Muzica audiofila

CD, vinil, concerte
User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Muzica audiofila

Post by LEKTOR »

Deci ce intelegem prin asta ? Inregistrare / masterizare deosebit de bine facuta sau tipul de muzica ? Adica poate fi un disco audiofil ? Dar rock ? Dar pop ? Dar hip hop sau eurodance ? In general asociem muzica audiofila cu muzica clasica si jazz .
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Muzica audiofila

Post by LEKTOR »

Q: How different is the audiophile music business from the pop business?

Both deal with music, but the kinds of music they deal with are vastly different. This is because they each appeal to different demographics. Pop tends to attract teenagers and young adults whereas people above 30 make up most of the audiophile market. Thus, audiophile records tend to be in adult oriented genres such as adult contemporary, classical, blues, jazz and world music. There are a few pop / audiophile crossover artistes, but they are very rare. The audiophile music business also relies a lot less on mass media promotions than pop. Audiophile music sales tend to be based on print reviews and word of mouth.

Q: Are there technical differences between pop records and audiophile records?

Yes, definitely. Audiophile records seek to reproduce realism for the listener. Thus, the imaging of various sound sources within a mix and their positioning within the entire soundstage becomes paramount. Audiophile listeners expect audio staging of the performers as though they are actually playing in front of them. They also place extreme importance on dynamic reproduction and detailing. But these things can only be achieved by playing audiophile recordings through audiophile hardware.

As a contrast, pop productions emphasize upon ‘first-impression impact’ instead of realism. There is a good reason for this. One of the primary considerations for pop producers is the need to compensate for the sonic limitations of consumer radio and tv equipment. Thus, pop records contain abnormally boosted high and low-end frequencies so as not to sound weak and lifeless when broadcasted. Since successful airplay is vital to the commercial prospect of any pop album, this sort of sonic over-compensation has become the norm for the genre.

There are proponents and critics to both approaches, but there really are no rights or wrongs about this, only different manifestations of market requirements. Still, there is a rising trend for adult-oriented artistes to cater for both markets by releasing both CD and SACD versions of their records.
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: Muzica audiofila

Post by fluffy38 »

LEKTOR wrote:Deci ce intelegem prin asta ? Inregistrare / masterizare deosebit de bine facuta sau tipul de muzica ? Adica poate fi un disco audiofil ? Dar rock ? Dar pop ? Dar hip hop sau eurodance ? In general asociem muzica audiofila cu muzica clasica si jazz .
Nu vreau sa starnesc polemici dar am impresia ca termenul "audiofil" este adjudecat de catre persoanele carora le place in mod deosebit jazz-ul si o parte din muzica clasica. Si nu e nimic de condamnat aici. Insa dupa parerea mea fiecare dintre noi este "audiofil" in felul lui propriu,indiferent ce asculta. In fond si manelistii se pot autodenumi "audiofili".

Acuma,ca unii trec pe parcursul anilor de la un gen la altul..asta este, pe masura ce imbatranim,invatam tot mai multe. Muzica este unica. Nu poate fi nici "audiofila",nici "neaudiofila". Poate doar induce o anumita stare unui om sau poate fi un hobby care creeaza alte hobby-uri.
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15355
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica audiofila

Post by momolo »

fluffy38
Nu vreau sa starnesc polemici dar am impresia ca termenul "audiofil" este adjudecat de catre persoanele carora le place in mod deosebit jazz-ul si o parte din muzica clasica.
-din punctul meu de vedere este fals, audiofil poate fi oricine cu orice muzica, mai putin poate manelele, dar nu bag mana in foc nici pentru astea.

Faptul ca unii le au cu jazz-ul si clasica, treaba lor, dar asta nu-i face mai audiofili decat altii. Mentionez ca si eu sunt cam 80% pe clasica si apoi jazz si electronica + pop + rock. Dar nu ma dau ciumeg ca ascult Beethoven, consider ca e treaba mea. De exemplu acum ascult pop din anii 80 pe vinil. Superrr!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Muzica audiofila

Post by Adrian_2k8 »

Eu vad o inregistrare audiofila cam asa: exclusiv instrumente "reci" (neelectrice, neamplificate) plus eventual voci, care canta live intr-o sala cu o acustica buna si captate stereo cu fix doua microfoane. Orice altceva is a fake. Tot ce este instrument electric / electronic sau instrumente clasice captate cu multe microfoane si remixate inseamna sunet alterat din start. La polul opus avem muzica electronica. Mi se pare o idee nefericita sa incerci sa evaluezi un sistem hi-fi folosind de ex. un Mike Oldfield - Tres Lunas. Auzi niste sunete generate electronic care... habar n-ai cum ar trebui sa se auda. :P

Umila mea parere.
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15355
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica audiofila

Post by momolo »

Adrian_2k8
Eu vad o inregistrare audiofila cam asa: exclusiv instrumente "reci" (neelectrice, neamplificate) plus eventual voci, care canta live intr-o sala cu o acustica buna si captate stereo cu fix doua microfoane. Orice altceva is a fake. Tot ce este instrument electric / electronic sau instrumente clasice captate cu multe microfoane si remixate inseamna sunet alterat din start. La polul opus avem muzica electronica. Mi se pare o idee nefericita sa incerci sa evaluezi un sistem hi-fi folosind de ex. un Mike Oldfield - Tres Lunas. Auzi niste sunete generate electronic care... habar n-ai cum ar trebui sa se auda.
- In opinia mea gresesti rationand astfel.

In primul rand ca nu e o conditie esentiala, unica si obligatorie ca o inregistrare de calitate audiofila (am putea sa-i spunem mai simplu, o inregistrare buna) sa contina numai instrumente "reci".

Apoi nu e o conditie unica si obligatorie sa fie facuta cu doua microfoane agatate in tavan sau in alt loc.

Exista inregistrari de inalta calitate (audiofila) facute cu multe microfoane puse peste tot prin sala, scena, etc, etc, exista super-inregistrari digitale facute chiar in epoca de inceput anii 80, exista tot felul de moduri de a inregistra DE CALITATE si nu tine de anumite canoane. Fara indoiala, oricine stie ca, cu cat interpui mai multe aparate pe traseu, cu atat alterezi mai mult, dar.... never said never. Mai ales daca ai ascultat multe inregistrari la viata ta si ai vazut ca se poate ajunge la o super-calitate pe multe cai.

Apoi nu cred ca un audiofil trebuie sa evalueze toata ziua sunetul unui sistem audio, mai degraba unul autentic asculta pur si simplu muzica, in secundar evalueaza ceva cand are nevoie.

Si de exemplu, eu consider ca exista inregistrari pe care le pot socoti audiofile (= bune) care contin exclusiv muzica electronica.

De exemplu ia discurile lui Vangelis, de preferinta LP-uri si asculta-le sa vezi cum suna. Sau Kitaro care a scos discuri fantastic de bune.

Cred ca este un simplu cliseu imaginea audiofilului care asculta numai clasica si jazz, cinele si maturici pe tobe, trase purist, sau imaginea audiofilului care .... :roll: evalueaza in permanenta sunetul (uitand sa asculte muzica). Astia nu sunt audiofili, sunt doar dusi cu pluta.

Astea mi se par clisee induse si de publicitatea in domeniu, care este plina de bullshit sau prin definitie, bullshit total. Oricum, scopul publicitatii este sa-i faca pe consumatori sa cumpere, deci sa le tina tot timpul treaz interesul de a umbla dupa scule audio. Unii ajung ca in loc sa asculte muzica pur si simplu, sa umble toata ziua dupa upgrade la scule si cabluri, sa asculte sunete si nu muzica.


Dar, fara indoiala, singurul reper asa cum am zis mereu, este sunetul natural.

La orice evaluare, cand se pune problema, trebuie folosita muzica naturala, ne-sintetica si trasa fara prelucrari, dar, opinia mea, un audiofil nu ar trebui sa evalueze toata ziua.

O data e de ajuns, si-a facut un sistem ok, l-a evaluat ca bun si apoi cred ca scopul ar fi sa asculte MUZICA, ceea ce inseamna si rock, electronica, house, ambientala, chiar si populara sau....chiar si manele, poate....

Eu vad mai degraba legat de notiunea de audiofil pasiunea pentru MUZICA si abia apoi pentru scule, evaluari, cabluri, ulei de sarpe, etc,etc. Fara indoiala ca orice om pasionat de audiofilie este si interesat de scule, dar exista anumite planuri principale si secundare, iar muzica ar trebui sa fie planul principal.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Muzica audiofila

Post by West »

Sint si eu de acord ca a testa intr-una nu mai este viata de audiofil ci una...de muncitor ctc-ist? :roll: :mrgreen:

Pe de alta parte, subsecvent auditiei de loisir, si subconstient, automat chiar, evaluam in permanenta ce ascultam. CD-ul in speta. Cei mai culturalizati muzical evalueaza si interpretarea, conceptia dirijorala chiar. :mrgreen: Iar daca pui un disc pe care nu l-ai mai ascultat demult, si deloc pe sistemul prezent, te trezesti ca din stand by ai sarit direct in papucii de tester. :D

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Muzica audiofila

Post by Adrian_2k8 »

Cred ca topicul se referea la muzica cu care mergem in poseta atunci cand vrem sa cumparam o scula noua sau cand mergem intr-un showroom special ca sa vedem cum suna o anumita scula scula (si cand nu putem cara osciloscopul dupa noi :P ). In viata de zi cu zi personal sunt 95% cu urechile in tuner@CityFM, tuner@SmartFM, tuner@GoldFM, etc... deci nici nu se pune problema ca am ca pasiune evaluarea urechiometrica a sculelor.
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15355
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica audiofila

Post by momolo »

Eu am ajuns sa nu-mi mai pese deloc cu ce muzica ma duc in situatia de a evalua ceva. Pentru mine merge orice gasesc la fatza locului. Daca ne gandim logic, sunetul natural si real e unul singur, are o singura varianta. Daca il ai in cap, atunci aproape orice disc (normal, nu gunoi) e bun pentru evaluari. :wink:

Plus ca am ajuns sa "fluier in biserica" spunand ca majoritatea discurilor sunt trase bine, noi nu avem scule asa bune sa la arate valoarea. Chiar imi par inutile in evaluare discurile super-audiofile, multe sunt si "mascarite" sa para ca suna bine pe orice. Prefer CD-urile normale, oneste, fara fitze audiofile. Sunt atat de multe trase bine, ce rost are sa mai aleg pe criteriul calitate REC ?! Aleg mai bine pe criteriul ce muzica imi place.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

kaav
Posts: 2099
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Muzica audiofila

Post by kaav »

Referitor la internet radio, in momentul de fatza, sunt ''in limba'' dupa acesta (cred ca l-am mai pomenit pe aici pe forum)
Space Station Soma on SomaFM: Spaced-out ambient and mid-tempo electronica. - Commercial-free Electronica Radio from San Francisco
http://somafm.com/play/spacestation" onclick="window.open(this.href);return false;
Asta e misto la un radio net - face irelevanta orice diferentza intre scule (democratzie cu japca) :mrgreen:
Oricum, decat sa aud un sistem care suna bine cu o muzica care nu ma intereseaza, accept o calitate proasta a sunetului, cata vreme muzica imi place :!:

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Muzica audiofila

Post by LEKTOR »

kaav, poti face si inregistrari dupa acel post , ba chiar sint programe unde reglezi volumul inregistrarii cu vu-metre analogice ( soft,virtual )

http://www.brothersoft.com/vumeter-163745.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.vuplayer.com/other.php" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

kaav
Posts: 2099
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Muzica audiofila

Post by kaav »

LEKTOR, mersi. Nu mi-a venit ideea sa caut asa ceva :mrgreen:

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Muzica audiofila

Post by Adrian_2k8 »

Mai bine va cumparati un tuner analogic de calitate. N-am pus link ca va prindeti voi care... :D
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

kaav
Posts: 2099
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Muzica audiofila

Post by kaav »

LEKTOR wrote:kaav, poti face si inregistrari dupa acel post , ba chiar sint programe unde reglezi volumul inregistrarii cu vu-metre analogice ( soft,virtual )

http://www.brothersoft.com/vumeter-163745.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.vuplayer.com/other.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Face numai din sursa externa (l-am ''plantat'' si am cautat o asemenea functzie), dar mersi de intentzie.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15355
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica audiofila

Post by momolo »

Face numai din sursa externa
- iei doua PC-uri, unul e pus pe radio-net si cu un cablu audiofil de veioza bagi semnal in cel de-al doilea care simuleaza minunatele Vumetre analogice, dupa care tragi audiofilie curata! :lol:
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Post Reply