Echipamente 110V

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Echipamente 110V

Post by glucica »

Vreau sa va intreb ce implicatii poate avea achizitionarea unui amplificator alimentat la 110V. Ma intereseaza in special impactul echipamentului ce va furniza tensiunea (puterea) necesara.

Multumesc,
Lucian

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 13991
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Echipamente 110V

Post by momolo »

In primul rand ca echipamentele de 110V au si 60Hz, ori la noi frecventa este de 50Hz. Dar sa zicem ca multe aparate nu tin cont de frecventa insa problema tensiunii de la retea (calitatea acesteia) este CRITICA pentru sunet.

Pe vremuri circula un filmulet cu niste audiofili greci; unul dintre ei spunea, "curentul este totul" in timp ce arata ca isi trasese curent pentru sistemul audio direct de la stalpul din strada. Cine are experienta in audio stie ca problema tensiunii de alimentare este una esentiala pentru calitate, cei care si-au cumparat conditionator de calitate (nu diverse mizerii) si-au dat seama ca au castigat enorm in calitate audio si daca am discuta (precum trancotarii) in procente am putea sa spunem ca un conditionator bun aduce 30...70% calitate in plus la sunet.

Apoi mai sunt si regulile de alimentare a sculelor care compun un sistem audio. Aici nu e locul si nu am timpul sa insir teoriile astea verificate (a fi bune) in practica, dar hai sa dau exemplu de greseala majora - bagarea sculelor unui sistem audio prin diferite prize si prelungitoare este o greseala; un sistem audio trebuie alimentat din acelasi punct si in plus de asta trebuie tinut cont de teoria maselor aparatelor. De exemplu, cand intr-un sistem unele scule nu au impamantare si altele au, ideal este sa le bagi pe toate fara impamantare, nu unele cu si altele fara. Sunt multe de spus dar intrebarea se pune, ce te faci cand ai sa zicem un amplificator pe 110V/60Hz si restul sculelor 220V/50Hz ?! Pai simplu, ai o penalizare la calitatea audio din start. Motivele sunt multe, legate de ceea ce am amintit mai sus si plus de asta e si o problema de consum.

Traful care face adaptarea de la 220 la 110 V are o influenta in sunet. Cine are experienta stie ca "misiunea" asta e aproape "sinucigasa" (din punct de vedere al sunetului) si stie ca niciodata acel aparat cu alimentare americana nu va suna la fel de bine ca versiunea lui cu alimentare europeana. Defapt multi producatori stiu ca etajul de alimentare e aproape cel mai important din aparat (daca discutam de high-end si nu de trancote).

Adaptarea ( in caz ca se poate face ) intre cei 60Hz necesari si cei 50Hz avuti, s-ar mai putea accepta pentru scule cu consum mic dar mai ales constant. Desi, si in acest caz eu unul as spune pas. Dar in cazul amplificatoarelor audio misiunea este cum am mai spus, sinucigasa (pentru sunet). Chiar si amplificatoarele in clasa A au consumul variabil, nu cred ca vei gasi macar un singur amplificator in clasa A care sa aiba consumul constant, in realitate neexistand o clasa A pura, unele pot avea un consum constant pana la o anumita putere pe iesire dupa care acesta sa inceapa sa creasca variabil pe varfuri. Defapt si alea cu consum constant daca le masori nu-l au 100% constant.
Problema amplificatoarelor este data de consumul instantaneu, adica cresterile pe unitatea de timp. De aceea nici macar toate tipurile de conditionatoare de tensiune nu fac bine la sunet, de aceea nici macar toti producatorii nu reusesc sa se descurce cu problema asta complicata, alimentarea.

Este pentru multi foarte ispititor cand vad sculele pe standart american si japonez, dar in timp eu unul vazand cam ce se intampla cu adaptarile astea de tensiune, ma lipsesc. Am avut mai multe ocazii sa ascult sisteme audio sau scule standart american integrate in sisteme audio cu standart european si de fiecare data sunau nesperat de prost pentru valoarea lor, chiar stiu doua cazuri ce par fara sperantza. E mai bine sa auzi/vezi rezultatul decat sa crezi sau sa citesti diferite opinii pe net.

De exemplu, mai demult eram foarte, foarte ispitit sa cumpar un amplif integrat vintage Sansui pe standart japonez (100V/60Hz) dar m-am oprit la timp, ar fi fost o idee proasta, orice traf as fi pus la adaptare de tensiune. Nu mai spun ca o variatie de tensiune in circuitul national de 230V aduce o variatie in tensiunea transformata la 100V destul de mare, alta problema. O data am vazut un magnetofon pe standart japonez alimentat cu transformator maricel, oricum supradimensionat si care nu lua comenzile daca tensiunea de la retea era prea scazuta. Sunt zone chiar in Bucuresti unde la priza scade si pana la 210V.
prostia, ignoranta, lipsa educatiei elementare sunt cele mai letale arme de distrugere in masa.

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Echipamente 110V

Post by glucica »

Multumesc momolo pentru raspuns.
Destul de deprimant dealtfel.

User avatar
Micky
Posts: 114
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Echipamente 110V

Post by Micky »

Momolo are dreptate, desi la partea cu Hz nu e chiar asa de tragic doar la transformatoarele subdimensionate miezul poate intra in saturartie si se poate incinge peste masura dar numai regimul de functionare in gol. Totusi, exista un totusi, mai exista o sansa dar asta tine de globalizare si anume ca aparatul pe care il ai (chiar in lipsa unui comutator 120-230V) sa aibe la trasformator conectarea lui la 230V dar pentru asta trebuie sa il deschizi si sa faci incercari la traful deconectat de aparat. Solutia cu un transformator care sa coboare de la 230V la 120V, asa cum Momolo spunea in postul de mai sus, este inacceptabila pentru sunet.
Bafta!

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Echipamente 110V

Post by glucica »

Pe scurt, am un prieten care trebuie sa vina din Canada in iunie si zice ca mi-a gasit un PassINT150 la super-pret (3500CAD) ceea ce mi se pare o buna ocazie.
Nu cred ca pot afla daca are o asemenea conectare, desi fiind un model relativ nou e foarte posibil.

User avatar
HighEndFan
Posts: 137
Joined: 03 Oct 2008, 15:43

Re: Echipamente 110V

Post by HighEndFan »

glucica wrote:Vreau sa va intreb ce implicatii poate avea achizitionarea unui amplificator alimentat la 110V. Ma intereseaza in special impactul echipamentului ce va furniza tensiunea (puterea) necesara.

Multumesc,
Lucian
Eu am adaptat multe aparate de 110 la 220V prin rebobinare, dar era vorba de aparate simple, Hi-Fi cu transformatoare clasice, nu toroidale.
La aparatele highend, unde ORICE detaliu conteaza ENORM, nu mai e aceeasi situatie. Un traf toroidal nu se poate rebobina decat manual, lasand neatins secundarul, dar si calitatea sarmei conteaza, iar faptul ca se bobineaza manual nu e un avantaj in cazul acesta, stiindu-se ca uniformitatea bobinarii si intinderea constanta a sarmei in timpul bobinarii sunt esentiale.
Trafurile toroidale se rebobineaza manual cu o suveica pe care se pune in prealabil sarma necesara, iar suveica se trece pentru fiecare spira prin gaura "covrigului", e o munca titanica si e greu de asigurat o uniformitate a bobinarii.
Si ca sa intelegeti ca nu vorbesc din ce am citit pe net, prin clasele primare am facut la orele de atelier un curs de bobinaj, iar instructorul m-a remarcat pentru pasiunea mea si m-a invitat sa-i vizitez atelierul, dupa care timp de cativa ani i-am fost ucenic in timpul liber, cu care ocazie am invatat multe, multe secrete ale bobinarii. Totusi, specialitatea lui erau motoarele mari si transformatoarele industriale, dar lucram orice pica. Dupa aceea multi ani am colaborat cu dansul si mi-am bobinat toate transformatoarele necesare numeroaselor aparate construite de mine, asa ca pot fi creditat ca un cat de cat cunoscator, insa e vorba de transformatoare normale, cu miezuri normale. La highend si calitatea tolelor este alta, cum spunea si momolo influenta alimentarii poate fi foarte importanta, mult mai mare ca la Hi-Fi.
Totusi in cazul concret din acest thread cred ca se poate comanda un traf de 220 la producator, merita incercat. In general marii producatori raspund la mail-uri, cred ca merita o intrebare.
Nu recomand rebobinarea, iar solutia cu un traf suplimentar coborator 220->110 este si mai proasta, mai ales cu trafurile chinezesti de doi lei din comert, cu tole din tabla de acoperis :lol: si sarma de cea mai proasta calitate cu izolatie de cea mai proasta calitate, tipic pentru zilele noastre.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Echipamente 110V

Post by Obelix »

De multe ori sunt 2 infasurari de 110V, in serie pentru EU in paralel pentru US.
Daca este cazul, solutia este simpla.
Eu asa procedam, e drept ca pentru scule de pret "omenesc"...

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Echipamente 110V

Post by glucica »

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Tocmai ce-am citit pe Audiogon ca cineva a modificat un Pass X250 dupa schema primita chiar de la Pass Labs.
I have converted an X250 from 120 to 230V. It has internal jumper wires and you must resolder the jumper wires.

Pass was very helpful and provided the wiring schematic.
Miine le scriu.

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Echipamente 110V

Post by glucica »

In mod absolut incredibil, azi am si primit raspunsul , din pacate negativ:
> Dear Mr Lucian;

Current product is built with low noise transfromers. Part of the build protocol for low noise transformers calls for minimizing the number of taps that exit the transformer, hense the single input winding.

Best
Kent English / Pass Laboratories

User avatar
HighEndFan
Posts: 137
Joined: 03 Oct 2008, 15:43

Re: Echipamente 110V

Post by HighEndFan »

glucica wrote:In mod absolut incredibil, azi am si primit raspunsul , din pacate negativ:
> Dear Mr Lucian;

Current product is built with low noise transfromers. Part of the build protocol for low noise transformers calls for minimizing the number of taps that exit the transformer, hense the single input winding.

Best
Kent English / Pass Laboratories
Era de asteptat, cum am zis. Nu am prea vazut scule highend cu comutare de tensiune si nici cu priza la 110 V. Dar trebuia sa-l intrebi daca iti poate vinde un traf de 220V, tu inteleg ca l-ai intrebat doar daca nu-l poti modifica pe cel existent...

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Echipamente 110V

Post by glucica »

HighEndFan wrote: Era de asteptat, cum am zis. Nu am prea vazut scule highend cu comutare de tensiune si nici cu priza la 110 V. Dar trebuia sa-l intrebi daca iti poate vinde un traf de 220V, tu inteleg ca l-ai intrebat doar daca nu-l poti modifica pe cel existent...
In situatia in care mai trebuia sa cumpar si transformatorul afacerea devenea sensibil mai putin rentabila (pret traf, transport, vama).
Inteleg ca datorita unei "evolutii" tehnice transformatorul nu mai are aceasta optiune care aparea la modelele mai vechi.
Asta e, poate data viitoare.

Post Reply