vocea nu se mai auzea undeva spre josul boxelor ci deodata sa ridicat deasupra lor si sunetul era mai plin, basul un pic mai bun ce mai tura vura manevra reusise- sunet mai bun ca inainte. Atunci mi-am spus ia sa incercam noi noul disc test. Si cu ajutorul lui am reglat de minune antiskatingul cu o precizie incredibila. Discul acesta e de mare ajutor. Si apoi am pus un disc cu Norah Johnes si pasajele care aveau un pic dar un pic de distorsiuni au disparut. Bravo ! mi-am zis. Atunci am vrut sa vad daca e bine aliniat bratul meu rega si am tras un nou protractor de pe vinylengine ceva Baerwald si pe care erau desenate traiectoria ideala a bratului. Dar mare mare atentie cand le imprimati deoarece neaparat scalele ce sunt desenate intr-o parte si sus sa corespunda exact la dimensiunile scrise in dreptul lor in mm. Este ffff importanta chestia asta. Pana am reusit sa imprim exact dimensiunile m-am jucat cu imprimatul vreo 15 minute.
Apoi am taiat fff exact gaura din mijloc ca sa nu aiba nici o abatere si sa vina fix pe axul platanului si apoi m-am jucat cu el mai bine spus am cautat ca vf acului sa urmareasca exact traiectoria desenata pe foaie. A fost destul de greu dar pana la urma am reusit. Dupa asta am reglat din nou greutatea ca se modificase si am pus din nou discul test si am facut celelalte ajustari care se fac cu discul.
Pus din nou acelasi disc de ascultat si minune sunetu si mai ametitor.
Atunci am incercat manevra dama cu camelii si anume am marit f de apasare pe disc la 2.00 si din nou sunet mai bun si asa am tinut-o pana la 2.25 cand sunetul era la o asa mare diferenta fata de inceput incat ca nevasta-mea era sa cada pa spate.
Si apoi ptr suprema delectare am pus un disc harmonia mundi si am inceput sa-l ascult . era ceva cu un cor si orchestra cu cantece vechi de vara din Franta. Incredibil !!!
Am adormit si numai nevastuica ma ajutat sa imi revin cand mi-a spus ca sa ma scol sa-i tai ceva carne de miel. Si uite asa cred ca am ajuns sa ascult la capacitatea maxima sistemul vinyl pe care il am dupa cateva luni bune de cautari si reglaje. Daca faceti de la inceput treaba bine nu o sa va ia dacat cateva ore.
Chestia e ca eu am depasit greutatea indicata de producator cu 0.4g si cred ca aici suna cel mai bine cartusul meu. Nu sunt singurul care face asta ci mai sunt si altii forumisti mai celebri:
FURTHER NOTES ON THE CORRECT TRACKING FORCE

One of my "associates" recently sent me a note concerning the proper vertical tracking force for the this cartridge, which he feels is critical for optimization. Here it is, with some minor editing (My bold):

"There has been some controversy generated around the tracking force required for achieving optimal sonics with the Dynavecter XV–1S cartridge. The manufacturer recommends around 2 grams, while other users, such as Harry Pearson (HP) of The Absolute Sound (TAS), claim that 2.7-2.8 grams is mandatory to realize the full potential of this cartridge. Some owners, and Michael Fremer in his review of the cartridge, boldly state that going above the manufacturer’s tracking recommendation is plain wrong, and that the Dynavecter will not perform properly.

I have used the XV–1S for 10 months, and have experimented with set-up to a fanatical degree, and I can confidently advise that HP is absolutely correct. With my turntable (VPI HR-X/JMW 12.6), until you hit 2.7 grams of force, the cartridge lacks bass impact and midbass weight, transients are softened and high frequencies are lacking extension and total precision. Of course, the cartridge, being ultra critical about set up, must be meticulously aligned and VTA must be attended to. Furthermore, 2.7 grams of tracking only puts you in the ball park. Hopefully, the tonearm used has minute tracking force adjustability capability, since one must, by ear, finalize the tracking force setting, which in most cases is so subtle as to be unmeasureable. In conclusion...

The Dynavecter XV -1S, tracking at the manufacturer’s recommended weight, is a fine cartridge that is euphonically colored (to wit, its errors are all of omission as opposed to commission). However, when the cartridge is meticulously set up and tracking in the range of 2.7 grams, it leaps into a new category of performance exhibiting negligible flaws with the best combination of sonic strengths that I have experienced." din site-ul http://www.high-endaudio.com/RC-Cartridges.html

Romeo

Post Reply