TomJones Va trebui sa decupezi tavanul, iar boxa va iesi prin podeaua vecinului de sus, de va avea si el parte de un mic bookshelf..
ai sa razi si n'ai sa crezi dar am luat ruleta (ca eu in prospecte nu ma incred) si le-am masurat cu mana mea.
Imi incap si mai ramane loc! Nici macar nu sunt bashoalde in grosime, asa ca INCAP !
Dar cred ca suflul sunetului la pasajele mai agitate ma va matura din fotoliu si ma va lipi afish pe usa!
doru, maestrul
VTP are partea lui de dreptate, posibil sa cam aiba dreptate de la cap la coada. Dar mie imi place sa-l contrazic, deoarece din contradictie iese adevarul la lumina.
Poate ca nu merge sa aduci orchestra simfonica la tine acasa prin boxe, dar te asigur ca exista posibilitati serioase de apropiere de acel sunet. Mai ales la instrumente putine, o vioara, un pian, o voce, acestea pot fi redate mult mai autentic daca ai presiune si calitate mari. Ca exemplu, tata canta la vioara, in casa, asa ca stiu ce presiune poate avea o micutza vioara intr-o camera normala de locuit! Incercati si voi sa vedeti concret!
Te asigur ca pentru a o reda electronic, numai acea mica vioara in camera, iti trebuie "lighian" si "sifonier", sau principiul acestuia, SPL-ul si evident calitatea. Nivelul de intensitate sonora al unui instrument rece e foarte mare. Am avut si pianina in casa. Deasemenea, niste difuzorase de 16cm intr-un bookshlef nu pot reda decat un sumar rezumat. Exista armonici secundare, exista frecvente joase foarte intense, sunetul natural e foarte complicat..... in simplitatea lui insa daca luam in considerare numai presiunea SPL, instrumentele clasice au o ditamai presiunea naturala. Chiar si pentru redarea vocii unui cantaret de opera trebuie un SPL foarte consistent. Nu prea ai cum reda
realist cu difuzorase mici cu suprafetze totale mici, decat un soi de imitatie, rezumat, care aparent poate fi bun si sa para "nirvana" .....dar la o comparatie....
Cel mai bun experiemnt nu e tampenia blind, este sa aduci acasa in living niste intrumente clasice, o vioara, un violoncel, chiar si un pian sau chiar si simpla chitara rece. Apoi sa redai acea muzica in acelasi loc, prin boxe. Dupa aia mai discutam de SPL si "sifoniere". Cam asta vroia sa spuna
VTP....
dar mie imi place sa-l contrazic! (mai ales cand vad cat de sigur este de ceea ce spune!
)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.