Sa fie totusi un sambure de adevar...

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Sa fie totusi un sambure de adevar...

Post by bnt »

...in teoriile rasiste care au tot aparut (si disparut) de-a lungul anilor?
Cel mai nou motiv pt care imi vine in minte intrebarea e Kirgistanul, care ca destule alte statulete (ba chiar unele destul de mari, mai ales prin Africa) cata vreme a functionat ca o colonie...a functionat cat de cat, iar odata devenit independent s-a dus p"""ii de suflet. Poate ca totusi or exista oameni care nu-s capabili sa se guverneze singuri? Nu-mi vine sa cred asa ceva, da' nici nu gasesc vreo explicatie logica...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15063
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sa fie totusi un sambure de adevar...

Post by momolo »

Din punctul meu de vedere, singura explicatie logica o gasesc in interferenta dintre civilizatii aflate la nivele diferite de dezvoltare. Cele inferioare au mult de suferit sau chiar dispar la contactul cu civilizatiile superioare.

Exista destule zone pe glob care au stat complet sau semi-izolate. Dupa ce au fost transformate in colonii (imperialiste, capitaliste, corporatiste si cumuniste) de catre altii mult mai evoluati, au avut de suferit. A existat echilibru doar atat cat au fost conduse cu mana forte (evident) de catre cuceritori. Dupa ce acestia au plecat de la putere, s-a produs dezastrul momentului cand au fost lasati de capul lor. Deja acela e un moment cand nu se mai pot intoarce inapoi, inainte de cucerire si inrobire, dar nici nu pot merge inainte pentru ca le lipseste fundamentul, dezvoltarea naturala a civilizatiei, ceea ce au la momentul plecarii cuceritorilor a fost adus, impus, importat peste noapte, nu este rezultatul unei dezvoltari firesti si cursive in timp, este rezultatul unui implant.

Intr-un fel si noi mioriticii suferim de o asemenea simtoma, si noi am fost partial izolati in decursul istoriei de catre lumea civilizata a vestului care ulterior plecarii turcilor a venit prea repede peste noi.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Post Reply