...

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
PolyGram
Posts: 199
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

...

Post by PolyGram »

...
Last edited by PolyGram on 23 Jun 2012, 13:24, edited 2 times in total.
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: "hi-fi phonograph"

Post by momolo »

Arata frumos...in poze. Dar stim ca pozele sunt una, realitatea e alta si dupa cum se observa, nu ofera imagini de inalta rezolutie.

La turntable totul sta in detaliu si mecanica fina. De departe multe pot arata frumos, in realitate doar proba la ureche arata adevarul.

Avand in vedere istoria turntable, as spune ca aspectul este chiar ultimul lucru care conteaza in sunet. Acest dispozitiv e unul a carui taine nici azi nu au fost pe deplin deslusite. Sunt multe turntable care arata oribil, unele usoare, altele ciudate si totusi suna bine, altele arata grozav, atarna cat un tramvai ( :D ) dar nu presteaza pe masura aspectului.

Ceea ce observam, multe branduri vestice cu traditie si renume nu au performat, au avut modele nereusite, le-au trebuit decenii ca sa scoata un model bun. Iar oamenii aia nu se apucasera alaltaieri sa fabrice turntable si tot au dat chixul.

Acest dispozitiv super-simplu este in realitate teribil de complicat in cazul in care ne intereseaza (si) calitatea sunetului. De multe ori lucrurile sunt ilogice, rezultatele ciudate.

Avand in vedere toate astea, personal sunt profund sceptic de calitatea unor pickup-uri realizate in China de o firma no-name aparuta peste noapte care ofera zeci de modele de toate formele, marimile si culorile.

Insa adevarul nu poate fi aflat decat cumparand unul si probandu-l. Deci, aflarea adevarului cere sacrificii. :D


Personal, oricat de ieftine ar fi, ii las pe altii. Stiu cam de ce (nu) sunt in stare chinezii.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
HighEndFan
Posts: 137
Joined: 03 Oct 2008, 15:43

Re: "hi-fi phonograph"

Post by HighEndFan »

momolo wrote:..............La turntable totul sta in detaliu si mecanica fina.
Corect. Aici as adauga insa si un 50-60% experienta firmei producatoare.
momolo wrote: ......Avand in vedere istoria turntable, as spune ca aspectul este chiar ultimul lucru care conteaza in sunet. Acest dispozitiv e unul a carui taine nici azi nu au fost pe deplin deslusite. Sunt multe turntable care arata oribil, unele usoare, altele ciudate si totusi suna bine, altele arata grozav, atarna cat un tramvai ( :D ) dar nu presteaza pe masura aspectului.
Absolut. Celebrul Linn e destul de urat (ma rog, parerea mea), oricum, nu arata cum te-ai astepta sa arate unul din cele mai bune pickup-uri din lume.
PolyGram wrote: Unii, cand aud de chinezarii, sar ca arsi. Exista o mare neincredere, din partea unora, in produsele hifi produse in China. Audiofilii care "se respecta" (nu mai vorbesc de snobii audiofili) nu achizitioneaza asa ceva. Nu le trebuie nici daca le dai gratis.
Parerea asta nu este gratuita; ea s-a format de-a lungul anilor pe baza experientelor neplacute a mii si mii de oameni care au inteles ca produsele facute in China nu sunt decat niste produse de proasta calitate, iar experientele pozitive sunt foarte rare.
Eu am colaborat multi ani cu o firma foarte cunoscuta care aducea aparate din China, le asambla aici si le vindea (le vinde inca) cu mare succes.
Eram ocazional consilierul lor tehnic ori de cate ori aveau o problema si trebuiau s-o rezolve cu minimum de efort, de timp si de piese. De exemplu, un lot de 3000 de DVD playere nu comuta prin Euroscart televizorul pe AV cand dadeai play, asa cum scria in datele tehnice. Cand ai de demontat 3000(trei mii) de DVD playere si trebuie sa schimbi un tranzistor sau o rezistenta, asta inseamna o catastrofa, nu mai poti baga aparatele la timp in magazine si de aici o pierdere uriasa. Misiunea mea era sa gasesc (ultra urgent) solutia problemei si cel mai important era sa minimizez timpul de interventie la fiecare aparat, consumul de piese si chiar pretul pieselor, pentru ca totul se inmultea cu 3000.
In fine, astea sunt detalii care nu conteaza prea mult, dar vi le dau ca sa intelegeti ca timp de cativa ani am fost "conectat" la modul de gandire al electronistilor chinezi.
Practic oamenii aia sunt incapabil sa priceapa un lucru elementar, ei nu concep nimic, fac o compilatie (un colaj as zice) din diverse scheme si -gata aparatul.
Nici macar nu sunt capabili sa priceapa un lucru banal, (ca in cazul de mai sus) caderea de tensiune pe o rezistenta de cativa zeci de Kohmi este mult prea mare ca sa mai ramana ceva din cei 12 volti ca sa mai poata comanda intrarea de AV a televizoarelor, care au pe intrarea respectiva o impedanta de cateva sute de ohmi(unele au chiar cateva zeci de ohmi). au trebuit schimbate zeci de mail-uri ca ei sa priceapa care e problema, ei o tineau pe-a lor, ca puneu aparatul de masura pe pinul respectiv si aveau 12 volti!
Nu puteau pricepe ca rezistenta de cateva sute de Megohmi a multimetrului nu poate crea un divizor de tensiune care sa reduca tensiunea de comutare de 12 volti, in schimb rezistenta de intrare a unui televizor, mult mai mica facea ca tensiunea sa scada aproape de zero. In final au scapat, sustinand ca in Asia nu exista televizoare cu Euroscart si ca atare nu pot face probele pe care le facem noi in Europa :!: :!: :shock: :shock: :shock: :shock:
Si asta nu e decat un singur exemplu, dar au fost zeci de cazuri cand ei au fost incapabili sa priceapa o problema elementara; intr-un cuvant , niste catastrofe care nu concep nimic, doar realizeaza colaje din mai multe scheme.
Ca atare, un produs de mare finete cum e un pickup e greu de crezut ca le va iesi doar copiind niste modele de varf de la alte branduri si compiland mai multe scheme de pick-up.Nu stiu cat costa pick-up ul din imagine, dar n-as da mai mult de 100-150 de euro, sa-l pun bibelou pe macrameul de pe televizor.
Last edited by HighEndFan on 12 Apr 2010, 20:45, edited 1 time in total.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: "hi-fi phonograph"

Post by momolo »

Cred ca pentru a proiecta si reusi un turntable bun trebuie ca proiectant sa fi nu numai inginer dar si audiofil, trebuie sa detii scule audio de top, aranjate de top pentru ca in momentul cand iti asculti creatia sa poti judeca corect urechiometric, trebuie sa ai in spate ani si ani de experiente (realizate metodic, corect si obiectiv facand analogie practica/teorie, cauza/efect), trebuie sa cunosti bine ceea ce face concurenta, cei cu care vei concura pe piata si nu in ultimul rand trebuie sa fi pasionat, sa iubesti mult ceea ce faci. Nu e o treaba pe care s-o duci la capat cu succes numai cu bani si resurse materiale. Trebuie acel ceva ce nu se poate cumpara nici cu toti banii din lume.
Dar, cam asta sta la baza succesului multor branduri audiofile. De obicei cam toate pleaca de la un singur om sau doar cativa.
Dupa cum bine a spus HighEndFan, nu-i vad pe chinezii astia indeplinind prea usor aceste necesitati.
Experienta si cultura nu se dobandesc de unul singur, ele se dobandesc in societate si sunt in mare masura limitate si conditionate de nivelul societatii respective. Astfel se explica de ce chinezii, oricati bani si resurse ar pune in joc, oricat ar copia si importa ca tehnologie/know-how, nu sunt capabili sa ofere de capul lor sunet de calitate high-end. Probabil le va mai lua vreo 10 ani pe putin. Deocamdata ceea ce se observa - piata de desfacere chineza este in mare crestere, multi producatori audio-high-end se salveaza economic vanzand in China in timp ce scad pe pietele occidentale. Asa a fost si cu japonezii, au luat-o de jos si au ajuns in top foarte rapid. Dar tot le-au trebuit si lor minim una, doua generatii.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

PolyGram
Posts: 199
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: "hi-fi phonograph"

Post by PolyGram »

Foarte bine ati punctat. M-am lamurit.
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

Kostas
Posts: 1480
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: "hi-fi phonograph"

Post by Kostas »

Din cate vad fabricantii aceia chinezi au ochit nisa retro si de acolo si denumirea de phonograph. Probabil ca daca faceau cd playere le ziceau Digital Phonograph.
Chinezu are alte probleme, nu-i arde lui de finetzuri, cat sa vanda mai repede si mai ieftin, vin si pleaca muncitorii, in fabrica si in birouri e o harababura de nedescris, sunt foarte putin profunzi fata de japonezi care sunt infinit mai temeinici. Sunt alte conditii in China , unii dintre ei nu inteleg ca nu pui cablu pentru 12 volti la instalatie de pom pentru 220 .
Dupa cate am inteles de la un chinez , audiofilii de la ei umbla dupa scule straine, nu autohtone, e la mare pret sa vada scris Made in Japan, UK, USA, etc.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Post Reply