Comentariu:
M-am dus la spectacol dupa multa ezitare. Ma gandeam...."sunt ai nostrii, nu merita sa bat drumu'..."
Dar intr-un final a fost o mare surpriza, acest spectacol a fost zdrobitor, m-a coplesit !
Sa incep in ordine.
Pianista VICTORIA POSTNIKOVA a fost la inaltime. A cantat pe acelasi Steinway & Sons de ieri seara cand a fost SALEEM ABBOUD ASHKAR, insa rusoaica e cu vreo zece clase peste arabul acesta.
Desi acelasi pian, desi stateam in acelasi loc in sala, a sunat cu totul altfel, mult mai puternic, mult mai viu, cu suflet, de inalta clasa si rafinament !
Impecabil !
Ca tot veni vorba de comparatii. Ma gandeam cum au sunat London Symphony aseara in comparatie cu ai nostrii astazi. E precum ai compara un Accuphase cu o Eboda.....dar nu e de mirare.
....Desi poate ca sunt rautacios, totusi a fost calitate si in mod special la Ivan Cel Groaznic, o piesa muzicala monumentala si plina de maretie. Scena a fost plina cum nu am vazut niciodata, nu a mai ramas nici un metru patrat liber iar intensitatea sunetului a fost la cote maxime...din nou imi vine expresia, cutremurator..... La pasajele forte de orchestra si cor ti se ridica parul pe maini, a fost sublim.....acum parca iar as baga-o pe asta cu cel mai bun spectacol

....Cert este ca a fost superb, maret, grandios, am ascultat cu sufletul, nu numai cu urechile !
Cine nu a fost asta seara a pierdut ceva exceptional.
Dirijorul rus a scos din ai nostri cam tot ce se putea scoate. Ii ascultam mai ales la pasajele lente si ma gandeam ce nu merge la "gastele nationale"?! As da cu presupunerea ca defapt sunt instrumentisti buni insa nu-i prea ajuta instrumentele si poate sunt cam indisciplinati si cam lenesi (boala nationala). Sectorul de viori mi se pare chiar bunicel, cam la nivel international insa sectorul de violoncei, viole si contrabasi e cam nashpa. Sectorul de alamuri e si ala cam zburatacit insa nenea cu tuba mare a facut treaba buna in seara asta. Chiar ma gandeam ce boxe ne-ar trebui sa redam numai un sfert din tuba mare si din toba mare ?! La ultima parte a fost o ditamai toba de ti se innodau matzele pe'acolo.
Eu totusi nu cred ca ce am auzit seara asta se poate reda pe boxe nici macar pe sfert.
Ivan Cel Groaznic a fost recitat in ruseste, traducerea textului (destul de trunchiata si chiar cu greseli de text) dand un aer original. Ar fi sunat ca naiba in alta limba.
Mezzo soprana si-a facut datoria corect insa eu am preferat basul rus, ALEXEI TANOVITSKI care pur si simplu traia muzica. O mare parte din concert omul a stat degeaba pe scaun, pasajele de interventie mezzo-soprana si bass fiind scurte si destul de putine. Ma uitam la fatza lui ca pur si simplu muzica ii curgea prin vene, tresarea la orice schimbare de tempo, era transfigurat, sprancenele ii tresareau la unison cu viorile.
...Hai sa nu fiu rau, daca e sa nu facem comparatii simandicoase, ai nostri au interpretat formidabil in seara asta. Au fost pasaje la care am uitat pe unde sunt ! Maretie, asta imi transmitea muzica asta, maretie, fortza si grandoare ! Pacat ca unul dintre cei mai adevarati melomani din Bucuresti nu a fost, l-as fi vazut plangand in genunchi la ultima parte.
In mod deosebit vreau sa remarc corul Filarmonicii nationale. Mi s-au parut, in opinia mea, deadreptul exceptionali ! Aici e vorba numai de talent, ca se da cu glasul, in cazul instrumentistilor e vorba si de dotarea tehnica, deci tot la bani ajungem si cum bine stim, la noi e saracie.....
Oricum, nu cred ca i-am auzit vreodata mai bine ca acum !
Un mare si din suflet BRAVOOOO ! Un spectacol cutremurator, am plecat transfigurat, uitasem de oboseala si de toate grijile ! Superba seara !
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.