Marmura

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Marmura

Post by momolo »

Acum ceva ani cand aveam boxe si scule mai slabute dadusem de marmura de 3cm grosime (aia de 2cm e chiar penibila) si o puneam peste tot, in special sub boxe. Mi se parea mie ca boxele sunau mai bine asa. Problema era simpla, depinde de calitatea boxelor si sculelor.

In ultimii ani trecand la agregate mai bune si deci un nivel mai elevat al sunetului, marmura a plecat din sistemele mele audio.

In opinia mea, efectul lespezilor de marmura sub boxe este nefericit.... pentru boxe si scule bune, dar aparent ajutator pentru boxe slabute si scule mai amarate (sau sisteme alcatuite prost si cablate prost).

Efectul introdus de marmura este ciudat, un soi de rezonante pe partea medie care produc senzatia de "mai rezolut", evident in cazul in care rezolutia cea adevarata e lipsa sau nefericit reprezentata.

Piatra suna a mormant, asta e adevarul. Fiecare material are rezonantele proprii si sunetul interfereaza cu orice material din incapere. Ceea ce auzim nu este numai ceea ce produc difuzoarele ci intreaga combinatie intre sunetul produs de acestea si incapere, materiale diverse, forma geometrica a obstacolelor, reflexii, etc, este o suma a unor situatii complexe si deocamdata imposibil de stapanit. Rezolvarea cea mai buna este experimentala si bazata pe observatii practice, teoria nu ajuta mult.

O incinta acustica rezoneaza puternic, nu exista carcasa complet inerta, orice carcasa introduce un patern in sunet, o anume contributie in sunet, asa ca daca punem lespezi de piatra naturala sub/pe boxe, modificam raspunsul boxelor in anume fel.

Atat ca cei care proiecteaza si realizeaza boxe nu sunt deloc fraieri (asa cum cred unii care se tin de bricolaje cretine) si cei mai buni dintre fabricanti nu o fac la intamplare, pe zicala "hai sa vedem ce iese". Munca lor este complexa si se bazeaza pe teorie, masuratori si teste. Ori nici unul nu-si masoara boxele pe lespezi de marmura, altfel le-ar vinde la pachet impreuna cu lespezi de marmura.

Ca sa nu mai adaug si un fapt evident - la cei care au pardoseli de piatra naturala, gresie, marmura, etc, le suna sistemul automat mai prost decat la cei care au parchet pe jos.

Fara indoiala ca exista bucuria fiecaruia sa-si bricoleze sistemul si sa se imbete cu apa rece ca scoate mai mult decat atat cat este. Adevarul e simplu, limita de calitate nu o poti depasi decat cu alte boxe si alt sistem audio iar toate chestiile astea sunt moduri de pierdut vremea (de multe ori si banii).

In prezent eu utilizez placi groase din lemn natural masiv, prefer stejarul dar cred ca ideal ar fi lemnul moale, exemplu tei, brad, pin, carpen. Insa boxele stau asa cum trebuie, pe ce le-a prevazut producatorul, in cazul meu spike-uri. Nu le-as inlocui cu nimic altceva, am incercat mai multe variante deja. Ceea ce nu stiu multi este ca altfel nu inseamna intotdeauna mai bine. In sunet trebuie urmarit echilibrul si nu altceva.

In concluzie, cu marmura sunt lamurit, pentru mine este depasita, o fosta etapa (ca si altele). Acum mai multa vreme, asa cum am spus, credeam ca placile de marmura sub boxe imbunatatesc.

Nici macar cu placile groase din lemn natural nu sunt lamurit 100%. Probabil intr-un viitor voi renunta si la ele si voi infige spike-urile direct in parchet. Interesant este ca pe timp ce omul progreseaza se simplifica din ce in ce mai mult (se stie ca proshtii sunt aia care se complica).

Cel mai greu este de vazut si perceput ceea ce este esential. Desi succesul sta in detalii, totusi gandirea trebuie sa treaca peste ele si sa perceapa ansamblul si esentialul, sa nu se piarda in balarii.

Nimeni nu ramane pe loc.... in fine, mai sunt cazuri, chiar triste, dar in general audiofilul pasionat si cu ureche buna evolueaza continuu. Totul se bazeaza pe experimentarea practica. Cine crede ca poate invata ceva cu adevarat citind pe net si forumuri, se inseala amarnic. Efectul este chiar invers, unora le pleaca mintea cu sorcova tot citind pe net. Sunt si destui care vin boi, asculta si apoi pleaca vaci, dar majoritatea invata pe timp ce iau contact cu ceva (din fericire) molipsitor, CALITATEA. :)
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
Schindler
Posts: 394
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Re: Marmura

Post by Schindler »

A invata din experienta ( practica ) a altora este intotdeauna un privilegiu.
Chiar zilele trecute ma gindeam la aceste aspecte pe care momolo a avut bunavointa sa ni le lamureasca.
Eu am observat, in mod empiric , ca pot modifica nivelul basului la boxe nu numai apropiind si indepartind boxele de peretele din spate ci si punind pe standuri ( sub boxele de raft ) foi de pluta de diferite grosimi. Mentionez ca standurile sint confectionate DIY din lemn.
De asemeni am observat la receiverul Onkyo TX-9031 RDS ca sub piciorusele de sustinere este dotat din fabricatie cu un rind de pluta.
Oare sa aibe pluta proprietati de eliminare a vibratiilor ?
"Stop hearing music. Start listening to it."

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Marmura

Post by LEKTOR »

Pluta se foloseste si la picupuri - http://www.chaudioroom.com/CorkTM.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ba chiar si la izolatiile TRIORB - http://www.vsengr.com/triorbs.html" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Marmura

Post by momolo »

Pluta e buna... :) depinde unde o folosesti. Ca sa nu mai spun ca exista mai multe feluri de pluta, cea taiata natural, presata din aglomerari mari, marunte, moale, mai tare, etc. Dar hai sa o luam generic, foile care se pot gasi prin comert. Eu recomand pluta de la IKEA aia rotunda care se pune sub pahare sau cratite.

Sub boxe mie unul nu-mi place. Boxele au nevoie de sprijin solid si nu elastic. Sustinerea elastica e de natura sa altereze raspunsul boxei in frecvente de la cele de jos si in special media si inaltele. Cauciucul de exemplu, este foarte daunator in cazul boxelor. Aici cel mai bun sistem sunt spike-urile. As spune ca unicul onest.

Insa pluta e buna sub aparate. Recomand mai ales la casetofoane si maguri dar si la CDplayer si amplificare. Am observat ca cea mai buna pluta este cea mai rigida, nu cea moale.

La pickup treaba e mai delicata. Orice pus sub pickup influenteaza sunetul, un pickup pus pe un raft de lemn va suna diferit decat pus pe un raft de sticla, (adica utilizat pe propriile picioare).
Aici nu garantez ca pluta e o rezolvare si nu trebuie gandit liniar si simplist. Turntable este un mecanism care trebuie sa sustina un anume echilibru mecanic. De aceea, de cele mai multe ori se pot gasi solutii foarte stranii. Eu sunt de parere ca trebuie cautate sustineri la un pickup abia dupa ce este pusa si acordata o doza buna, abia dupa ce este integrat intr-un sistem. Abia dupa toate astea trebuie cautat un material si eventual alte picioruse decat cele puse de fabricat, daca e cazul. ORICE material pus sub un pickup bun schimba sunetul. Intrebarea e daca-l schimba in bine? Raspunsul nu este simplu. Asa ca nu pot considera in acest caz pluta ca un material bun la modul generic.


Cele mai bune rezultate mie mi-a dat la tape-recordere si CDplayere.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Marmura

Post by momolo »

Iar padul de pluta pe platanul unui pickup schimba si el sunetul chiar dramatic (daca discutam de scule de calitate, nu troace). Eu din ce am tot testat, padul de pluta pe platan da un sunet mai moale, mai rotund, mai cald, dar asta nu inseamna automat ca suna mai bine. De cele mai multe ori cea mai buna solutie este.... a fabricantului, adica ceea ce a pus fabricantul pe platan, fie ca pare un cauciuc pus la misto sau exista un platan acrilic gol. Evident, aici ma refer la fabricanti de calitate care au stiut ce fac.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
alexxace10
Posts: 54
Joined: 27 Feb 2009, 13:17
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Marmura

Post by alexxace10 »

Salut Momolo,
Sa inteleg ca e cazul sa renunt la pietrele ''pretioase'' si sa pun boxa(cu spike) direct pe parchet.
De cand cu marmura si spike-uri nu am ascultat cu ele direct pe parchet.Doar cu piciorusele rotunde pe care le are boxa din dotare.
Chiar sunt curios sa vad daca se schimba ceva.
Averea:OPPO BD-95, NAD 375 BEE, YAMAHA RX-A 2020,Anthem A2 Statement, MA GS10, PSB T 65, PSB C 40, PSB B25, Cambridge Audio DVD 89, NAD DAC 1 Wireless, Pioneer CT 737

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Marmura

Post by momolo »

Nu-ti ramane decat sa incerci. Eu pot avea diverse pareri, dar tu decizi cum iti suna mai bine, insa fara sa incerci nu vei afla.

Din punctul meu de vedere placile de piatra sub boxe strica sunetul. E doar punctul meu de vedere, concluzia mea personala obtinuta in timp dupa ce acum mai multa vreme foloseam si eu placi marmura sub boxe si eram multumit atunci de acel rezultat.

Insa ca o observatie, pentru o judecata corecta trebuiesc niste boxe si un sistem audio destul de bune. In vremea cand foloseam placile de marmura, boxele si sculele de atunci nu erau la un suficient nivel calitativ.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
alexxace10
Posts: 54
Joined: 27 Feb 2009, 13:17
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Marmura

Post by alexxace10 »

Aha
Bine zis scule mai bune.Acum ma multumesc cu astea :wink:.Ideea este ca la mine dupa cum ti-am mai spus si in alt topic mai demult masarda este pe structura de lemn.Parchetul este pus pe o suprafata moale care la randul ei este peste osb care la randul lui este peste structura de barne s.a.m.d.Mi-e frica ca protect spike-ul sa nu se duca prin parchet si boxa la soacra-mea in cap care salasuieste sub minunatul loc de joaca.Sau ma rog sa se lase.La boxele PSB care au vreo 35 kg rondeaua e cam mica.Astea le da Eagle.Si parchetul e cam eftin si subtirel.
Oricum mersi de sfat si sa auzim.....bine.
Averea:OPPO BD-95, NAD 375 BEE, YAMAHA RX-A 2020,Anthem A2 Statement, MA GS10, PSB T 65, PSB C 40, PSB B25, Cambridge Audio DVD 89, NAD DAC 1 Wireless, Pioneer CT 737

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Marmura

Post by momolo »

De curand o alta experienta mi-a confirmat ca placile din piatra naturala (marmura, granit, etc) puse sub boxe, strica sunetul.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

FATHER
Posts: 91
Joined: 08 Oct 2008, 10:03

Re: Marmura

Post by FATHER »

Ai incercat sa pui dedesupt niste polistiren de 10, de-ala cu care se izoleaza fatadele ? You might experience some nice surprises... :)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Marmura

Post by momolo »

Ai incercat sa pui dedesupt niste polistiren de 10, de-ala cu care se izoleaza fatadele ? You might experience some nice surprises...
desigur; rezultatul este un si mai mare dezastru. Pe langa polistiren am incercat mai multe materiale. Nu trebuie pus nimic care sa amortizeze sau care are elasticitate. Face mai rau chiar si decat lespedea de piatra naturala.

Precizez ca experimentul a fost facut pe boxe de 14.000 euro amplificate pe un sistem care costa 60.000 euro.

(desigur, pe vremuri cand aveam boxe ieftine cu rezolutie scazuta era posibil orice, foloseam chiar si placi de marmura pe foaming).
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

FATHER
Posts: 91
Joined: 08 Oct 2008, 10:03

Re: Marmura

Post by FATHER »

Cu polistiren de 30.000 de euro ai incercat ?

User avatar
HighEndFan
Posts: 137
Joined: 03 Oct 2008, 15:43

Re: Marmura

Post by HighEndFan »

FATHER wrote:Cu polistiren de 30.000 de euro ai incercat ?
Exact, nu poti sa folosesti polistiren de 0,60 euro la scule de 60000 de euro.
Trebuie polistiren ZvarovsCHI (stiu cum se scrie Swarovski, da-mi place sa-mi bat joc de noii re-inventatori al strasurilor si nu ratez nici o ocazie sa rad si de cei ce le cumpara, chiar daca-mi sunt prieteni :lol: :lol: :lol: )
expandat pe indelete in aer de munte sau chiar de campie, desi cel mai bun polistiren -se stie- este cel expandat in aerul uscat al deserturilor norvegiene.
Ideal este cel NOS. Abia dupa ce incerci cu asta momolo poti sa tragi o concluzie in ce priveste polistirenul...

P.S. Eu o sa incerc peste vreo luna niste placi din cauciuc masiv gros de 8-10 centimetri. Va tin la curent .

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Marmura

Post by momolo »

Am incercat si cauciuc. Deasemenea este o tampenie (fara margini).

Insa, la maldare de trancote se pot pune orice, de la lespezi de mormant (din piatra, granit sau marmura) pana la pulistiren de fatade (aerate stil swarovski) sau cauciuc de TIR (turcesc).
Pur si simplu nu conteaza daca inlocuiesti un sunet aiurea cu alt sunet aiurea (si din pacate pentru unii, calitatea COSTA bani.)
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Marmura

Post by Obelix »

Trebuie folosit cauciuc de prezervativ reciclat, in acest mod, pe langa ca faci un gest pentru urechi, faci si unul pentru natura :idea: :mrgreen:

Post Reply