Vechituri

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: Vechituri

Post by fluffy38 »

LEKTOR wrote:Exemplu - am un amp PIONEER SA 9800 fabricat '79 - deci 30 ani - suna exceptional , fara probleme ! Se vehiculeaza pe net probleme cu uscarea condensatorilor finali, la anumite firme si modele.
Sambata am ascultat la cineva in Sibiu SA-9900,exact cum spui ,suna exceptional si cred ca e cam tot din anii aia.

Cat dspre uscarea condensatorilor de filtraj,cam asa e....eu am un Pioneer SA-500 din 1972 si am verificat cu capacimetrul condensatorul de filtraj(are numai unul de 1000uF/50V) . Dupa 37 de ani ,capacimetrul arata 820 uF. :shock:
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Vechituri

Post by momolo »

eu am masurat intr-un AKAI din 1981 si toti.... erau mai buni ca astia de azi cumparati din magazin!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Vechituri

Post by Adrian_2k8 »

Pentru a masura corect daca un electrolitic s-a uscat sau nu trebuie folosit un ESR-meter. Nu e cine-stie-ce scula obscura, oricine depaneaza electronice are de obicei asa ceva, home-made sau cumparat de-a gata. Costa pana-n 100EUR.

Si da, si eu am conzi facuti de IPRS acum 30 de ani si tinuti in sertar, care masoara ok atat capacitatea cat si rezistenta echivalenta serie (ESR). Dar nu au fost pusi niciodata intr-un montaj. :P
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Vechituri

Post by momolo »

Pai sunt unii conzi IPRS foarte bine facuti. Nu ca ar fi super-audiofili (au ESR mare) dar ma refer ca fiabiliate.

Din ce stiu eu, aparatele e bine sa fie folosite, dar nu abuziv. Daca stau fara curent ani de zile atunci au probleme si "pocnesc" la pornire.

Una din metodele cele mai bune de pornit un vintage statut multa vreme (ani de zile) este sa-l bagi in priza intai la tensiune mica, de exemplu la 110V. Ideal ar fi sa ai cum varia tensiunea de retea si sa pornesti de la o valoare mica, incet crescatoare. Multe vechituri statute cum le bagi in priza, cum o mierlesc pe la vreun electrolitic.

Alta chestie - daca bagi in priza vechitura si scapa intreaga, adica merge si nu i-a crapat ceva la pornire, e bine sa nu o mai scoti din priza minim o zi doua incontinuu pornita. Altfel, daca o bagi in priza si apoi o scoti ca apoi s-o mai bagi in priza a doua zi, e posibil sa-i crape ceva. E tot o observatie empirica de-a mea. Adica e bine ca vechiturile statute sa fie bagate la curent macar o zi intreaga o data la cateva luni.

Dar eu sunt uimit de calitatea condensatorilor japonezi din anii 70...80 din sculele bune! Poate ca le mai creste ESR-ul in timp, dar tot buni sunt si dupa 30 de ani!

In general exista anume serii de aparate, anume modele care au prezentat in timp probleme cu unii electrolitici.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
hersorin
Posts: 762
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Vechituri

Post by hersorin »

Sincer as fi interesat de un amplificator Accuphase dar ma gindem la ce riscuri sunt expus daca il iau mai vechi. Ca sa iau unu cu cel putin 100 w mai nou costa vreo 3000 euro dar unu mai vechi cu peste 100 w il poti lua si la 1500 euro.
Am mai citi si chestia cu garantie pe viata.
Parerea mea este ca Accuphase sunt singurele amplificatoare care cred ca merg pe orice tip de boxa.
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1771
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Vechituri

Post by SOLO »

hersorin wrote:Parerea mea este ca Accuphase sunt singurele amplificatoare care cred ca merg pe orice tip de boxa.
Nu as baga mana in foc .
Sa fi auzit E-211 cum se auzea pe Magneplanar :cry:
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: Vechituri

Post by fluffy38 »

momolo wrote:eu am masurat intr-un AKAI din 1981 si toti.... erau mai buni ca astia de azi cumparati din magazin!

Apropo de asta,mi-a povestit un prieten din TM o faza tare cu condensatorii cumparati din magazin. Avea omul o statie mica facuta pe STK la care se umflase un singur condensator de 100uF. Prevazator s-a dus si a cumparat noi apoi i-a schimbat pe toti din jurul STK-ului. Nu a gasit de 47uF la 35V,cat erau originalii ci de 47uF la 63V. A facut omul modificarile,apoi a dat lasat o ora amplificatorul sa mearga. Surpriza,dupa o ora se facusera aia doi borcane :lol: . A pus omul alti doi condensatori identici. Dupa nici o ora,la fel. A pus apoi condensatorii originali si statia merge si in zi de azi. :|
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Vechituri

Post by West »

SOLO wrote:
hersorin wrote:Parerea mea este ca Accuphase sunt singurele amplificatoare care cred ca merg pe orice tip de boxa.
Nu as baga mana in foc .
Sa fi auzit E-211 cum se auzea pe Magneplanar :cry:
Sa fi fost 211 prea skiny pentru Magneplanar, sau nu se potriveau tonal?
fluffy38 wrote:Surpriza,dupa o ora se facusera aia doi borcane :lol: . A pus omul alti doi condensatori identici. Dupa nici o ora,la fel. A pus apoi condensatorii originali si statia merge si in zi de azi. :|
Logic te-ai gindi ca era un defect, in electronica aparatului, care umfla condensatorii. Daca aia originali rezistau umflati, cinste lor. Poate ca se si auzea mai bine cu condensatorii obezi. :mrgreen:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Vechituri

Post by momolo »

hersorin
Parerea mea este ca Accuphase sunt singurele amplificatoare care cred ca merg pe orice tip de boxa.
intai ca e profund gresit sa te referi la un brand atat de general, cu toptanul. Sunt modele de 3000 euro dar si modele de 30.000 euro. Daca spui asa, la modul general, se intelege ca toate sunt la cam la fel, ceea ce este un neadevar.

Nu exista amplificator care "sa mearga" (pe inteles audiofil) cu toate boxele din lume. Nici macar cele mai scumpe si mai bune din lume.

Modelel de integrate mici 211, 213, 250 nu au cum sa amplifice corect niste Magneplanar. Nici macar modelele mari de integrate cum ar fi 550 nu ar reusi sa le amplifice corect. Poate nici macar unele modele power mai mari.

Mi se pare o tampenie genul asta de afirmatii "Brandul X e bun la toate, brandul Y e prost la toate". Defapt e stilul de afirmatii trancotare care nu ajuta la nimeni, nici macar celui care le face.

Fanatismul de brand este o tampenie. (si conduce la spartul meclei! :lol: )
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
hersorin
Posts: 762
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Vechituri

Post by hersorin »

Sincer eu ma referam la faptul ca un Accuphase de 3000 de euro se potriveste cu APROAPE toate felurile de boxe pina in 3000 euro.
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

Post Reply