Scuze ca ma bag si eu (ca peste tot, tzop si eu!

...daca va deranjez puteti sa ma dati afara!) in domeniul asta cu care sunt perfect paralel (chiar ma enerveaza ideea sa-mi bubuie ceva in cap la volan) - am observat ca pe Logan'ul vechi era un sistem audio (din pacate fara CD, doar radio + casetofon care transforma casetele in salata) destul de bun, din punctul meu de vedere, ca sunet (evident, cu sursa radio). Nici vorba de audiofilie, nici macar trancotofilie de lux nu este, dar totusi chestia aia suna foarte decent, placut, neenervant si mai ales, mare chestie!, nu oboseste!
Dupa aia au bagat alt sistem pe Logan'ul nou si pe Sandero. Surpriza! Asta nou nu se ridica nici la degetul mic aluia de pe Logan'ul vechi, desi asta nou ruleaza si discuri optice! Pare ca de devina sunt difuzoarele, posibil si unele plastice din portiere, poate acustica masinii ce tine in mod special de materialele utilizate, ...naiba stie?! Cert este ca asta nou e o pocnitoare standart, in timp ce ala vechi, pe bune ca suna placut si neobositor!
Ca tot veni vorba de conceptul "pocnitoare standart" - e vorba de un sunet format majoritar din tzatz cu adaos de boom de sus precum ai bate o lada de carton (flescaita de ploaie) cu batul. Ceva obositor, agasant, un zgomot de fond enervant si agasant, zic mereu dupa ce tace, "ce buna e linistea!". Insa cu ala vechi de multe ori mi se intampla sa nu ma dau jos pana nu se termina nustiuce melodie pe la romantic.
Dar oricum, sunt in plus la asemenea discutii, pentru mine chestiile astea trebuie sa aiba un singur atu, sa nu ma deranjeze!
Ca sisteme mai dichisite cu care am mers (condus sau pasager fatza), un BOSE pe Audi A6 si A8, nu mi-au placut, sunet profund artificial, bubuiala de fitze, perfect pentru manelisti, apoi un HK pe un Mercedes de clasa superioara care-mi place, suna elegant ca si masina, nu oboseste si e clar, se intelege tot (si masina super-silentioasa), apoi un alt HK pe un Mitzubishi Pajero care nu mi-a placut, o bubuiala cu tzatzaiala nativa (corectiile pe zero), apoi o Honda CR-V care suna interesant, sunet foarte clar si detaliat, basul nebubuit dar pe termen lung totusi obositor (sistemul nu stiu ce era, unul standart), apoi...altele culminand cu sistemul care mi-a placut cel mai mult, de la mareee distanta, pe o masina americana Plymouth foarte veche (1992), mare, patrata, tipic americana (ca in filme, cele de la politia americana veche) dotata cu un sistem home-made cu difuzoare italienesti TREVI si amplificare koreana (un booster no-name cumparat second hand din New York de la ce mai fura portoricanii pe acolo) iar sursa era un Pioneer vechi din anii 90, foarte aratos si complex, evident radio + casetofon, nici vorba de player cd.
Pe sistemul asta care NU bubuia neavand subwoofer dar reda basul foarte frumos, se putea asculta si muzica de opera sau clasica fara sa para ridicol in plin trafic bezmetic de oras aglomerat. Un sunet relaxant, ritmat, cald. M-am gandit mereu ca "de vina" ar fi fost acustica baragladinei ce cantarea goala peste doua tone (nu mentionez consumul!, peste 18 la suta mergand pana in....32!) iar inauntru era tapitata complet in piele naturala avand ditamai fotoliile de living in care te lafaiai mai bine ca acasa! De mentionat lipsa practic totala de zgomot de la motorul "de locomotiva" cu 8 cilindrii in V la 3800cmc. Parea ca, conduc troleibuzul, mai ales cu pedala aia pentru babe chioare (fara schimbator) si in lipsa completa a zgomotului dar cu o tractiune cumplita ca parca aveam motor electric! Un salon pe roti.....dar ce sunet dintr-un sistem atat de modest! Eu cred ca acustica e o mare parte din sunetul intr-o masina!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.