BUCURESTI, probleme la zi dar si arhive, istorie, etc

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15255
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

BUCURESTI, probleme la zi dar si arhive, istorie, etc

Post by momolo »

Balta Alba - Daca am inteles eu bine, aici se afla o groapa de var unde in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta. Alba.

Baneasa - Nevasta banului. In cazul de fata, ea era nevasta banului Dimitrie Ghica.

Berceni - Francisc Rákóczi al II-lea pleaca la turci (nici el nici turcii nu se intelegeau cu Habsburgii, iar asta ii facea prieteni). La fel procedeaza si o parte din apropiatii lui Rákóczi. Mai exact o ceata de husari condusi de groful Miklós Bercsényi. Nu stiu daca au stat doar ca sa-si traga sufletul ori s-au oprit de tot, cert este ca, undeva la sud de Bucuresti, husarii Berceni au luat o pauza.

Colentina - Probabil e doar o legenda (asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor). Astfel, Colentina vine de la "colea-n-tină" - cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi urlat pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si "Olintina"

Cotroceni - Numele ii vine de la "a cotroci", "cei care "cotrocesc". Un vechi regionalism care inseamna "a cotrobai", "a scotoci", "a scormoni".

Crangasi - Etimologia este evidenta. Candva aici era o prelungire din Codrul Vlasiei - un crang. Aici traiau, normal, crangasii.

Dealul Spirii - Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi (de i se mai zicea si "Spirea"), care a ridicat in 1765 pe Dealul lupestilor o biserica (Spirea Veche)

Dristor - Numele vine de la Silistra care-i mai zice si Dârstor sau Dristor. Intre razboaie prin locul care inainte se chemase "Gura Lupului" trecea drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra: Drumul Dristorului (Diristorul si Kaliacra - provincii romanesti la sud de Dunare).

Drumul Taberei - Tudor Vladimirescu intrand in Bucuresti pe la vest in anul 1821, isi aseaza aici tabara de panduri.

Ferentari - paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina (!!!!) "Ferentarius" - Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. N-am aflat insa care-i legatura.

Floreasca - dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii

Ghencea - Din turca vine. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din garda domneasca. Aici s-a ridicat o biserica. Biserica era a Ghencei

Giulesti – O proprietate boiereasca: a Julestilor

Lipscani - din slava - Lipsk, Lipsko („locul cu tei”). Acest "loc cu tei" este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.

Militari - In secolul 19 aici era zona de instructie militara, probabil si o garnizoana. O vreme a functionat aici "Pirotehnia Armatei"

Pantelimon - isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca "pan" inseamna "tot" si "éléïmon" inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.

Rahova - Aici e simplu. Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 spre aducere aminte a Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

Salajan - Un nume si mai nou. Nu vine de la Salaj, ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.

Titan - isi ia numele de la fabrica de ciment "Titan" construita la inceputul secolului XX

Vitan - De la D. Papazoglu aflam ce-i ala un vitan: "În ocolul oraşului, spre nord, este câmpia Vitanului, unde vitele orăşenilor îşi aveau păşciunea"
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1852
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: BUCURESTI

Post by SOLO »

Super !

Un pic de cultura generala nu strica niciodata .
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
brighty
Posts: 922
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: BUCURESTI

Post by brighty »

Curios cum - pe forumul celalalt - moderatorul a trecut aceste date, intr-un text identic, la topicul de bancuri si glume. O fi devenit cultura generala subiect de caterinca?! :roll:

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: BUCURESTI

Post by akaiofil »

teoria conspiratiei: cum de au postat moderatorii ambelor forumuri aceleasi date??????????? :):):):):):)
It's the music, stupid!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15255
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: BUCURESTI

Post by momolo »

Abia acum am citit pe "forumul celalat" ca mi-ati zis voi, cred ca nici daca, cautam nu gaseam. Eu am primit chestiile de mai sus pe mail si le-am luat copy-paste. Cum pe net chestiile astea circula exponential, s-ar putea sa se fi intamplat o coincidenta, nu e nici o conspiratie.

Dar eu cred ca ne-am abatut de la subiect. Cred ca BUCURESTI este un mega-subiect. De exemplu, aseara in timp ce parcam in spatele unui complex comercial de cartier ma uitam la un grup de "audiofili" care in timp ce stateau pe marginea strazii printre gunoaie si coji de seminte, ascultau cu sticlele de bere in mana manele date la maxim dintr-un Opel (modelul acela cu zeci de cruci si icoane agatate la bord). Locul e in zona unor strazi care sunt pavate cat de cat ok (cu gropile standart de Bucale) si un complex comercial "alb", adica nu e zona "neagra". Insa cloaca de acolo se formeaza de dimineata pana seara in fatza a doua "bouticuri" care au mai putin de 1 mp fiecare si vand tigari, bautura si sucuri. Ma uit la ei cum pot sa piarda vremea ore, zile in cloaca aia, strada in acel loc este o buda infecta, pe jos sunt maldare de gunoaie si coji seminte, pete de excremente, etc, pute, este oribil. Betivii cu pricina discuta tareeee, multi scuipa seminte direct pe jos in jurul lor pana locul este marcat perfect, stau cu o amarata de sticla sau cutie de bere in mana cu orele, diversi soferi "jmenari" opresc (blocand aproape complet strada) si isi pierd vremea impreuna cu grupul, toti arata la fel, pana si masinile lor se pot incadra intr-un anumit gen.....etc. O mie de vorbe nu fac cat o imagine, dar va pot spune ca cele mai sinistre imagini cu negrii din Africa subdezvoltata care stau pe sant bazaiti de muste la gura, nu arata atat de josnic si mizerabil ca toata pleava asta. Sunt multi, nu sunt putini si ma gandeam ca la un cetatean curat, educat si civilizat exista cel putin zece din astia.... pai atunci ce sa ne mai miram de altele ?!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: BUCURESTI

Post by Obelix »

Cum tocmai ce revin din pertea flamanda a Belgiei, ma simt ca un batran pirat... asa ordine si curatenie nu cred ca exista nici macar in... pardisul arian... varianta national-socialista unde un chistoc aruncat pe jos inseamna un 7.62 bine plasat :roll:
De fapt, cred ca subiectul "bucuresti" este un non-subiect pentru planeta intrega, minus circa 2 milioane de acolo-traitori... :mrgreen:
In schimb, informatia e interesanta si comfirm, spamul regulat de pe Internet, eu primesc de 2-3 ori aceleasi glume, la 2-3 zile de interval...

User avatar
brighty
Posts: 922
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: BUCURESTI

Post by brighty »

momolo wrote: aseara in timp ce parcam in spatele unui complex comercial de cartier ma uitam la un grup de "audiofili" care in timp ce stateau pe marginea strazii printre gunoaie si coji de seminte, ascultau cu sticlele de bere in mana manele date la maxim dintr-un Opel (modelul acela cu zeci de cruci si icoane agatate la bord). Locul e in zona unor strazi care sunt pavate cat de cat ok (cu gropile standart de Bucale) si un complex comercial "alb", adica nu e zona "neagra". Insa cloaca de acolo se formeaza de dimineata pana seara in fatza a doua "bouticuri" care au mai putin de 1 mp fiecare si vand tigari, bautura si sucuri. Ma uit la ei cum pot sa piarda vremea ore, zile in cloaca aia, strada in acel loc este o buda infecta, pe jos sunt maldare de gunoaie si coji seminte, pete de excremente, etc, pute, este oribil. Betivii cu pricina discuta tareeee, multi scuipa seminte direct pe jos in jurul lor pana locul este marcat perfect, stau cu o amarata de sticla sau cutie de bere in mana cu orele, diversi soferi "jmenari" opresc (blocand aproape complet strada) si isi pierd vremea impreuna cu grupul, toti arata la fel, pana si masinile lor se pot incadra intr-un anumit gen.....etc. O mie de vorbe nu fac cat o imagine, dar va pot spune ca cele mai sinistre imagini cu negrii din Africa subdezvoltata care stau pe sant bazaiti de muste la gura, nu arata atat de josnic si mizerabil ca toata pleava asta. Sunt multi, nu sunt putini si ma gandeam ca la un cetatean curat, educat si civilizat exista cel putin zece din astia.... pai atunci ce sa ne mai miram de altele ?!
Confirm! Am vazut acelasi peisaj, desi nu retin exact unde anume, cu manelele dinamice zbierate din difuzoarele din spate ale masinii, ce avea usile deschise, cu coloratii scuipand seminte si flecarind, incercand sa atraga atentia trecatorilor din zona. Tin minte ca scena se petrecea pe o strada destul de stramta, pe unde circula tramvaiul... Astia sunt time loserii din clasa de jos, sa zic asa. Pentru ca, da!, exista si high-class la asemenea fenomen, reprezentata de burtosii cu cefe late, camasi albe, lanturi aurite la gat, proprietari de mertzan lucios, vesnic lustruit cu maxima atentie, care se aduna, de dimineata pana seara, in fata blocului-bomba din marginimea in care locuiesc, cu pirande si puradei laolalta intr-un singur bordei intitulat pompos "apartament", afumegand gratarul instalat in fata imobilului, sub ferestre, cu berile in mana si lasand, prin portierele deschise ale limuzinei, sa se prelinga - la sonor ridicat - niste manele tanguite, adeseori de jale si amar :P (se pare ca prin asa ceva se detaseaza cefele late de "pulimea" lor :D ) Au, n-au treaba, ei sunt acolo, mereu pe pozitii, palavragind te-miri-ce subiect si parand a nu avea alta activitate.

User avatar
HighEndFan
Posts: 137
Joined: 03 Oct 2008, 15:43

Re: BUCURESTI

Post by HighEndFan »

Credeti voi ca n-au treaba...si inca ce treaba au...
Soferii care opresc si "stau de vorba" de fapt isi iau ratia(pentru ei sau pentru altii) si apoi pleaca..
Se numesc distribuitori si e plin Bucurestiul de ei.
Am avut firma vizavi de o cloaca din asta multi ani si cred ca fiecare are o misiune precisa: unul tine de sase in dreapta, unul in stanga, unul face circ pentru a distrage atentia trecatorilor sau privitorilor de la tranzactia principala, unul aduce marfa, altul o plaseaza, altul acopera faza, altul ia banii, asa incat si daca-i filmezi , fiecare in parte e om cinstit. Ar trebui sa filmezi circular cu 20 de camere, ca in Matrix, ca sa prinzi toata actiunea si sa ii poti dovedi cu probe. Dar nu-si propune nimeni asa ceva si baietii isi vad nestingheriti de treaba.
Acum eu nu spun ca toti jegosii care mananca seminte si racnesc pe langa masini cu usile deschise si cu manelele urland la maximum vand droguri, dar multi din ei asta fac , desi ii stie toata lumea si nimeni nu face nimic. Probabil ca unii din ei mai "ciripesc" despre cate un delict minor din zona, ca sa poata fi lasati in pace si cu asta s-a inchis cercul, toata lumea implicata direct este multumita: baietii se imbogatesc vanzand marfa, clientul pleaca multumit ca si-a mai asigurat un strop de "fericire", politistii mai afla cate un pont, ce mai conteaza toti ceilalti 99,99% care nu sunt implicati direct (adica noi toti) si care trebuie sa suporte oripilati aceasta salbaticie, Afganistan curat?
Nu-i pasa nimanui ca ni se iau bani grei TOCMAI ca aceste lucruri sa NU AIBA LOC. Dupa umila mea parere, nu mai avem scapare ca natie, n-o sa ne facem bine niciodata si cred ca nici copii nostri nu vor prinde niste vremuri mai bune.

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: BUCURESTI

Post by Kostas »

E foarte normal sa arate capitala statului Manelistan astfel. M-as fi mirat sa arate altfel.

In ce priveste istoria Bucurestiului , pe cand tara se numea Regatul Romaniei si leul era mai greu decat francul, uitati aici un reportaj despre baronul Bellu ce si-a donat gradina municipalitati , actualul cimitir Belu.

http://www.youtube.com/watch?v=rygCUUbG_DQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Bellu era var cu Barbu Catergiu, prim ministru, asasinat de un nebun, care si-a lasat averea pentru dotarea armatei romane si obtinerea independentei.
Adica Romania s-a facut datorita unor "prosti" care si-au donat averile, printre ei si Al. Ioan Cuza care si-a donat averea pentru scoli si opere de caritate , Carol I care a stipendiat Fundatia Carol, Ferdinand cu numeroase donatii catre academie si multi alti "prosti' care au murit in prima linie, prin puscarii sau au facut cate un spital pentru ca astazi niste smekeri sa asculte manele , sa scuipe seminte si sa faca manarii si gainarii.
Intradevar, mari prosti aia ce s-au jerfit ca sa ce... sa avem azi Manelistanul, tara africana a Europei.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: BUCURESTI

Post by Obelix »

Sa fim seriosi, cand "leul era mai tare decat francul" (probabil ceva mai mult mitic decat real) tara era "eminamentre agrara" isr taranii se rasculau din motive evidente si legitime.
Industria "nationala", concentrata in 2-3 orase (Brasov, Hunedoara, Resita) era apanajul de-facto al minoritatii germanofone de multe ori "importate" si naturalizate.
Sa nu vedem Romania cu ochii beizadelei din centrul caca-pitalei, suparat ca sejurul pe Coasta de Azur il costa mai mult decat anul trecut...
Cat despre cei care si-au lasat averile tarii, nimic de zis, jos palaria, dar "cu o floare nu se face prmavara", iar dintr-un punct de vedere mai cinic, este o modalitate ca oricare alta sa intri in istorie, mai ales daca nu ai descendenta directa sau o parcela de teren nu prea conteaza, la banii familiei.

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: BUCURESTI

Post by bnt »

Obelix wrote: dintr-un punct de vedere mai cinic, este o modalitate ca oricare alta sa intri in istorie, mai ales daca nu ai descendenta directa sau o parcela de teren nu prea conteaza, la banii familiei.
Cred ca te inseli: "aia" erau altfel de oameni, aveau alt sistem de valori, n-ai cum sa-i compari cu "barosanii" de azi care in marea lor majoritate s-au scos facand afaceri cu statul (ma rog...atata cat se pot numi "afaceri" tzepele 100% legale pe care "statul" si le-a asumat generos prin reciprocitate si poate un pic si prin incompetenta :) ). Daca poti sa-mi dai un exemplu (unul singur si-s multumit) de smecher d-asta care sa fi donat 1 mp de teren statului pt a instala pe el o bancuta pt uz public nu mai zic nimic... :lol:

User avatar
brighty
Posts: 922
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: BUCURESTI

Post by brighty »

Image

Puhoi de lume astazi, 2 Mai, in Herastrau... De toate varstele. Aglomeratia cea mai mare, ca de obicei, langa debarcader, acolo e locul "trendy" pentru promenada vizitatorilor parcului :D :P ...

Is it something wrong about me, sau este ceva normal si de bon ton sa te plimbi cu stiuletele de porumb fiert la gura, muscand cu pofta, ori scuipand seminte din mers, langa consoarta si copii?! Si nu erau numai "manelisti" cu aceste obiceiuri, ci si bucuresteni aparent ok (zic "aparent"! :twisted: ).

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: BUCURESTI

Post by bnt »

Ma intreb daca inainte de anii '50 arhitectii erau mai buni, beneficiarii cladirilor erau mai pretentiosi (sau poate mai putin ghiolbani), primaria isi lua treaba mai in serios (sau era mai putin spaguibila), sau toate la un loc pt ca orasul asta devine tot mai urat si "neprietenos". Placutele alea de pe cladirile vechi care mentioneaza arhitectul insemnau ceva, as vrea sa vad cine si-ar mai trece azi numele pe bashinile pe care le-a proiectat (prefer un manelist-manelist unui manelist-arhitect). Mi se pare penibil sa ma bucur cand vad o cladire veche inteligent refacuta (pot sa le numar pe degete), asta ar trebui sa fie regula, nu exceptia! Intr-un oras urat nu poti avea pretentia sa cresti oameni OK...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15255
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: BUCURESTI

Post by momolo »

bnt, acum vreo 60 de ani nu se faceau arhitecti pe banda rulanta si nici diversele pipitze abia iesite (semianalfabete) de pe bancile unei facultati nu visau sa proiecteze din prima zi buildinguri de 100 de etaje. Pe vremea aia ajungea arhitect cine merita si cine muncea mult pentru a capata o raspundere atat de mare.

Acum exista arhitecti cu diploma care au terminat facultatea si habar nu au cum se pune o caramida una peste alta, am intalnit arhitecta cu vechime de peste 10 ani care nu vazuse in viata ei cum se face un perete din rigips, multi nu au calcat vreodata pe un santier dar si-au petrecut 6 ani de facultate desenand volumetrii si diverse labe triste. Acum sute de ani cand s-au construit multe minuni ce azi ne uimesc, un arhitect incepea de la carat roaba cu caramizi si trebuia sa stie tot, meseria se mostenea din tata in fiu si exista rusinea lucrului prost facut, rusine care plana generatii pe intreaga familie a celui care a gresit.

La ceea ce spui tu exista multiple cauze. Intai calitatea scazuta a invatamantului, a profesorilor si a programei asa cum este gandita, apoi coruptia totala a autoritatilor locale si nu in ultimul timp calitatea scazuta a celor care care au bani si comanda/aleg/decid. In tara asta prostul gust a fost cultivat in ultima jumatate de secol si nu mai avem acea clasa de intelectuali si oameni scoliti autentic, aceia au fost marginalizati si ingropati la Canal in anii 50/60. Romania e o tara "resetata" din punct de vedere cultural, fostul "program" dezvoltat firesc si natural in sute de ani a fost inlocuit cu un program avorton gandit de niste minti bolnave si criminale.

Si eu ma uit revoltat la monstruozitatile care se cladesc azi in tara asta fara sa pot face nimic. Oricum nu-i pasa nimanui cum arata, prostul gust e deja dezvoltat la o scara fara precedent.

Foarte corecta observatia - intr-un oras urat, locuitorii lui sunt urati si se dezvolta urat.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: BUCURESTI

Post by Kostas »

Acum ia amploare stilul rustic-futurist, combinand termopane, elemente folclorice si pretiozitati baroce. :D
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Post Reply