cons de decuplaj

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

cons de decuplaj

Post by oake »

De curand am achizitionat un cd player Grundig CD 8400 mk II...are DAC tda 1541 A...si in jurul lui are 14 cons de decuplare ceramici mici pe care vreau sa-i inlocuiesc cu :CW 470nF 250V 10% MKS4 (WIMA)
Pot gasii altii mai buni?
E bine ceea ce fac ?
Cu multumiri anticipate
Radu

User avatar
lupulalb
Posts: 89
Joined: 26 Feb 2010, 11:11
Location: Romania
Contact:

Re: cons de decuplaj

Post by lupulalb »

-poate aici la ei : http://www.lampizator.eu/lampizator/REFERIN" onclick="window.open(this.href);return false;ŢE / Grund ...
-sau la noi : http://www.vicol-audio.ro/" onclick="window.open(this.href);return false;
Grigore Constantin Moisil (n. 10 ianuarie 1906, Tulcea - d. 21 mai 1973, Ottawa, Canada) :'' Legile tarii nu interzic nimanui sa fie imbecil ''
http://albulup.blogspot.com/

User avatar
aurel pustiu
Posts: 83
Joined: 21 Jul 2009, 18:00
Location: Giurgiu

Re: cons de decuplaj

Post by aurel pustiu »

Cei mai buni condensatori pentru bypassing pe alimentare la frecvente mari sunt .....ceramicii. Poetii iti vor spune ca cei din plastic sunt mai buni chiar si pe alimentare. FALS. Ceramicii au cea mai mica impedanta si urca cel mai bine in frecventa. Tocmai aceste calitati ii fac mai greu de implementat ,oscileaza mai usor, deci trebuie implementati corect pe placa. Adica trebuiesc pusi cat mai aproape de consumator, dac in cazul tau. Deasemenea piciorusele lor sa fie cat mai mici, e preferabil sa pui condensatori ceramici de tip SMD in locul celor cu picioruse. Deasemenea ceramicii sunt facuti din mai multe materiale. Cel mai prost este cel cu Z5U care functie de tensiunea aplicata si de temperatura isi pierde pana la 80% din capacitate ! Se poate opta pentru urmatorul material, X7R, un material cam la fel de ieftin dar care este mai stabil si pierde cam 10% din capacitate.

Deci ce poti sa faci dupa parerea mea: afla ce valoare au condensatorii montati din fabrica. Masoara ce tensiune este acolo. Apoi cumpara condensatori ceramici SMD (capsula 1206 ca sa-i poti lipi usor) cu materialul X7R la o tensiune cu cel putin 50% mai mare decat cea de pe placa. In locul celor actuali pune pe cei noi cate 2 in paralel (unul peste altul eventual). Daca lipesti usor si e loc pune cati poti unul peste altul (maxum cate 4 in paralel) , in total ar veni cam 56 de ceramici.

Acelasi lucru fa-l si la alimentarea ceasului.

Sfatul meu e cel mai bun , ieftin si fara complicatii mai mari pe care il poti face astfel incat sa imbunatatesti sunetul considerabil. Condensatorii de plastic gen Wima pune-i exclusiv in calea de semnal, nu pe alimentare, sunt bani aruncati degeaba, ai face un downgrade.
Attachments
SMD_Ceramic_Capacitor_0805_105_16V.jpg
(32.54 KiB) Downloaded 286 times

Post Reply