Ceasul al 11-lea

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 13991
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Ceasul al 11-lea

Post by momolo »

Aseara au dat la HBO reportajul-film american numit "Ceasul al 11-lea" (The 11th Hour) cu Leonardo di Caprio in rol de ecologist ingrijorat de soarta lumii dar si multi alti intervievati. E facut in vremea lui Bush junor in 2007...si iata ce repede au trecut 2 ani de atunci fara ca in ecologia mondiala sa nu se faca NIMIC, infara de vorbe goale si conferinte.

Ca o oarecare scurta concluzie - bullshit general, chestii fumate si ras-date prin mai toate reportajele gen Discovery. Ceea ce e interesant, americanii din marea USA nu vad mai departe de propria lor tara. Catastrofele de pe glob sunt reprezentate de cele petrecute in USA ca de exemplu uraganul Katrina care a devastat New Orleans, etc. Cam toata lumea pentru ei este egala cu ceea ce sunt ei si li se intampla lor.

Nu mai este nici o noutate ca USA este cel mai mare consumator de resurse din lume, deci si cea mai mare sursa de poluare (probabil intre timp China trece pe locul 1) si nimic nu e nou. De exemplu - daca intreaga populatie a planetei ar trai si consuma precum americanii, ar fi necesare 4 planete ca Pamantul pentru a asigura suficiente resurse naturale in stilul asta.

Nici o noutate ca in fiecare an dispar 50.000 de specii de plante si vietuitoare, nici o noutate ca deja clima Pamantului prezinta clare modificari, nici o noutate ca este chiar al 11-lea ceas pentru modul in care este produsa azi energia bazata pe resurse fosile. Nici o noutate ca ultimele insule de paduri virgine de pe glob sunt in prezent distruse chiar mai rapid decat se topesc calotele polare. Nici o noutate ca populatia din lumea a III-a are ca model si aspiratii modelul de viata occidental (al carui cantec de sirena este raspandit necontenit prin toate mijloacele mass-media globale), ideal si schimbare dorita pentru care tarile lumii a III-a jefuie si distrug ultimele resurse neatinse ale biosferei.

Nici o noutate ca intreaga planeta va semana in curand cu o mare curte tiganeasca in intregime betonata si umpluta cu deseuri si gunoaie, loc unde nu exista decat animale in scop de consum alimentar, loc unde pamantul este sterp si batatorit si nici iarba nu mai creste, loc unde se ard deseuri si tot soiul de mizerii poluante, loc unde miroase a gunoi si chimicale imprastiate, evident, spus metaforic dar reprezentativ.

La urma doar cateva concluzii de bun simt, dar din pacate doar vorbe frumoase si goale. Cum naiba sa determini marile companii sa nu mai epuizeze resursele Pamantului ? Cum adica, te duci la Exxon Mobil, cea mai mare corporatie petroliera din lume si le spui - "Baieti, gata cu petrolul, de azi scoateti doar jumatate si banutii vostrii cei multi ii veti uita, de azi castigati jumatate si dati afara in somaj jumatate din muncitori!".....evident, un "amanunt" esential este ca reducerea trebuie facuta concomitent de catre TOATE companiile intr-un domeniu, altfel aia care reduc primii cad de papagali, altii mai "jmecheri" vor prelua golul lasat in piata de catre....compania ecologista...si atunci cum naiba sa-i opresti ?! Sa convingi omul de rand traitor in plina societate si era a consumului, cel care este bombardat zi de zi, ceas de ceas cu indemnul - Consuma, consuma, consuma!!!!!....
Cum naiba sa opresti jaful de resurse si expansiunea unui tip de economie bazat pe cresterea consumului, un tip de economie care in momentul cand nu mai are CRESTERE a consumului este precum rechinul care nu mai innoata, care se sufoca stand pe loc! Asistam si traim pe pielea noastra exact o mare criza economica (neimaginata in anul 2007 cand era facut acest reportaj), o criza care se manifesta.....cum????....exact prin diminuarea consumului! Care sunt efectele??? Simplu, saracii nu mai au nici saracia lor aia putina, deci mor de foame, iar bogatii....tot bogati sunt, ba mai mult, prin contrast cu restul populatie in criza sunt....si mai bogati. O criza care este tratata......cum?!....simplu!.....pe spinarea saracilor, adica prin reducerea de resurse tocmai pentru cei mai saraci oameni, prin impingerea acestui majoritar segment de populatie in disperare. Asta e un mic exemplu de ceea ce inseamna REDUCEREA EMISIILOR DE CARBON SI CONSUMULUI DE RESURSE...care in realitate nici macar NU S-A REDUS! Culmea! NU! Doar cresterea a fost diminuata pana la zero sau un procent! Ori cresterea e...simplu, crestere, chiar daca nu se atinge pragul critic de catastrofa in 10 ani, tot se va atinge o data, poate cu "eforturi" din astea in 15 ani, sau poate 30.....dar ce mai conteaza, problema este oricum NEREZOLVATA!
Cum naiba sa poti opri tarile nedezvoltate sa taie padurea virgina si junglele cand singura lor resursa ca sa nu moara de foame e fix treaba asta ?! Sau cum poti opri o tara profund corupta sa nu-si jefuie resursele naturale cand puterea celor care o conduc, bogatia si averea lor, provin exact din acest jaf ?! Un elocvent exemplu, o tara chiar in civilizata si avansata Europa, o tara chiar membra UE.... Romania! O tara unde resursele naturale, alea cate mai sunt sunt exploatate si jefuite rapid si fara mila. Voi stiati ca tara noastra castiga pe an din redeventze pentru concesionarea exploatarii petrolului, gazelor si diverselor resurse naturale....cat credeti ?!.... 300 milioane de euro/ an ! Nu stiu cat de verificata e cifra, poate are o eroare, dar asta arata amploarea JAFULUI la care asistam fara sa putem face nimic.....in timp ce privim reportaje si filme ecologice care anunta sfarsitul lumii ! Iar asta se intampla intr-o forma mai rea sau mai putin grava in toate tarile, chiar si cele mai civilizate si mai necorupte. Pai cum naiba sa opresti aceasta uriasa masina de devorat ?!
Pentru Pamant suntem ca o epidemie de virusi care isi epuizeaza si ucid gazda.

Cum naiba sa opresti teribila masinarie a consumului ?! Cum naiba sa schimbi lumea pentru care modelul actual este si devine din ce in ce mai acut, modelul american, democratie, societatea de consum, nivel de trai asa cum suntem indoctrinati si defapt o stare de fapt pentru care nimeni nu ne intreaba daca o vrem sau nu ?!

Fix modelul de societate, cea de consum bazata pe CRESTEREA CONTINUA a consumului, societate care produce cele mai mari epuizari de resurse naturale din lume, modelul de societate cu cea mai uriasa risipa de energie si resurse, un model de societate care nu are nici un viitor, asta pentru ca nici un fel de resurse naturale nu sunt inepuizabile.

Modelul INVINGATORULUI din ziua de azi, adica cel care are dreptul sa suga si sa arda cel mai mult petrol, lemn, minereuri, apa, etc,etc, exact starea de fapt care produce.... cel mai ridicat nivel de trai, exact visul si telul oricarei natiuni pe lumea asta, oricarui om asa cum suntem educati de cum venim pe lume, chit sa suntem romani, francezi, americani sau chinezi.....

Cum naiba sa schimbi ceva trancanind vorbe ?! Cum naiba sa modifici ceva prin politica, tocmai cu politicienii care sunt produsul si alegerea tocmai acestei stari de fapt, cei care au fost pusi acolo fix de cei mai mari consumatori si exploatatori de resurse si fix primii care s-ar impotrivii oricarei modificari a atitudinii societatii fatza de Natura ?!

Pai cine sponsorizeaza campania de alegeri la presidentia USA ?! Nu tocmai marile corporatii si marile averi care provin exact din petrol, energie, armament, chimicale, alimentatie, medicamente, etc, fix cei a caror putere financiara si existentza se bazeaza exact pe actuala stare de fapt, adica actuala societate de consum si actualul ritm si mod de exploatare a resurselor naturale???!

Vorbe, trancaneala goala. Este exact cum i-ai face morala unui vierme prosper care traieste in marul din copac pe care-l consuma, spunandu-i ca intr-o zi va provoca putrezirea marului si deci sfarsitul lumii lui prospere si intr-un final si sfarsitul viermelui.

Mi-a placut ce spunea un amerindian in acel reportaj, la sfarsit - defapt nu Pamantul este in pericol ci omul. Pamantul si biosfera are atatea resurse si a trecut prin atatea cataclisme teribile, extinctii totale, demonstrand ca viata este incredibil de rezistenta, doar omul va fi cel care va pierde si va disparea, Pamantul va avea in continuare verdeata, apele vor fi in viitor curate, cerul in viitor va fi albastru si limpede, viata va prospera, dar toate asta fara omul disparut demult !

In prezent traiesc 0,000001% din toate speciile de plante si animale care au existat vreodata pe Pamant. Cred ca asta e un suficient motiv de gandire.
prostia, ignoranta, lipsa educatiei elementare sunt cele mai letale arme de distrugere in masa.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Ceasul al 11-lea

Post by Obelix »

Ecologia=noul "charity business", ca ala vechiu' nu mai tine...
(afirmatie care NU trebuie luata drept un "permis de poluare")

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Ceasul al 11-lea

Post by bnt »

Omul e o specie foarte tanara si foarte adaptabila. Asa cum s-a adaptat la abundenta resurselor o s-o faca si la lipsa lor. Daca n-o s-o faca (greu de crezut, tocmai pt ca fiind o specie tanara nu si-a epuizat potentialul si n-a avut timp sa degenereze) o sa dispara si cu asta basta. Nasol din punctul nostru de vedere, nicio paguba din cel al universului... :)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 13991
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ceasul al 11-lea

Post by momolo »

ceva interesant despre gaura in stratul de ozon al planetei:

http://news.yahoo.com/s/livescience/201 ... ozonelayer" onclick="window.open(this.href);return false;
prostia, ignoranta, lipsa educatiei elementare sunt cele mai letale arme de distrugere in masa.

Post Reply