Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

CD, vinil, concerte
User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by cosmin »

Dupa o saptamana de munca asidua si stress cat cuprinde, am devenit in aceasta dimineata extrem de nostalgic. Sau am (re)descoperit muzica. Muzica adevarata, muzica care place sufletului, care are poezie, linie melodica, care are tot ce vrei. Tot ce trebuie. Tot ce-i lipseste din ce in ce mai mult muzicii din ziua de azi. Si cred ca tot ce-i va lipsi cu desavarsire pe viitor.
Daca facem o scurta retrospectiva in istoria muzicii vom observa ca sunt perioade din istorie care au generat curente, genuri, stiluri etc. unice - specifice acelor perioade - si care de regula nu s-au mai repetat sau au constituit o sursa de inspiratie pentru alte genuri ulterioare.
Deschid o provocare pentru discutie: ce/cum a ajuns muzica in ziua de azi comparativ cu ceea ce a fost in trecut si care sunt previziunile pe viitor.
Dar cea mai mare provocare la discutie pe care vreau sa o lansez este despre MUZICA, MUZICA IN SINE, MUZICA ADEVARATA, PLINA DE POEZIE, CE PLACE SUFLETULUI, DUPA CARE TANJIM SI ASPIRAM SI CARE NE FACE SA SIMTIM CA TRAIM INTR-ADEVAR, nu sculele. Sculele trebuie sa aiba un singur scop: acela de a reda cat mai fidel, cat mai natural, nealterat MUZICA si pe cat posibil si cate putin din ceea ce artistii au intentionat sa exprime.
Sunt convins ca in adancul sufletului fiecare audiofil tanjeste dupa muzica si nu dupa scule, dar poate ca multi inca nu-si dau seama de asta.

Cu asta am inceput azi dimineata:
http://www.freedb.jestemzajebisty.pl/va ... -1942.html
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
Yoshiro
Posts: 57
Joined: 30 Jul 2009, 18:50

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by Yoshiro »

Exista oameni care compun si interpreteaza muzica buna si in ziua de astasi. Arta nu va muri. Problema este ca nu mai este promovata acum. Pentru ca in zilele astea nu prea mai sunt oameni de calitate care sa aprecieze un bun de calitate. In metrou, tramvai, autobuz vezi numai CAN CAN, Click si Libertatea, niste mizerii. La TV la fel apar numai niste distrusi si omului de rand incet incet i se baga in cap ca imaginea care o vede la tv sau in ziar e ceva fain, demn de urmat. In societate nu e nevoie de oameni inteligenti cu simt critic, cu principii si aspiratii. E nevoie de robotetii, oameni la indigo docili, usor de speriat si usor de multumit.

Un exemplu de artist contemporan: http://www.youtube.com/watch?v=MKfDwChOoHI
But these last two dollars, I'm not gonna lose. One goes for the bus fare, other one for the jukebox to hear me some blues.

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by bnt »

Yoshiro wrote:E nevoie de oameni docili, usor de speriat si usor de multumit.
Intotdeauna a fost nevoie de asa ceva, doar ca acum sunt mai usor de "fabricat". Dupa cum intotdeauna au existat si-or sa mai existe oameni din sortimentul "celalat", asa ca nu asta-i problema. Oricum, pe termen lung lucrurile au tendinta sa se echilibreze, daca te uiti inapoi o sa vezi ca asa e, chestia e ca suntem mult prea aproape de prezent ca sa-l vedem bine. Uita-te la "Rondul de noapte" de la 20cm si-o sa vezi un chip, uita-te de la 1m si-o sa vezi ca nu-i singur, uita-te de la 2m si-o sa observi niste atitudini, dar ca sa vezi care-i treaba trebuie sa te uiti si mai de departe...(Eventual, dupa asta poti sa asculti "The Night Watch" ca sa nu deviem prea tare de la tema :) ). Nu cred sa fie vreo perioada in care sa zici ca nu s-a facut (si) muzica buna. Inventiile si schimbarile radicale nu se intampla prea des, in plus trebuie urmate de un timp de "digestie", deci e mai curand o problema de perspectiva.

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by cosmin »

bnt wrote:Oricum, pe termen lung lucrurile au tendinta sa se echilibreze, daca te uiti inapoi o sa vezi ca asa e, chestia e ca suntem mult prea aproape de prezent ca sa-l vedem bine. Uita-te la "Rondul de noapte" de la 20cm si-o sa vezi un chip, uita-te de la 1m si-o sa vezi ca nu-i singur, uita-te de la 2m si-o sa observi niste atitudini, dar ca sa vezi care-i treaba trebuie sa te uiti si mai de departe...(Eventual, dupa asta poti sa asculti "The Night Watch" ca sa nu deviem prea tare de la tema :) ). Nu cred sa fie vreo perioada in care sa zici ca nu s-a facut (si) muzica buna. Inventiile si schimbarile radicale nu se intampla prea des, in plus trebuie urmate de un timp de "digestie", deci e mai curand o problema de perspectiva.
Este adevarat dintr-un punct de vedere.
Insa mergand pe acelasi rationament, este posibil ca, peste vreo 10 ani sa inceapa sa ne placa si manelele :lol:

O buna bucata de vreme aproape ca am reusit sa ignor muzica care o aud dimineata pe aproape orice post de radio din masina. Sa ignor muzica pe care o aud de la vecinii oricarui loc unde ma aflu. Etc.
Insa de cand m-a ajuns si pe mine criza economica, am devenit mai putin indiferent, am inceput sa aud muzica comerciala de duzina de pe aproape orice post de radio din masina. Sa aud manelele de la vecini. Etc.
Am inceput sa realizez cata muzica buna exista si cat de putin din ea se difuzeaza la radio, televiziune. Cat de putin din ea asculta vecinii care dau muzica tare. Cat de mult a coborat in fond, in ultima perioada, nivelul de cultura, civilizatie al nostru. Cat de mult ne-am manelizat, ne-am rrom-izat. Este trist, este foarte trist ca s-a ajuns aici.
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by bnt »

cosmin wrote: Am inceput sa realizez cata muzica buna exista si cat de putin din ea se difuzeaza la radio, televiziune. Cat de putin din ea asculta vecinii care dau muzica tare. Cat de mult a coborat in fond, in ultima perioada, nivelul de cultura, civilizatie al nostru. Cat de mult ne-am manelizat, ne-am rrom-izat. Este trist, este foarte trist ca s-a ajuns aici.
Problema nu-i cu muzica, ci cu noi. Si nu un "noi" global, ci "noi de la Romanika". Pana la urma e vorba de bani: un radio FM costa, si atunci sau te bazezi pe SRR (si chiar am ascultat intamplator niste programe de jazz OK pe Ro Cultural, cred), sau pe ce intra din publicitate, moment in care se rupe filmul. Ar mai fi si varianta unui radio "programat" sa mearga in pierdere in cadrul unui grup media (Romantic era ceva in genul asta), dar in Ro mi se pare o utopie. In lume (adica in lumea normala) exista o gramada de posturi FM de nisa, deci se poate, dar nu e cazul la noi, unde singura varianta sunt radiourile pe net. Si cercul se inchide frumos: omu' asculta abureli usurele cu care usor-usor se invata si respinge chestiile cu care nu-i obisnuit, deci nici un advertiser n-o sa cumpere spatiu pe un radio la care curge altceva, asa ca un radio de nisa n-are din ce sa traiasca. Punct. Iar legat de radio se mai intampla o belea: oamenii buni din radio migreaza spre TV unde reusesc sa dezamageasca total (primul care-mi vine in minte e Gheorghe), iar astia sunt singurii care mai pot trece uneori peste rigoarea playlistului izvorat din focus-grupuri (si uite-asa ajungem fix de unde am plecat).

kaav
Posts: 2112
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by kaav »

cosmin wrote:...... este posibil ca, peste vreo 10 ani sa inceapa sa ne placa si manelele :lol:
Ce ar fi sa nu mai fie atata de posibil - improbabilul la care te referi de fapt (...peste vreo 10 ani sau 12,3 luni poate mai exact cine stie de fapt,nu ?...) si sa recunoastem ca sunt generalizari care nu acopera tot spectrul uman :?
Nu continui cu ce as vrea sa spun ca nu este crestineste deloc (sa-mi spun parerea necenzurata despre fenomenul in cauza...)

User avatar
Yoshiro
Posts: 57
Joined: 30 Jul 2009, 18:50

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by Yoshiro »

bnt wrote:Intotdeauna a fost nevoie de asa ceva, doar ca acum sunt mai usor de "fabricat".
Asa este.
bnt wrote:Dupa cum intotdeauna au existat si-or sa mai existe oameni din sortimentul "celalat", asa ca nu asta-i problema.
Mass Media e destinata maselor. Sunt sigur ca nr oamenilor din sortimentul celalat este mai mic si devine din ce in ce mai mic ptr ca asa cum ai spus si tu e mai usor acum sa-ti "spele" creierul. In acest context normal ca pe toate drumurile o sa gasesti produse destinate multimii. Ceilalti trebuie sa stie sa caute.
But these last two dollars, I'm not gonna lose. One goes for the bus fare, other one for the jukebox to hear me some blues.

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by bnt »

Yoshiro wrote: Mass Media e destinata maselor. Sunt sigur ca nr oamenilor din sortimentul celalat este mai mic si devine din ce in ce mai mic ptr ca asa cum ai spus si tu e mai usor acum sa-ti "spele" creierul. In acest context normal ca pe toate drumurile o sa gasesti produse destinate multimii. Ceilalti trebuie sa stie sa caute.
Corect. Bizonul inghite ce-i dai mura-n gura, ceilalti au capabilitatea sa caute, iar tehnologia le ofera posibilitatea sa gaseasca :) In asta consta echilibrarea. Doar ca costa. Pe de alta parte, trecand pe "dark side", daca arunci un ochi pe net o sa vezi ca sunt destule comunitati care se ocupa de muzici adevarate, fara sa mai vorbim de cantitatea masiva de material OK de pe retelele peer-to-peer, ceea ce inseamna ca interesul pt muzica buna n-a murit.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15444
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by momolo »

Yoshiro
Mass Media e destinata maselor. Sunt sigur ca nr oamenilor din sortimentul celalat este mai mic si devine din ce in ce mai mic ptr ca asa cum ai spus si tu e mai usor acum sa-ti "spele" creierul.
o data cu aparitia radioului la inceputul secolului XX si o data cu raspandirea acestuia in masa, dupa primul razboi mondial, au aparut si cele mai crunte dictaturi din istoria omenirii. Cel mai elocvent exemplu este Hitler si ceea ce a facut din Germania, unul din cele mai evoluate si dezvoltate state din lume, o natie care a produs una din cele mai mari si importante parti din cultura mondiala (eu i-as pune pe primul loc!). Deci, acest popor extrem de civilizat, muncitor, harnic, ordonat, iubitor si creator de cultura cea mai rafinata cunoscuta vreodata pana atunci in istorie a devenit in cativa ani cel mai barbar si criminal popor, o hoarda de vandali aducatori de moarte si distrugere.

Eu vad ca o principala cauza aparitia mijloacelor foarte evoluate de mass-media, adica radio pe atunci.

Natiunile nu erau "vaccinate" pe vremurile alea astfel ca au inghitit bullshitul cu gatul larg deschis precum gastele la indopat. A fost precum sifilisul care a decimat populatiile indigene din America Centrala la venirea spaniolilor si infintarea primelor colonii. De data asta au fost "decimate" constiintele sanatoase.

Acum mass-media cunoaste o dezvoltare si mai mare, o raspandire si o influenta mult mai mare.

Iar noi suntem inclinati in mod natural sa credem ca lumea e cea pe care o vedem pe ecranele tv (sau monitor PC) sau scrisa in presa.

O data cu aceasta dezvoltare s-a mai produs un fenomen, omul modern este din ce in ce mai insingurat si izolat de semenii sai. In mod paradoxal, cu cat exista aglomerari urbane mai mari cu atat omul mediu este mai izolat de semenii sai si astfel are naturala si fireasca tendinta sa aprecieze/judece lumea prin unica "fereastra" pe care i-o ofera mass-media.

Iar la urma intervine spiritul uman de imitare luat de la stramosii maimutzoi si perfectionat pe noi culmi, pentru ca defapt acest spirit a promovat si dezvoltat specia umana.

Insa realitatea de orice fel se supune unei mari legi universale oglindita foarte sugestiv si corect de principiul asiatic Ying-Yang. Adica orice lucru care e bun si construieste poarta in el distrugerea si rautatea, existenta depinzand doar de echilibru.

Iar in prezent, pe toate caile posibile prin mass-media de orice fel, ECHILIBRUL care sta la temelia acestei lumi este sapat, erodat si i se cauta distrugerea.

Nu vad lucrul asta ca pe ceva pus unitar la cale de o forta sau mai multe forte oculte ci mai degraba ca pe ceva prin care trebuie sa trecem precum trece un fluviu prin albia sa pe care nu si-a ales-o el.

Dezvoltarea fara precedent a lumii informatice si raspandirea precum si accesul celor multi la INFORMATIE poarta in sine si distrugerea dar si constructia. Iar cei care pot inclina marele ECHILIBRU sunt (ca de obicei in istorie) cei foarte putini. Intotdeauna, conform principiului Ying-Yang cand creste o forta negativa apare o data cu aceasta o forta "in oglinda", pozitiva. Iar ceea ce da castig de cauza uneia sau alteia este o diferenta INFINIT de mica.
De aceea spun ca ceea ce pare insignifiant si neimportant e in realitate invers, extrem de important.
Singurul spirit care poate salva este cel de opunere, de rebeliune, cel care alege calea cea grea si imposibila in ciuda aparentelor si logicii, avand in fatza si ispititoarea alternativa a caii simple. Iar lucrul asta sta scris si in bibliile crestine ca o "recomandare" data de Hristos ("Alegeti calea cea mai grea!"). :wink:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by bnt »

momolo wrote: Cel mai elocvent exemplu este Hitler si ceea ce a facut din Germania, unul din cele mai evoluate si dezvoltate state din lume, o natie care a produs una din cele mai mari si importante parti din cultura mondiala (eu i-as pune pe primul loc!). Deci, acest popor extrem de civilizat, muncitor, harnic, ordonat, iubitor si creator de cultura cea mai rafinata cunoscuta vreodata pana atunci in istorie a devenit in cativa ani cel mai barbar si criminal popor, o hoarda de vandali aducatori de moarte si distrugere.
Mda...Daca facem abstractie de dimensiunea morala, Goebbels a fost un geniu al marketingului politic. A folosit cu eficienta maxima mijloacele clasice si pe cele de ultima ora, iar rezultatul a fost...cel care a fost. Ce-i drept, a avut si cu cine sa lucreze. Ca paranteza mi se pare un pic ciudat cum s-a nimerit ca doi "super-grei" ai filmului, Leni Riefenstahl si Serghei Eisenstein sa se implice (poate involuntar) in proiecte politice ca nazismul si comunismul. Oricum, concluzia e destul de evidenta: daca ai mijloacele necesare si stii pe ce butoane sa apesi poti determina pe oricine sa faca orice.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by fluffy38 »

cosmin wrote:Dar cea mai mare provocare la discutie pe care vreau sa o lansez este despre MUZICA, MUZICA IN SINE, MUZICA ADEVARATA, PLINA DE POEZIE, CE PLACE SUFLETULUI, DUPA CARE TANJIM SI ASPIRAM SI CARE NE FACE SA SIMTIM CA TRAIM INTR-ADEVAR, nu sculele...
Cosmin Frumoase cuvinte!

Fiecare dintre noi da un anume sens cuvintelor "muzica" si "suflet". De aceea apar si gusturi diferite.
Insa tanjim cu totii dupa un trai mai bun iar unora le este suficienta muzica pentru asta. Muzica adevarata este plina de poezie, care se traduce diferit la fiecare. Daca pentru cineva textul inseamna un inteles al cantecului,pentru altcineva o simpla atingere a corzilor chitarii sau o alunecare a arcusului pe vioara rezuma versurile poeziei.
Si mai este un aspect,conteaza foarte mult starea de spirit in care te afli atunci cand incerci sa te desprinzi de cotidian prin muzica. Incercati sa ascultati acelasi cantec intr-un moment fericit al unei zile,apoi in alta zi cand nu aveti chef de nimic. In al doilea caz, cantecul va fi doar o picatura de apa intr-o oaza din desert.
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
Yoshiro
Posts: 57
Joined: 30 Jul 2009, 18:50

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by Yoshiro »

fluffy38 wrote: Si mai este un aspect,conteaza foarte mult starea de spirit in care te afli
Asa este!
Eu la servici ascult Chris Rea - Shadows of the big man, si... ma intreb... pana cand? :| :mrgreen:
But these last two dollars, I'm not gonna lose. One goes for the bus fare, other one for the jukebox to hear me some blues.

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by cosmin »

Yoshiro wrote:
fluffy38 wrote: Si mai este un aspect,conteaza foarte mult starea de spirit in care te afli
Asa este!
Eu la servici ascult Chris Rea - Shadows of the big man, si... ma intreb... pana cand? :| :mrgreen:
Si cine era in umbra, daca nu sunt indiscret ? :mrgreen:
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
Yoshiro
Posts: 57
Joined: 30 Jul 2009, 18:50

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by Yoshiro »

cosmin wrote: Si cine era in umbra, daca nu sunt indiscret ? :mrgreen:
Eu :cry: , si la prezent :lol: , mai ascult si "hey gringo" tot de la Rea.
But these last two dollars, I'm not gonna lose. One goes for the bus fare, other one for the jukebox to hear me some blues.

User avatar
brighty
Posts: 942
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Nostalgie: muzica adevarata de-altadata

Post by brighty »

Cititi aici despre muzica adevarata de altadata: http://www.artasunetelor.ro" onclick="window.open(this.href);return false;

Un site realizat si intretinut de Radu Lupascu si colaboratorii sai (remember Art&Roll magazine?)

Post Reply