Acel cutremur s-a produs in 30 august 1986 pe la ora 00.30 din cate retin. Eram acasa si ma uitam la TV la .... bulgari! (tin minte ca era sambata spre duminica) Era un film la "Studio X" ocazie unica de a vedea la bulgari un film (american) care nu era dublat in bulgareste de tipa si cu tipul ala care latrau peste sonor incat plangeai dupa Irina Nistor adormita in microfon. Deci era un film titrat, ocazie rara, din ce-mi aduc aminte, unica pe saptamana si data la ore tarzii. Cred ca ai nostrii la ora aia nici nu mai aveau program care oricum era complet pe Cantarea Romaniei si multiubitilor conducatori, mama noastra Elena Ceausescu impreuna cu geniul din Carpati.
Hatzaiala a tinut enorm, imi aduc aminte ca ne intrebam cu totii cand naiba se termina, parea fara de sfarsit. Durata cred ca a fost undeva la un minut.
A fost foarte mare insa diferit de 1977. Zgomotul de "tramvaie zdrobite" era mai putin intens insa se auzea scartaitul cladirii care parca paraia din balamale.
S-a manifestat cu leganare lunga si nu a avut miscari verticale, numai de leganare cu amplitudine mare, casa se deplasa mult intr-o directie si apoi invers pe distante foarte mari. Nu te puteai tine pe picioare si am stat cu totii sub grinda.
Daca in 1977 cladirile s-au miscat ca pe niste valuri scurte si violente, in 1986 se miscau ca pe niste valuri foarte late care veneau lent. Cladirea s-a leganat mult dupa incetarea seismului si usile erau cam intepenite la tocuri. O fereastra nu s-a mai putut deschide dupa aia.
Toata lumea a iesit in strada ca in 1977 si am stat cateva ore. Desi era august era destul de racoare, asta imi aduc aminte cat si sporovaiala calma de pe strada. Un prieten din vecinatate statea la etajul 4 si a vazut tot cutremurul uitandu-se pe fereastra stand asezat la birou. Ne povestea cum se unduiau blocurile de 10 etaje ca niste vergele, ca nu i-a venit sa creada halul in care se puteau indoi si misca ditamai blocurile de beton.
Nu au fost victime insa s-au crapat case scunde din zidarie. Structurile inalte de beton nu au avut de suferit.
In timp ce tipul de cutremur din 1977 este devastator pentru structurile inalte provocand forte de forfecare dar nu afecteaza mult cladirile scunde si usoare care indeplinesc un minim de bun simt la rezistenta, tipul de cutremur din 1986 este exact invers, nu afecteaza grav structurile inalte care sunt construite corect insa afecteaza structurile scunde, mai ales cele cu zidarie portanta. Practic zidurile din caramida se crapa in X la miscarea de leganare cu frecventa lunga.
Aici e partea interesanta, Romania nu are un singur tip de seism mare.
Si o relatare interesanta:
http://www.cutremur.net/topic/831-augus ... -mai-1990/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)