Deruleaza nesperat de bine (pentru un mag pe curele) deoarece i-au fost schimbate curelele de curand.
Este de culoare argintie standart si nu am capac din ala peste benzi, care nici nu-mi place prea mult. Negru nu mi-a placut niciodata, magurile AKAI tre' sa fie argintii pentru a-si pastra "personalitatea' de design.
Nu e foarte murdar si nici nu e zgariat la "mutra". Pastrat destul de bine. Insa ii va prii o "baitza" generala ca sa arate bec-giugiuc. Abia astept sa-mi fac timp sa-l fac bucati! Mi-am facut rost si de manualul service de pe hifi-engine, gata printat si legat de moa'.
Din pacate nu inregistreaza pe canalul right in nici un sens. Trage doar pe canalul left cu ceva decibeli cadere. Banuiesc regleta de contacte. Stergerea functioneaza. Deasemenea, redarea functioneaza perfect in ambele directii si am vazut in manual ca sunt doua reglete distincte. Asta e boala la toate AKAI-urile cu 6 capete, regleta buclucasa trasa de un releu, care comuta capetele.
I-am dat capacul spate jos sa ma uit repede insa e inghesuit ce nu se poate. Releul pentru reglete functioneaza insa am observat si la altele ca regletele pot fi foarte oxidate in interior si trebuiesc trase la fest de releu, chestie care se regleaza cu niste suruburi. Va trebui facut bucati ca e inghesuiala mare inauntru. La matze arata foarte bine si din ce am vazut nu este intervenit nicaieri, perfect original. Mai am un 636 care asteapta de peste 1 an jumate' revizia tehnica si nu am timp. Ala e mult mai aerisit inauntru insa ditamai huiduma.
Mai demult am rezolvat probleme din astea cu reglete. Nu merge cu spray de contacte decat provizoriu iar dupa o vreme fac din nou figuri. In timp contactele se oxideaza destul de tare asa ca trebuie tras cablajul afara daca nu e loc de umblat, dupa care se scoate regleta cu pompa si se desface, apoi se spala cu atentie sa nu se piarda piesulicile alea maruntele. Cel mai bine se curata cu pasta de dinti si periuta cu apa calda. Numai idiotii folosesc smirghel sau alte cacaturi corozive. Pasta de dinti curata foarte bine cocleala dar trebuie rabdare si mare atentie! O data curatata astfel o regleta si pusa la loc nu va mai face figuri niciodata, e pe viata. Dar e de munca!
Deasemenea, ca tot veni vorba de surubareala - schimbarea de componente, mai ales cele pe siliciu (tranzistori, punti, diode) este o cretinie fara margini. Electronistii "ciobani" fac asa ceva. In caz ca e dus vreun tranzistor pe parte audio (pe parte de comenzi nu conteaza), caz totusi rar, ideal este de gasit un alt AKAI donator de organe si pus acelasi tranzistor. Cumpararea de tranzistori echivalenti (pentru partea de audio) si chiar identici este o laba trista. Seriile alea de tranzistoare au fost de exceptie si probabil pe comanda. Schemele AKAI in partile audio sunt aparent extrem de simple.....adica audiofile! Preurile au foarte putini tranzistori pe calea de semnal, de exemplu la redare pot avea 3 bucati pe canal. Asa ca aceste componente sunt foarte critice pentru calitatea audio. Noile piese care se pot gasi sunt fabricate de chinezoi si le cunoastem "calitatea". Nu au nici o treaba cu seriile vechi de tranzistoare japoneze, mai ales cele comandate direct de firmele care asamblau pe vremea aia, adica piese din serii speciale, alese, sortate, etc. Probabil la AKAI in fabrica nu stateau sa sorteze tranzistorii, desi nu bag mana in foc pentru asta, insa le veneau piese de calitate speciala care nu erau la fel cu cele marcate identic la vanzare in comertul liber cu piese. De aia si suna atat de bine. Cine isi inchipuie ca tranzistoarele nu conteaza sau ca masurarea parametrilor standart asigura ca doua piese sunt identice, habar nu are.
Cert este ca "jucaria" e foarte draguta. Printre putinele magnetofoane mici si de calitate. La Pioneer mai erau unele tot atat de mici, insa mai vechi si extrem de greu de gasit, ca sa nu mai vorbesc de preturi! Dar fara capete GX, un motiv pentru care AKAI-urile sunt la mare pret si in ziua de azi.....