Am luat-o de exemplu..ptr un istem de varf la o firma gen Classe, Electrocompaniet de ex plus boxe pe masura....Nu inteleg de unde a aparut suma asta de 30.000 de Euro
La dealerul de Accuphase din Bucuresti 30 mii euro nu reprezinta nici macar 25% din sistemul din showroom si iata ca suntem in Roomanika, nu in state, canada unde 60% isi permit scule, ci aici in Balcani unde 70-80% din salariul se duce pe mancare. Numai transportul cu dac-ul accu sunt 33 mii euro. Daca te uiti pe strada cate mertane clasa S, BMW seria 7, Audi A8 ajungi la concluzia ca in Berlin nemtii stau mai prost ca Bucurestenii. Piata ce mai mare a marfurilor de lux, nu o sa va vina sa credeti este in tarile in curs de dezvoltare unde coruptia este in floare. Citeam un articol in The Economist unde Rols Royce vinde mai multe masini in Rusia decat in sua.
Acum in descrierea facuta mai sus de momolo la tipul cu bani care intreaba ""Coane mai este nou pe aici? - este tipul de escroc sau , in cazuri mai rare, care a reusit in afaceri si care nu are timp sa citeasca si sa se documenteze. Pentru el ce vede este o oportunitate, cumpara pe loc ca la bursa, iar daca este si scump face o asemanare cu statutul sau de miliardar (chiar daca este de carton). Daca i se prezinta niste scule ieftine intr-un sistem "slabanog si firav" nici ca va mai trece pe acolo chit ca tu o sai spui ca firma respectiva face si modele de varf pe care daca vrei o sa i le aduci.
Am vb cu un prieten care lucreaza la un showroom de masini, iar de 2-3 ori pe luna vine cate un individ cu tipar clasic: burtos cu lanturi, tuciuriu sau un smecher imbogatit peste noapte si intreaba de masinile expuse. I se prezinta pliante, bla, bla, bla iar optionalele, chiar daca nu are ce sa faca cu ele si le cumpara pe cele mai scumpe. Imi spunea amicul ca ii prezinta doua tipuri de tapiterii de piele: una mai ieftina, dar care este in ton cu culoarea interioara, iar alta neagru si este mai scumpa, dar nu se pupa cu interiorul. Individul intreaba cat costa amandoua si o cere pe cea mai scumpa, cu toate ca nu i se potriveste.
Alt exemplu vedeam zilele trecute la tv un reportaj in piata dorobanti unde se vindea salata cu 10 lei bucata cand peste tot se vinde cu 1-2 lei buc. Vanzatoarea a spus ca daca lasa din pret nu va mai cumpara nimeni pentru ca vor fi considerate marfa inferioara de bogatasii tranzitiei ai primaverii si dorobantilor...
Poate 30 de mi euro inseamna mult daca vinzi, rotel, arcam, exposure, rocksan, cambridge...poate ca suma asta este incasarea lor pe o luna de productie...
In partea celalata 30 de mii euro pentru niste firme ca : BAT, Classe, Electrocompaniet, Burmester, McIntosh pot reprezenta un sistem nu neaparat compus din capetele de serie de la ei.
Pentru un sistem de top de la Accuphase, FMAcoaustic, Boulder, Kharma etc , 30 de mii nu reprezinta mai nimic...