Prejudecati

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Prejudecati

Post by bnt »

Americanii sunt o natiune de inculti fara istorie, nu? Intamplator am dat peste chestia asta: http://www.montereyjazzfestival.org/201 ... esults.php" onclick="window.open(this.href);return false; si ma intreb: in tara noastra cultivata si mustind de istorie exista barem o singura competitie artistica inter-licee? Macar la nivel judetean? Local poate? Noroc ca ne purtam cu mandrie coada pe sus, ca altfel am risca sa vedem realitatea...

kaav
Posts: 2077
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Prejudecati

Post by kaav »

Nu stiu ce inseamna sa ai o istorie in spate ca si natzie iar tu ca individ sa o urmaresti...[nu mi-a placut niciodata istoria ca si stiintza aparent obiectiva, descriptiva - in evolutzia lucrurilor, in intzelesul lor, a faptelor, mi sa parut ca exista mereu ceva ipocrit in ''asa stau lucrurile'' ca nu stiu care, a sapat mai bine dupa obiectivitate (care este raportata la ce??) e.t.c... ] Dar probabil ca mare branza nu este, nu ajuta real un prezent (care este cum este si nu altfel, din tzara noastra...).
Oricum, fiecare natzie, este si devine, ceea ce gandeste despre sine, dincolo de intamplari potrivnice (care sunt intotdeauna prezente, exceptzie sunt doar momentele de liniste sociala, pe care nu trebuie sa te bazezi a modul serios...). Americani or fe ei mai tembeli (uni dintre ei, ca si oricare), dar noi la modul ''amorf'' de natzie, suntem doar niste pinguini sau rinoceri...

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Prejudecati

Post by bnt »

Eu nu tinteam atat de sus, ci mult mai "la firul ierbii": ca natie cred ca Tutea a zis-o cel mai corect ("sa faci treisprezece ani de temnita pentru un popor de idioti") si nu vad ce-ar mai fi de adaugat, insa macar un minim efort de a privi lucrurile in perspectiva si de a pregati in vreun fel "schimbul de maine" s-ar putea face fara ca asta sa implice cine stie ce mari eforturi financiare (argumentul standard in domeniul asta). Si barem daca lipsa de preocupare in zona artistica ar insemna ca accentul se pune pe aprofundarea domeniilor "concrete", insa nu e cazul...Poate ca o suna oarecum comunist, da' fara arta si sport la nivel "de mase" o sa continuam sa ne miram ca apar din ce in ce mai putine "nume". Daca nu ma insel singura competitie "muzicala", daca-i putem zice asa, e "Miss Piranda", ceea nu mi se pare prea incurajator...

kaav
Posts: 2077
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Prejudecati

Post by kaav »

Daca nu se pune osul real la treaba, rezultatele sunt pe masura, adica absente :mrgreen:
bnt wrote:...Poate ca o suna oarecum comunist, da' fara arta si sport la nivel "de mase" o sa continuam sa ne miram ca apar din ce in ce mai putine "nume". Daca nu ma insel singura competitie "muzicala", daca-i putem zice asa, e "Miss Piranda", ceea nu mi se pare prea incurajator...
Nu suna ''comunist'' sau in alt fel, dar invatzarea unui obicei bun, se face prin repetitzie, parca...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15259
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Prejudecati

Post by momolo »

Subiectul este foarte profund, ne aminteste cat de mult ne putem insela privind lumea prin filme, TV, ziare si reviste.

Desi, intr-un fel se poate spune ca poti cunoaste multe despre un popor vizionand filmele pe care le produce. Dar asta e ca in audiofilie, poti vedea adevarul (dintre randuri) doar daca deja esti informat, deja cunosti subiectul din realitate, altfel, fara sa sti real subiectul, poti intra cu gratie in tara iluziilor. Iar cea mai mare iluzie este cea legata de cunoastere, nu degeaba se spune ca prostul le stie intotdeauna pe toate.

Cat priveste tara noastra si noi, nici nu mai am cheful sa spun ceva, e prea trist ceea ce se intampla. Ne afundam cu viteza crescator logaritimica in mizeria nulitatii, mediocritatii, lipsei de valoare si lipsei de reper moral, etc. Ceea ce azi pare grotesc, vulgar si primitiv, maine deja a devenit amintirea unor vremuri "mai serioase". Ceea ce azi e circ, maine este carnaval. Poate ca aceasta viteza continuu accelerata catre ratare absoluta pe toate planurile nationale ne va indrepta catre punctul in care coarnele cirezii noastre se vor izbi intr-un zid numit limita.... O speranta, poate desarta, am vaga senzatie ca sa poate cobora la infinit.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1853
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Prejudecati

Post by SOLO »

Eu sincer inca mai sper ..

Printre manele , mizerie , miliardari de carton si o tara condusa pe principii de "smen'" este greu , dar nu imposibil .
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15259
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Prejudecati

Post by momolo »

SOLO
Eu sincer inca mai sper ..
e firesc. De la distanta se vede mai frumos. De aproape insa....

Ma tot gandeam sa gasesc cateva din cauzele principale pentru care noi romanii NU semanam (deloc) cu Europa civilizata (aia care incepe mai la vest de Arad, ce include si Polonia).

Evident, sunt multiple cauze in frunte cu cele istorice (de trecut nici unul nu putem fugi) dar se pare ca una de baza este proasta (sinistra) "calitate" a clasei de imbogatiti (peste noapte). Astia in mod firesc avand banul au si puterea in vremuri .... :roll: capitaliste. Iata cum gasim a doua cauza, capitalismul la noi este un produs de import cumparat (sau primit cadou ca asa au vrut muschii marilor puteri) alaltaieri. Suntem ca un tzaran ceva mai prost decat Moromete care a primit cadou un computer, l-a pus in grajd si se tot scarpina in cap gandindu-se la ce i-ar putea folosi ?! A incercat sa-l puna la caruta, a incercat sa sprijine ieslea la vaca cu acesta, a incercat sa lege porcul de el si tot nu gaseste raspunsul iar acum primeste invitatie la carciuma satului unde se da zilnic spectacol cu girafe pe nume Voicu/Capsunaru/Lotcig, etc. Saracu', e deadreptul buimacit si nu pricepe la ce i-ar folosi !

La noi singurul castig dupa ce am primit cadou capitalismul este ca avem o clasa de imbogatiti ! Nu sunt multi, dar zgomotosi si foarte vizibili, mai au putin si ne iau tot aerul respirat (asta a mai ramas neprivatizat si neretrocedat). In rest toate sunt la fel dupa impuscarea Multiubitului si Sinistrei sale sotii. Poate gropile un pic mai mari (si mai multe) precum si parca mai putine paduri si parcuri (si mai multe ansambluri imobiliare, acum goale ca nu mai ie bani).
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Prejudecati

Post by Kostas »

Noi aratam asa cum aratam datorita lipsei de repere. Fiind toti manjiti, de la president la militianul din colt, toti joaca la doua capete si actioneaza cu viclenie. Altii au avut noroc de conducatori verticali, apropos de tarile din est, Havel si Walesa sunt oameni verticali , au alta anvergura decat conducatorii nostrii postdecembristi. Iar pelteaua de increngaturi, relatii si viclesuguri e atat de intinsa incat a sugrumat tot. Nu mai poti sa arestezi nici un criminal. Trebui sa afli inainte ce relatii are, al cui e, te poate turna el pe tine, etc. Totul este blocat . Iar solutia este precum in bancul cu dinozaurii :

In privinta disparitiei dionzaurilor comisia internationala ajunge la urmatoarea concluzie :

Cei din America au murit datorita meteoritilor.
Cei din Europa datorita schimbarilor climatice,
Iar cei din Romania au murit pentru ca s-au mancat intre ei ! :D

Deci singura sansa este sa se manance intre ei, intre timp ce altii, precum polonezii, cehii, slovacii, etc. sa traiasca linistiti si sa egaleze nivelul vestic de trai , ba chiar sa-l depaseasca . :)
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

DNA
Posts: 75
Joined: 02 Dec 2009, 19:15

Re: Prejudecati

Post by DNA »

Domnilor, în opinia mea, totul depinde de cum priveşti şi ce doreşti să descoperi.

Dacă eşti plecat cu un fel de "bias" negativ, instinctiv te vei concentra pe tot ce este rău şi neplăcut. Dacă eşti concentrat pe chestiunile interesante, noi, le vei vedea pe acestea. Întotdeauna vom acorda o importanţă disproporţionata la tot ceea ce reprezintă un subiect interesant pentru noi şi vom ignora ce nu ne interesează.

De exemplu, să luăm cazul Parisului ca obiect de studiu. Prejudecăţile sunt crunte, unele mergând până la extreme.
Unii spun că este un jeg, că e plin de "ciori", că pute, că e aglomerat.
Alţii spun că este oraşul luminii, al iubirii, al romantismului.

Când am vizitat pentru prima oară Parisul, acum câţiva ani, am ajuns acolo cu un melanj de prejudecăţi, unele pro, altele contra. Am descoperit că toate erau puţin exagerate dar că în principiu erau corecte. Am mai descoperit şi că totul depinde cum te raportezi la acestea.

Dacă îţi place să te plimbi prin Paris, să îl descoperi, să îl înţelegi, îl vei iubi veşnic.
Dacă vor conta mai mult aspectele ce ţin de înghesuiala de la metrou, de mizeria unor străduţe, de rahatul de câine omniprezent, ori de multitudinea raselor şi culturilor întâlnite la tot pasul ( v-a plăcut cât de corect politic pot să fiu în exprimare ? :mrgreen: ) poate că îţi vei face o părere proastă. Cică există şi un sindrom depresiv al Japonezilor care după ce descoperă adevărata faţă a Parisului, cad la pat şi suferă.

Eu iubesc Parisul.
Aşa cum este el, cu căcaţi, cu arabi, cu negri, cu ţigani ( gata cu corectitudinea politică ... ) cu îmbulzeală, cu tot ce vrei, dacă ţii musai să cuaţi nod în papură. Îl iubesc pentru că îmi oferă atât de multe lucruri minunate, atât de multe satisfacţii, încât restul neplăcerilor le ignor fără a face vreun efort.

În orice domeniu putem extinde aceeaşi logică. Orice există pe lumea aceasta are feţe luminoase şi întunecate. De fiecare în parte depinde ce faţă vrea să vadă.

În domeniul audio este la fel.
Dacă îţi place cum sună un aparat, IMHO nu trebuie să spui de ce îţi place, să te căzneşti să îţi transpui trăirile în cuvinte şi să le explici altora. Trăirile sunt personale şi greu pot fi redate prin cuvinte. Nu sunt nişte chestii demonstrabile.
Este cam ca la femei. Îţi place de una, o iei de nevastă, o iubeşti, faci copii cu ea şi trăieşti fericit. Poţi oare să explici cuiva de ce eşti fericit ? Poate că altul o vede urâtă, sau strâmbă, ori şue. Poţi descrie cuiva acele clipe de comunitate sufletească, toate acele nimicuri ce îţi fac viaţa plăcută ? Mai bine nu.

Multe dintre conflictele forumistice provind din incapacitate de a spune:
"Dragul meu, mie îmi place staţia asta cum sună. Nu ştiu de ce, nici nu mă intereseazăp în mod deosebit, dar eu o iubesc. Poate că ţie îţi pare că sună ca porcu' , dar să ştii că mie îmi place aşa cum este".

Cum să ne raportăm la prejudecăţile altora ?
Cu seninătate, zic eu.
Să încercăm a accepta prejudecăţiel celorlaţi, fără a-i desconsidera. Dacă un om cred că un cablu sună nu ştiu cum, cu mai multe medii, ori joase, are dreptate. Lui îi place, asta îl face fericit şi doar asta contează.
Spun asta pentru că eu de multe ori m-a contrat pe tema cablurilor. Încercând să conving, nu făceam decât să rănesc sentimentele unor oameni.

Aşa este şi în cazul americanilor. Totul depinde de ceea ce anume vrei să analizezi.
Vrei să găseşti părţi rele ? Vei găsi cu duiumul.
Vrei să găseşti părţi bune ? Vei găsi cu duiumul.
Pe care le alegi ?
Pe cele care vor fi mai apropiate de sufletul tău.

Dacă eşti atent la prejudecăţi, vei descoperi uşor cu cine stai de vorbă. Când văd um om căruia nimic nu îi convine, nu-i place de nimeni, americanii sunt graşi, francezii put, englezii beau, italienii mint, evreii vor să conducă lumea, îmi dau seama că am de a face cu un om nemulţumit de viaţă şi de starea lui din acel moment. prejudecăţile spun foarte multe despre noi. Sunt o proiecţie a sufletului nostru.

O ultimă cugetare :roll: .
Prejudecăţi altora pot fi incredibil de enervante. La fel de enervante ca şi ale noastre pentru ei.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15259
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Prejudecati

Post by momolo »

DNA, eu cred ca tu ai cam imbatranit..... :D (si ma intristeaza un pic, imi pare cam devreme si suntem de aceeasi varsta...)
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

DNA
Posts: 75
Joined: 02 Dec 2009, 19:15

Re: Prejudecati

Post by DNA »

momolo wrote:DNA, eu cred ca tu ai cam imbatranit..... :D (si ma intristeaza un pic, imi pare cam devreme si suntem de aceeasi varsta...)
Mda, de la un timp parcă se simt adieri de pământ reavăn ....

Apropo de prejudecăţi.
La ora actuală îmi amărăsc viaţa din greu cu acestea.
Mă chinui să fac lucrurile aşa cum trebuie, îmi petrec mult timp din viaţă muncind să storc şi ultimul strop de performanţă din fiare şi lemne, dar mă trezesc că omul vrea rahat, pentru că rahat vinde cutare gherţoi din spatele unui brand named şi dacă ăla vinde rahat, atunci şi eu trebuie să fac la fel, pentru că ăla este un mare şmecher, iar eu un ăla. Prejudecăţile ne cam fac viaţa, că vrem sau nu vrem.

Ştii care este faza cea mai naşpa ?
Am început să-i înţeleg.
Înainte mă enervam, nu înţelegeam de ce trebuie să acţionez eu după prejudecăţile altora ( eu fiind un spirit liber ), dar acum parcă nu mai mă supără atât de tare.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15259
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Prejudecati

Post by momolo »

dar acum parcă nu mai mă supără atât de tare.
- e primul semn.... :wink:

Apropos de amareala - personal nu-mi pot da seama de gradul de fericire sau nefericire al cuiva care scrie pe internet, dar imi pot da seama urgent de gradul intelectual, de inteligentza, de educatie. In timp am observat legat de fericire si nefericire ca ne putem insela mult daca tragem concluzii din ce scrie omul pe internet. Unii scriu acru, isteric, furibund de parca le pute tot si toate, insa in real life sunt oameni impacati si (poate fericiti), altii sunt culmea diplomatiei si impaciuitorismului dar in real life mai au doar un pas sa-si puna latzul de gat din cauza depresiei.

Chestia asta cu fericirea-implinirea si nefericirea-neimplinirea e al naibii de greu de observat si judecat, nicidecum din texte. In real life abia poti percepe daca unul se simte fericit si implinit sau nu (dincolo de scurtele momente de euforie declansata de diversi stimuli externi). Noi nici macar in privintza consoartei de langa noi nu suntem siguri ca ii percepem starea reala de fericire sau nefericire.

DNA, eu cred ca problema despre care amintesti vine dintr-o simpla si clasica cauza, tu pui suflet in ceea ce faci si doresti o recompensa in recunostinta si aprecierea (macar verbala) a celor pentru care te straduiesti. Aceasta vine foarte rar, sau mai deloc, chestie care iti provoaca frustrarea si revolta. Ba mai mult, foarte des se aplica zicala - nici un bine facut nu scapa nepedepsit !
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Prejudecati

Post by Kostas »

Da, Parisul poate fi un centru de limpezire al tuturor prejudecatilor.
Este interesant ca exista si prejudeati comfortabile. Adica , degeaba au americanii aia tehnologii si bani si putere ca ei sunt grasi, inculti si lipsiti de gust. Asta il face pe posesorul prejudecatii sa se simta cumva superior, sa zicem - desi nu a facut ceva remarcabil, desi nu a fost eficient el se mangaie cu aceasta prejudecata si punct. Ca de fapt nu este asa, ca o societate care experimenteaza foarte mult si e deschisa are chiciurile si exagerarile ei asta e alta poveste.
Tot asa japonezii sunt niste samurai - roboti care fac scule audio cu sunet metalic. Suedezii sunt reci , adica degeaba o duc ei bine si totul e ok, ca sunt reci, mecanici si limitati. Ca realitatea e alta nu conteaza, ca acolo oamenii se saluta ba chiar se si ajuta fara sa se cunoasca nu are importanta, ca sunt extrem de deschisi pentru emigranti, ca au o cultura a jazzului foarte raspandita, ca sunt plini de designeri si artisti ca si alti nordici nu conteaza.
Am senzatia ca multi conationali de-ainostrii se simt perfecti. Fiind perfecti, pentru ei se fac exceptii de la conduita de bun simt, au voie sa puna manele la maximum - pentru ca sunt calzi si comunicativi, sa dea tzepe - pentru ca sunt inventivi, sa savureze toate porcariile - pentru ca sunt informati.
Simtindu-se perfect, dotat cu prejudecati pentru toate celelalte neamuri , conationalul nici nu trebuie sa se perfectioneze - pentru ca si-ar intina perfectiune initiala. :D
A nu avea prejudecati e mai incomod ...dar cred ca si mai profitabil. :wink:
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Post Reply