Problema bagarii unui sub in camera relativ mica, 15...20mp (desi in realitate conteaza volumul de aer, dat si de inaltimea camerei) am avut-o si eu.
In fapt nu prea exista suburi proiectate pentru muzica si altele proiectate pentru HT, exista suburi bune si suburi proaste.
Oarecum se presupune ca alea proaste sunt defapt dedicate HT. Adica in cazul sunetului surround nu mai conteaza ca subul emite o droaie de distorsiuni si ca basul este alterat, bine este sa bubuie cat mai amenintator, sa dea efectul la filme.
Un sub EPOS am avut si eu pe vremuri. Un cub pe compresie, membrana 25cm, amplificator digital aprox 300 W.
Componentele, cutia, diful, amplificatorul fabricate in China (ca si restul boxelor Epos).
Pretul aprox. 400...450 euro.
Pot spune ca nu era un sub prost,
la banii lui, un pret dealtfel modest la care nu poti ridica pretentii audiofile.
S-ar fi pretat si la completare boxulite stereo in cazul muzicii, insa la niste boxe foarte mici. Defapt au fost onesti, era recomandat cu gama cea mai slaba de boxulite de la Epos, unele cu un SPL liliputan.
Problema era ca daca-l puneai cu alt brand de bookshelf-uri era pe noroc cu potriveala.
Plus de asta, calitatea bunicica (la banii lui) era platita prin lipsa eficientei.
Fiind pe compresie, cutie mica si o membrana de 25cm, plus un amplif nu foarte puternic, SPL-ul real rezultat era mic si se imbina doar cu boxe cu un SPL oarecum apropiat, deci mic. Din ce am apreciat eu, boxe mici sub 87dB SPL-ul.
Asa ca daca aveai boxe ceva mai eficiente, sa zicem la peste 89..90dB SPL, subul Epos era in plus, mai mult deranja si sunetul nu putea fi armonizat in veci.
Pe de alta parte, niciodata nu am putut sa-l impac cu camera. Locurile unde putea fi pus erau extrem de limitate si nici unul nu era potrivit.
Iar la filme ma deranja pentru ca neavand circuite de gain-control automat (care ar fi afectat calitatea audio...si iata ca era gandit pentru muzica!

) intra mereu in protectie la impuscaturi sau explozii, astfel ca vedeam un film si faceam in acelasi timp gimnastica aerobica sa-l scot din protectie.
Era greu sa prevezi cat sa-i pui gain'ul pe intrare incat la anume pasaje forte sa nu intre in protectie.
In concluzie, trebuia folosit cu boxulitele lui de la Epos si cam atat.
Asa ca intr-un final l-am vandut.
Am aflat de pe diverse situri ca unele firme audiofile (Epos, Naim, ca sa citez numai doua de care stiu eu)au produs subwoofere optimizate pentru muzica
in realitate exista branduri mult mai celebre/dedicate pentru suburi de calitate (adica pentru muzica) si aici mentionez:
- regii suburilor, REL si VELODYNE
http://www.rel.net/index2.htm
http://www.velodyne.com/main.aspx
Dar astea se PLATESC ! Calitatea are un pret, iar acesta NU e mic! Aici nu mai discutam de suburi de 400 euro, nici de 800 euro, aici discutam de suburi care sar de 2000 euro!
Pot spune ca am avut ocazia sa ascult o data un sistem completat cu un sub REL cu difuzor downfire de 20cm intr-o camera de 30mp. Pur si simplu este ALTCEVA! Pur si simplu habar nu aveam ca merge subul! Numai cand il opream simteam ca s-a "muiat" basul! Pe scurt formidabil! Insa la un pret pe masura!
Dar mai exista un fabricant exceptional (dar tot cu preturi serioase), CABASSE
http://www.cabasse.com/en/
Insa din ce am auzit si m-am informat, suburi de calitate adevarata si la un pret mai mic gasesti si la TRIANGLE, e vorba de gama METEOR:
http://www.triangle-fr.com/WD100AWP/WD1 ... nMod%E8le3
Am luat pentru un amic unul mare cu doua difuri. Am ramas impresionat! In primul rand ca in realitate arata mult mai bine ca in poze, este enorm si foarte greu. Produce un adevarat seism insa basul este exceptional, realist, natural.
Daca in spatiul meu era loc de asa ceva, imi luam si eu tot un Meteor din asta! Consider ca are un raport calitate/pret greu de batut.
Dar, intr-un final, eu as spune ca daca niste boxe te fac sa-ti doresti un subwoofer, rezolvarea cea mai simpla este.....luat alte boxe!

Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.