In cautarile mele de muzica in suport vinilos, am dat peste albumul Phaedra - Tangerine Dream in varianta originala Virgin. Inregistrarea nu are tenta audiofila sa zicem, eu am ascultat discul pe mai multe pick-up-uri si doze, mi-a placut cum suna doar intr-o anumita combinatie. Fiind vorba de un fel de pionierat in domeniu (albumul este lansat in 1974 fiind inregistrat la sfarsitul lui 73') ca stil si ca solutie tehnica (aparatura folosita in acea vreme, comuna in zilele noastre, era destul de revolutionara insa si instabila), aparent sunetul este mai rece si aspru la prima vedere.
Totusi ascultarea vinilului pe un sistem mare (adica nu pe ytb/calculator/casti) iti prezinta o dimensiune mai complexa a muzicii, varianta "electronica" avand un sunet mort si rece. Ascultand cu entuziasm, se poate observa ca aceasta muzica cu tenta ambientala a constituit sursa de inspiratie pentru multi artisti ai genului.
Prima melodie, Phaedra ce ocupa prima fata a discului, reprezinta un fel de introspectie intr-o lume extraterestra si te poate duce cu gandul la peisaje de pe planete indepartate. Desfasurarea melodiei este liniara si nu contine beat-urile caracteristice muzicii electronice moderne. Are perioade foarte dark urmate de pasaje mai optimiste. Sunetul se prezinta avand caracteristici destul de inumane, si cred ca acest album ar fi fost o coloana sonora buna pentru Odiseea Spatiala a lui Kubrick.
Eu personal (fiind nou in universul TD), a trebuit sa ascult discul de vreo 2-3 ori inainte de a patrunde bine in atmosfera albumului, acest lucru fiind dovada complexitatii muzicii in ciuda varstei respectabile de 40 de ani...Ce sa zic... este un disc greu ce nu trebuie sa lipseasca in colectia unui pasionat de muzica electronica(vazui parca si varianta remasterizata de vanzare prin centrul bucurestiului, langa cinema Patria).
https://www.youtube.com/watch?v=peCO8A1npJI