aurel pustiu wrote:Totusi :
Fortunately, the CD format incorporates extremely powerful error detection and correction codes that can completely correct a burst error of up to 4000 successive bits.
Hai sa vedem cat de puternica e corectia de erori si ce se intampla mai departe :
If the data loss exceeds the player's ability to correctly replace missing data, the player makes a best-guess estimate of the missing data and inserts this approximation into the data stream. This is called error concealment, or interpolation. Ia uitete bre ca nu mai avem biti perfecti si ca este posibil (nu si obligatoriu desigur) sa avem biti bagati din burta aparatului, adica elegant spus interpolati.
Cum se numeste acest tip de eroare ? hmmm ?
error concealment
Adica ?
It is important to make the distinction between correction and concealment: correction is perfect and inaudible, while concealment has the potential for a momentary sonic degradation where the interpolation occurs. WOOOOWWWWW !
Din doua pagini am cam aflat ce-am vrut, nu ?
Defapt, ar trebui sa citim mai mult de doua pagini ca sa ne lamurim pe deplin despre formatul Red Book.
Din pacate, ai omis esentialul din aceste citate (ce anume am subliniat eu cu albastru).
Reciteste pasajul ala si mai gandeste-te daca vreodata ai sa asculti vreun CDDA cu "error concealment"
"Reed-Solomon codes are specifically useful in combating mixtures of random and burst errors. CIRC corrects error bursts up to 3,500 bits in sequence (2.4 mm in length as seen on CD surface) and compensates for error bursts up to 12,000 bits (8.5 mm) that may be caused by minor scratches"
In caz ca nu sunt lucrurile destul de clare, CIRC-ul poate "repara" orice eroare prin interpolare - adica, se extrag din datele redundante ("dublate") aflate in alta zona a CDDA-ului datele corecte 100% si se trimit catre DAC.
Error concealment apare DOAR daca CIRC-ul nu mai are de unde sa ia datele nealterate - asta inseamna o zgarietura PROFUNDA de 2,5 mm diametru sau una superficiala de 8,5 mm lungime pe suprafata discului.
Adica, mai pe intelesul tuturor, daca dai o gaura intr-un CDDA cu un burghiu de 2,4 mm auditia NU are deloc de suferit
Iar, pentru a ne face probleme cu error concealment ar trebui sa ascultam un CDDA zgariat si gaurit in multiple locuri si sa ne asteptam sa sune divin