HIFI ARENA din ROMANIA

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

HIFI ARENA din ROMANIA

Post by TomJones »

HIFI ARENA 2009

Anul acesta se va desfasura tot la Radisson Hotel (fost Bucuresti), etaj 1 intre 12-15 Noiembrie 2009, editia VII. Intrarea este moca daca va inregistrati pe site. Sa speram ca nu va fi o expozitie in ton cu criza, adica saraca, iar vremea speram ca va fi frumoasa, nu mohorata ca anul trecut: frig, ploaie, lapovita etc.

http://www.hifiarena.ro/www/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: HIFI ARENA 2009

Post by Obelix »

Mda, chiria unui etaj de hotel pe 3 zile, platita de cei 2-3 "dealeri locali" (cum avem voie sa ii numim aici :roll: ) dupa aia te mai miri ca sculele sunt de doua ori mai scumpe in RO decat "afara"... :roll:

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by TomJones »

Chiria pe etaj cred ca va fi platita la greu de Sony si Panasonic care-si vor lua cate 3-4 camere...

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by TomJones »

au dat drumul la inscrieri....

http://www.hifiarena.ro/www/index.html/ ... trare.html" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by TomJones »

s-au publicat oficial expozantii de anul asta...
http://www.hifiarena.ro/www/index.html/ ... zanti.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: HIFI ARENA 2009

Post by Obelix »

Aveai dreptate, Zbang, Olufsen si Bose sunt pe lista... :twisted:

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by TomJones »

Acum zece minute m-am si ntors de la hifiarena, am dat o fuga in pauza de masa si pot sa impartasesc primele impresii.
La Paul hafner: Boxele Dynaudio Saphire (o frumusete lac de pian standard)- 12 mii euro, sistem compus din Chorduri, nordost-valhala, si audio power. Sunet mult mai bun ca anul trecut.

La audioconcept au fost mai multe sisteme: Sonus fabber cu jadis, un sunet bun , eu nemaiscultand jadis pana acum, un pic cam basos, dar si camera avea o vina.
Alaturi era un sistem mai ieftin format din sugden cu proac D18, cabluri kimber, filtru fish; personal mi-a placut ff mult, mai mult ca cel cu jadis. Ce este de subliniat era ca mergea transportul cu DAC-ul rockna si se descurca bine.
In a adoua camera ceva care nu ati mai vazut si merita sa vedeti cum poate sa arate un pickup - cam 15 mii euro, daca aveam bani il luam pe nerasuflate.!!! Totul pe cablaj chord cu monoblocuri audioresearch.

La audiotehnic. Sistemul compus din Nemo pe boxe PMC EB1i,(10k euro) cu toate ca erau monstrii aceste boxe sunau ff gros baritonal, dar in acelasi timp nu aveau bas, probabil nu trebuiau puse pe clasa A, sau trebuiau ceva cabbluri de argint.
Sistemul 2 a sunat aproape perfect: Bryston cu PMC Ob1i, a sunat ff biine, bryston fiind in clasa AB, finalul 3bsst2 , preamp si transport + DAC..pacat ca boxele erau limitate ca bas, probabil daca erau pe PMC EB1i era perfect:
Se stie ca Bryston au un joint venture cu PMC, la fel cum B&W au cu classe si le recomanda inpreuna. Personal mi-au placut mult Bryston cu PMC.
La hi-life niste monstrii pe lampi , monoblocuri Mqintosh pe boxe la fel....sunet cam prost...Sculele mqintosh le consider bune, dar la boxe au cacat steagu' pe romaneste.
Au mai fost cei care aduc focal, sunet asa -si asa. Am ascultat modelel bookshelf 908, 2800 euro bucata fara stand, enorm. Am eu bookshelf, dar cu asa ceva nu sunt de acord..6k euro 2 boxe fara stand - standul inca 1000!!!???.
Nu i-am vazut pe cei de la lotustelecom, nici pe cei cu mark levinson, viola etc...in rest sony, panasonic...etc cu hostese de vis... :wink:

Concluzii personale ca sunet ce mi-au placut

-bryston cu PMC , cea mai buna combinatie
- proac cu sugden sunet ff bun raportat la pret / calitate
Doua sunete diferite ff greu de ales, depinde de gust.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15610
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by momolo »

Eu am trecut azi pe la orele 17....18.

Sper ca maine sa ne intalnim pe acolo dupa ora 13 care vreti.

Impresii si idei punctate pe scurt in fapt de seara:

- camerele sunt extra-proaste din punct de vedere acustic. Culmea, una e mai proasta ca alta, cele mari chiar si mai mizere. Dupa cum am zis mereu, rigipsul este moartea muzicii ! Un bun exemplu este aceasta HiFi Arena.

- organizarea mi se pare buna si decenta, civilizata. Hotelul arata bine si e curat. Ca o mica observatie analogica, la noi e incomparabil mai curat si mai civilizat (ca hotel + gazde) decat la TAV Milano. Insa a noastra expo este de 30 de ori mai mica.....

- desi e minuscula aceasta expozitie, totusi merita sa mergeti. Sunt cateva lucruri interesante si frumoase de vazut (si nu ma refer numai la gagici). Din pacate mai mult de vazut decat de auzit.

- apropos' de vazut, mi-a placut panoul Sharp pe LED-uri de la Lotus Telecom. Prima chestie care nu e plasma dar care se vede ca o plasma grozava! Un nivel de negru exceptional, culori frumoase, unghi de vizionare enorm. Din pacate pretul este aprox 10.000 euro.

O alta "chestie" de vazut este un Pioneer Kuro mare. Superba....dar ce sa ne miram?!, intotdeauna Pio au fost frunte la plasme! Din pacate vestea trista e ca Pio in curand nu va mai fabrica plasme....Trist!

Plasmele de la Panasonic nu ma mai surprind ca se vad grozav. Insa era una extra plata, cat noile TFT-uri extra plate, dar care se si vedea grozav. S-au apropiat foarte mult de Pioneer la calitate!

Un protest personal impotriva "sorcovelor" Sony Bravia, un soi de mp3 al imaginii in opinia mea. Vor cuceri majoritatea populatiei, gospodine si bussinesmani, culorile de sorcova turbata ii va da pe spate.

Diverse proiectoare care demonstreaza ca degeaba sunt bune daca sunt dereglate.


- in audio nu prea aveti ce auzi. Nu sunt nici conditii si nici concurenti. Inafara de de doua...trei firme:

- Audioconcept reprezentata de Jack unde azi nu am auzit nimic deoarece era totul oprit pentru o lunga pauza de recablare si rearanjare fortata de conditiile acustice infecte.

Aici am remarcat pickup-u (am foto) Deasemenea, sistemul mare Audio Research, un preu cu doua monoblocuri foarte mari, toate lampofile. Mie personal imi place mult designul conservator de la Audio Research iar lucratura vazuta prin gaurile carcaselor este impresionanta.

Deasemenea, niste Sonus Faber mai mari care sunt frumos finisate.

Jadis aurii, designul lor particular care de asemenea nu-mi displace.

In camera alatura era ing. Nucu Jitariu care-si prezenta un transport digital, un DAC si un final audio Rockna pe niste boxe ProAC. Personal nu mi-au placut deloc cum se aud, dar trebuiesc mentionate conditiile acustice foarte proaste. Nu se poate judeca in nici un fel o sursa digitala in astfel de conditii.


- Highendaudio reprezentata de dl. Paul Hafner unde rula un sistem pe Dynaudio pe Chord cu cablare Nordost Valhala. Aici este singurul loc unde mi-a placut sunetul, unde pot spune ca se auzea ceva high-end in comparatie cu restul unde se auzea maxim "un fel de" HiFi.
Ca o remarca, desi sunau bine, si aici mentionez ca mie personal nu-mi place brandul Dynaudio si cu atat mai putin Chord, designul acestor incinte acustice aduce prea mult cu forma unui cosciug.

- firma din targoviste (scuze, nu retin, corectez maine) cu Electrocompaniet, boxe PMC si Bryston. Aici am remarcat o buna potrivire intre Bryston si PMC cat si un sunet nu foarte OK de la sistemul cel mai scump cu niste PMC mari si topurile Electrocompaniet. O problema care mi s-a parut evidenta, o foarte proasta cablare a acestui sistem. Am constatat cu surprindere ca foloseau un prelungitor chinezofil cu nume german (de 100 RON) din magazinele electrocasnice dotat cu filtre si protectie pe care-l cunosc bine pentru ca strica (urat) sunetul. Cu asemenea sabotare din start, cu niste cabluri de boxe aiurea cat si niste interconecturi "zbierat-audiofile" dar si cu o asezare aiuristica a marilor boxe, esecul era garantat.

De remarcat sistemul surround PMC cu Bryston care suna bine pentru ca in acest caz nu se mai pun in vigoare pretentiile si regulile audiofile.

- in rest am mai remarcat la cei cu Yamaha cel mai prost sunet din cele doua scule de top seria 2000 si boxele de podea ceva mai inaltute. Un sunet jalnic ce facil poate fi depasit in calitate de niste trancote adunate de pe groapa de gunoi nemteasca. De remarcat si asezarea pur trancotara a boxelor aliniate cu rack-ul si cablarea cu niste fire dubioase ce semanau cu cele vandute cu doi lei la metru prin magazinele de electrocasnice.

Culmea, la Lotus Telecom niste Jamo chinezofile pe doua Vincent (hibride) frumusele (negre cu lampitele luminate portocaliu si la vedere) puse in acelasi fel si inghesuite pe holuletz la vedere, sunau evident mai bine decat bietele Yamaha.

- in rest mentionez si camera surround a firmei venita din Ungaria unde sunetul e asigurat de un complex sistem Meridian care are calitatea principala de TAREEEEE, undeva cam ca la Cinema Mall Vitan, insa timbrul sonor e pungalit digitalos ca de mp3 (dupa o ora iti face capul terci). Pe marele ecran proiecta un super-proiector SIM2 (din cate retin) care se vedea naspa, imagine decalibrata cu contururi rosii si culori manjite, raportat la pretentiile foarte ridicate care ar fi trebuit sa fie o data cu acest sistem.

Interesant acest sistem audio super-digitalos de la Meridian, fiecare boxa este activa si unele au chiar 4 amplificatoare, fiecare cu propriul decodor DAC primea semnal digital pe cablu de un "creier" central care era capabil sa faca ripp pe un HDD de 4 Tb discuri BD. Sunetul era vanos si puternic insa ca timbru si coloratie, in opinia mea, profund digitaloasa si agresiva (mai ales pe medii), in final foarte obositor si capietor de creieri.

Cam atat pe ziua de vineri.

In final doua mentiuni:

1. felicitari d-lui Paul Hafner ca a reusit sa faca un sunet de calitate in asa spatiu prost si in asa timp scurt (nu se pune pretul sculelor, important este ca si-au aratat categoria).

2. felicitari d-lui Cristi Crisan (Jack) pentru decizia de a folosi la expo numai sursa analogica, recte pickup! Este o atitudine cu adevarat audiofila. In umila mea opinie, mai este pana cand digitalul e capabil sa depaseasca vinilul. :wink:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by TomJones »

Pentru colegii forumisti care nu au putut sa vina la hifiarena 2009 ii invit sa vada niste poze de la expozitie cu de toate: scule, dealeri, fete, cabluri, intalnirea audiofila etc....
De remarcat ca exista un stand unde se vindeau viniluri si cd-uri japoneze sigilate..

http://picasaweb.google.com/sistem127/Hifarena2009#" onclick="window.open(this.href);return false;
momolo wrote:firma din targoviste (scuze, nu retin, corectez maine) cu Electrocompaniet
Audiotehnic...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: HIFI ARENA 2009

Post by LEKTOR »

Cum sunau McIntosh-urile ?
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by TomJones »

Au sunat bine pe boxele lor. Problema este ca la un volum mare au intrat in cliping...oricum mai era putin si-mi iesea creierul pe urechi la acel volum... :)
Parere personala : cred in sculele lor dar nu cred in boxele lor...le-as cupla cu alte boxe sa zicem Wilson...

Monoblocuirle pe lampi aniversare si preul costau toate 11k euro la care se mai adauga un discount de 20%...cam faceau...
Ca design imi plac mai mult cele pe tuburi decat cele clasice cu ecran albastru...oricum mqintosh este consiuderat accuphaseul americanilor...jos palaria

Piesa de test a fost: Take five - Dave Brubeck...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: HIFI ARENA 2009

Post by LEKTOR »

Pai de ce ar merge aia cu asa volum in asa camere mici ????!!!!
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by TomJones »

LEKTOR wrote:Pai de ce ar merge aia cu asa volum in asa camere mici ????!!!!
Am vrut sa testam sa vedem cum le duce...si am dat mai tare...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15610
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by momolo »

Azi a fost ceva mai multa lume. Din pacate anul asta nu au fost tot atat de multe fete frumoase ca anul trecut. Dintre participanti, cele mai frumoase fete le-au avut (ca de obicei) Audioconcept.

Ca sunet, am mai zis, nu se poate judeca, se poate doar oarecum ghici un potential bun sau unul mai putin bun.

LEKTOR
Cum sunau McIntosh-urile ?
- din punctul meu de vedere foarte prost. Boxele nu-mi plac deloc, sau mai bine zis, mi se pare ca nu lasa loc de multe sperante, aparatele sunt frumusele dar la ceea ce se auzea acolo.....

Din pacate, la Audioconcept era si azi oprit sistemul principal bazat pe marele si frumosul VPI cu Audio Research.

In camera alaturata suna aiurea si cam agresiv in special pe medii. Dar nu se daduse mare atentie, trebuia sa cante ceva pe acolo.

La firma din Targoviste, Audiotehnic, sistemul principal bazat pe topul Electrocompaniet + PMC EB1i http://www.pmc-speakers.com/product.php ... ew&pid=176" onclick="window.open(this.href);return false; se prezenta mai putin nashpa ca ieri. Se pare ca se mai incalzisera sculele. Sunetul insa cam dezastru din punct de vedere high-end, undeva la nivel HiFi cu diverse deficiente. Dar nu se poate vorbi in camerele alea construite din rigips, de soundstage si alte fitze deastea, insa macar se poate spune ceva despre timbru si detaliu. La acest capitol nu prea am cuvinte de lauda, timbrul era profund distorsionat de la realitate, sunetul era tzatzait si bubuit, totul virat spre inalte agresive si false de parca uitase careva un corector de ton la maxim. Ca detaliu nu se prezentau tot atat de rau, sculele Electrocompaniet par decente si oneste insa trebuiesc puse in valoare. Boxele, desi metalice, tzatzaite, bubuite si agresive par totusi sa promita lucruri interesante. Adica pot trezi interesul, dar mi-a parut rau de acel aranjament paralel cu pretentiile unui audiofil autentic.

La Highendaudio (dl. Paul Hafner) suna ca si ieri, din punctul meu de vedere mai bine decat m-as fi asteptat avand in vedere conditiile acustice si conditiile in general. Si azi, singurul sunet ce se poate ridica la pretentiile unei expozitii de aparatura audiofila, luand in considerare circumstantele atenuante inrerente unei astfel de expozitii. Se poate spune, decent. Nu as fi deloc critic, dimpotriva!

In restul camerelor sunetul era de jale. La camera cu JmLab am asistat cu adevarat la una din cele mai slabe prestatii audio. Din pacate, boxele ceva mai maricele de la JmLAB nu erau duse de micile jucarele din spatele lor. Totusi sa nu uitam ca seria prezentata este destina uzului HT la domiciliul omului mediu (camere mici) si nu e o serie cu pretentii audiofile. Poate ca isi fac banii daca le vedem ca niste boxe de HT.

Intr-un final nu am prea multe de spus si povestit. Azi nu am mai dat atentie sectorului video, si el mai putin cuprinzator si interesant ca anii trecuti (sa nu uitam de criza!) astfel ca daca luam in considerare sectorul audio.....nu era nimic de ascultat.....

Totusi, a fost un prilej de socializare si intalniri cu prietenii si "inamicii" :lol:

Imi ramane un mic regret - desi mi-am scris "momolo" pe ecusonul oficial, desi am primit un alt ecuson cu "momolo", astfel ca puteam fi reperat si din avion, totusi nu l-am gasit pe Rycher ca sa-mi sparga mecla. :lol: :lol: :lol: Am dat tarcoale si pe la pickup-uri in speranta ca-l gasesc pe acolo sau ma gaseasca el, dar degeaba, nu s-a aratat, asa ca am plecat dezamagit si cu mecla intreaga, adica nesparta ! :cry:

Greu de inteles totusi rostul unui astfel de eveniment. Poate, pentru ca o fac si altii, poate pentru socializare, adica sa ne mai aratam unuia, altuia ca iata, inca mai traim si existam, consumatori si comercianti ? ...Poate singurul rost il vad de natura sociala. Am mari dubii ca va aduce beneficii comerciale, poate mai mult de imagine PR....insa ce imagine sa-ti faci ca dealer audiofil in niste chichinete de camere din rigips unde nu prea ai mari sanse s-o scoti la capat cu sunetul (high-end) ?!

Felicitari pentru organizatori. Locul e frumos si civilizat, au facut atat cat puteau in astfel de conditii (si ma refer mai mult la numarul mic al expozantilor) dar fara indoiala cu un profit bunicel avand in vedere preturile foarte mari cerute expozantilor. Poate ca cei mai castigati au fost hotelierii, insa pe langa acestia si multi forumisti care au avut ocazia sa se intalneasca si sa mai socializeze un pic.
Pacat ca suntem ....asa cum suntem, si nu putem organiza si noi un club audiofil romanesc!

In concluzie, atmosfera generala a fost "descurajant" de prieteneasca, degajata, fara aglomeratie prea mare si pozitiva in ciuda crizei care batea cu picioarele si pumnii in usa precum ii bateau portareii lui Beethoven cand compunea simfonia a 5-a. :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15610
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HIFI ARENA 2009

Post by momolo »

aici (pe forumul vecin) aveti un reportaj foto cu mutrele multora dintre forumistii vechi :

http://forum.audiofil.ro/index.php?topic=1591.90" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply