SOLO wrote: ↑21 Jan 2022, 13:29
Ucraina pare compromisa.
Ce vedem noi poate fi un joc de pantomima, pentru vazul lumii, miza adevarata poate fi soarta tarilor NATO de tip granita.
cam asta se spune si aici:
Cine mai poate opri Rusia să invadeze Ucraina? Iulian Fota: Vacanța s-a terminat pentru toată lumea
https://www.digi24.ro/stiri/externe/cin ... ea-1809855
Daca privim prin prisma istorica si morala, Europa democratica are din nou de dat un examen pe care l-a pierdut in anii '30 in fatza lui Hitler in problema Cehoslovaciei si Austriei. Cum am spus, istoria se repeta in spirala. Anexarea Crimeei in 2014 a fost echivalentul anexarii Austriei de catre Hitler in 1938 (
https://ro.wikipedia.org/wiki/Anschluss). Cumva cele doua evenimente seamana izbitor. Au fost anexate (= cotropite) pasnic si lumea internationala desi indignata a gandit ca "
e dreptul lor, e a lor din punct de vedere istoric". Acum suntem in fata unui alt echivalent, intrarea lui Hitler in Cehoslovacia si rusinoasa intelegere cu laba trista de premier britanic care la coborarea din avion, intors acasa, a fluturat "hartia pacii", de fapt o hartie care valora cat una de sters la cur. Atunci Europa democratica a abandonat Cehoslovacia in ghiarele lui Hitler si iarasi avem asemanari izbitoare. Atunci "regiunea sudeta" era intradevar populata de germani, acum Ukraina e intradevar populata de rusi. In ambele cazuri regiunile reventicate de catre dictatorii "tarii mame" erau si sunt intradevar populate cu nationalitatea tarii mame si in ambele cazuri situatia era si este produsul unor intamplari istorice (
caderea Imperiului Austro-Ungar si caderea URSS) care au prins niste enclave sau semi enclave pe unde nu trebuie. cumva diferit de cum ar fi trebuit impartite din punct de vedere istoric teritoriile.
Adica in ambele cazuri, atat Hitler atunci cat si acum Putler, exista totusi unele argumente istorice pro alipire (invadare, ocupare).
Ei bine, ce se intampla acum mi se pare izbitor de asemanator.
Chiar daca Ucraina e un stat nu prea diferit de Russia, adica coruptie cat casa, oligarhi, mafiotism la nivel de stat, oameni cu mintea in comunism (asemenea lighioane avem si noi in Romania si din cauza lor ne taram atat de greu catre civilizatie, astia sunt ca un sac de bolovani, trag numai in jos), etc, totusi e vorba de un PRINCIPIU, e vorba de MORALITATE si e vorba de un SISTEM DE VALORI.
Atunci "lumea libera" a tradat Cehoslovacia sub sentimentul fricii (de Hitler) si comoditatii (erau satui de macel de la primul razboi mondial si erau cu sacii in caruta, insa Germania nu! Acum Russia e in aceeasi situatie dupa explozia URSS, a pierdut mult la divort)
iar acum ne aflam in fatza aceluiasi examen pe care atunci Europa democratica l-a pierdut dupa care a platit un pret devastator!
Noi am ramas in partea de Europa care a platit cel mai mult, 50 de ani de sistem criminal numit "comunist". Nici acum nu ne-am revenit. Nu ne vom face bine decat atunci cand generatiile noastre crescute in comunism (cu capetele pline de cacat comunist) vom pleca in vesnicele plaiuri.
Daca acum "lumea libera" tradeaza Ucraina (asa jegoasa, mafiota, imposibila, creeata si umflata artificial din intamplarea istoriei, greu de civilizat cum este)
s-ar putea ca lumea sa plateasca iar un pret prea mare..... Cel mai greu se platesc,
tradarea, lasitatea si comoditatea.
Asta e problema pe care o vad. Ca nu cumva liderii lumii libere de azi sa uite de principii, de valori si de morala!
Atunci in decada 1930-1940 din comoditate si avand lideri de rahat (UK si Franta) lumea libera si-a tradat valorile si principiile crezand ca la inceputul pandemiei din 2020 ca "virusul e departe in China".
Si mai trebuie mentionat un fapt istoric, Germania nazista avea foarte multi admiratori in Franta si UK, ba chiar si in USA! Ca si cum cazul Russiei; multi se uita cu admiratie avand comparatia cu haosul si problemele din lumea democratica.
Deci pre-examenul a fost Crimeea si putem spune (ca si atunci cu Anschluss-ul Austriei) ca nu prea aveam ce face, nu merita efortul.
Dar acum urmeaza examenul cel adevarat, Ucraina!
Lucrurile astea nu pot fi intelese decat de cineva care a citit istorie. Aceasta demonstreaza prin atatea cate s-au petrecut ca atunci
cand lumea cea mai avansata (civilizata, evoluata) isi tradeaza propriile valori..... urmeaza ce e mai rau! De exemplu, dupa ce Imperiul Roman si-a tradat propriile valori pe care s-a ridicat (prin coruptie, lacomie, prostie si comoditate) a urmat evul mediu, adica peste 1000 de ani de intuneric.
PS - lumea are noroc ca in USA nu mai este dobitocul de Trump!
Biden este un om deosebit, parerea mea este ca e si un om bun de felul lui, are o mare experienta pe chestiuni externe dupa o viata intreaga in care s-a ocupat cu asa ceva (pe noi ne stie super bine!

), este un om citit (nu un incult si ingust la minte ca Trump) si eu unul as cam avea incredere
ca o sa faca ce trebuie.
Putler a avut mare ghinion ca l-a pierdut pe idiotul lui util, nea' Trump!
Nici cu Macron nu mi-e jena deloc. Asta are sange in instalatie, este brici (super citit si super destept), iar acum dupa pensionarea babei Mercaloaia (luata de rablageala) liderul nedeclarat al Europei este Macron. Are alegeri acum in primavara dar parerea mea, sansele lui de realegere sunt foarte mari (din cauza ca ceilalti, concurentii, sunt niste idioti).
Cat priveste Germania, tace chitic in papushoi pentru ca nemtzalaii sunt pionii rusilor in UE. Probabil Putler are multi nemtzalai pe statul de plata si oricum, Germania e cu mana intinsa la combustibilul Russiei. Deci, nemtalaii pot sa strice socotelile in toata afacerea asta, eu nu as avea incredere in astia deloc!
UK e condusa de acel tembel blond dar la ei e alta treaba. Mereu au avut oameni klumea in spate, staff-ul; cat or fi ei de arabiti si tiganizati acum, au o elita de clasa, nu pun botul prea usor la chestii nasoale.
Deci totusi spre deosebire de atunci, "lumea libera" are niste lideri cu potential. Acum sa-i vedem si ce vor face cu noul Putler!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.