New Amp@Home

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

New Amp@Home

Post by cosmin »

Deschid acest thread pentru a incuraja pe fiecare sa isi prezinte, pentru plus valoare practica la forum, experientele practice cu noile achizitii de scule sau macar cu sculele aduse pentru a fi probate, etc.
Conditia este ca mediul de auditie sa fie acasa.

Am sa incep eu.

De curand sunt in teste cu o combinatie extrem de interesanta: un preu Forte Audio model 40 cu un final Forte Audio 1A ambele in full clasa A.

A. Finalul Forte are, conform specificatiilor, 50 W / 8 Ohmi in pura clasa A.
Mai stiu si ca parerile sunt destul de controversate in ceea ce priveste amplifurile in pura clasa A. Ce am constatat pana acum:
1. se incinge serios, nu gluma;
2. cand il pornesc, imediat cupleaza regulatorul, ceea ce nu mi s-a mai intamplat decat tot la alt amplif in pura clasa A;
3. sunetul este destul de mult specific clasei A de amplificare. Mai bine zis, are multe elemente in comun cu celelalte amplifuri in full clasa A care le-am ascultat. Mai exista insa cateva aspecte care diferentiaza sonic acest amplif american de celelalte in full clasa A ascultate, care sunt toate, intamplator, branduri japoneze.
4. pare sa fie extrem de sensibil la cablurile de interconnectare (mai precis la nivelul de ecranare al acestora);
5. in anumite momente de timp, cand in reteaua de 230 V este prezenta o oarecare cantitate de curent continuu (prietenii stiu de ce Smile), toroidalul pare sa emita un bazait usor, ce-i drept perceptibil doar daca lipesti urechea de carcasa (doar pe o portiune centrala din partea frontala si pt. scurt timp din cauza temperaturii Smile)
6. nu are mufa de ground;

B. Preul model 40, este un preu de linie, varianta fara phono din pacate si fara telecomanda. Insa:
1. are partea de alimentare intr-o carcasa separata;
2. dpdv sonic pare excelent;
3. face un matching foarte bun cu finalul Forte 1a, cum era si de asteptat de altfel;
4. are mufa de ground;
5. are potentiometrul de volum in trepte. Asta poate fi un inconvenient, cel putin pentru mine cam este, pentru ca nu permite reglajul fin al volumului si acest lucru ar fi necesar in special la volume mici si moderate;
6. nu are buton de power.

Din ceea ce am testat pana acum, per ansamblu, combinatia pare una reusita.

Astept si pareri, sugestii, replici, ironii, certuri in toata regula :mrgreen: (glumesc, desigur)
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1771
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: New Amp@Home

Post by SOLO »

Combinatia e interesanta .
Forte este proiectul STASIS inventat de Nelason Pass pe vremea cand era la Threshold , brevet vandut ulterior . Forte este Threshold low-cost ( destul de asemanatoare ca sunet , in unele cazuri Forte poate suna chiar mai bine ) . Am observat ca Forte au un bas ceva mai puternic comparativ cu Threshold .
Cauta un Threshold SA/4.e sau SA/3.9 si o sa fii fericit pentru inca cel putin 20 de ani :-)

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: New Amp@Home

Post by cosmin »

Din pacate nu am ascultat nici un model Threshold sa pot face personal o comparatie.
Dar, spunea careva pe un forum strain, in calitate de posesor, ca diferentele sonice nu sunt semnificative intre Forte Audio 1A si Threshold SA 3.

In ultimele zile am reusit sa fac teste cu cat mai multe genuri si in ceea ce priveste calitatea sunetului pot sa zic deja fara dubii ca este excelenta. Cred ca poate tine piept, fara sa se faca de rusine, cu aproape orice amplif. in clasa A (cel putin cu cele ascultate de mine sigur nu se face de ras, dimpotriva).

Mai am doua probleme importante de rezolvat:
1. sa asigur impamantare la preul Forte model 40 si la CD player;
2. sa rezolv cumva cu potentiometrul in trepte al preului model 40 - as vrea sa fie unul normal - sa permita reglaj fin. In acest sens am nevoie de un sfat, de o recomandare, poate chiar si de ajutor direct in acest sens de la cineva care se pricepe.
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: New Amp@Home

Post by momolo »

Threshold nu am vazut si auzit niciodata in Romania.
sa rezolv cumva cu potentiometrul in trepte al preului model 40 - as vrea sa fie unul normal - sa permita reglaj fin. In acest sens am nevoie de un sfat, de o recomandare, poate chiar si de ajutor direct in acest sens de la cineva care se pricepe.
cred ca de folos ar fi sa pozezi macro ce se afla sub carcasa si sa postezi foto cu rezolutie decenta pe net (picasa sau ceva similar, aici pe forum nu e loc pentru foto mari) dupa care cei care sunt mesteri poate iti dau o idee valabila.

Ma gandesc ca e posibil sa fie un potentiometru normal care sa aiba acele trepte printr-un mecanism cu bila. Dar daca este multicontactor cu rezistente, atunci e interesant, va fi costisitor de inmultit treptele, un multicontactor bun te-ar costa mai mult decat preul.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: New Amp@Home

Post by cosmin »

momolo wrote: Ma gandesc ca e posibil sa fie un potentiometru normal care sa aiba acele trepte printr-un mecanism cu bila. Dar daca este multicontactor cu rezistente, atunci e interesant, va fi costisitor de inmultit treptele, un multicontactor bun te-ar costa mai mult decat preul.
Este foarte posibila prima varianta. In acest caz, banuiesc ca se poate indeparta acel mecanism cu bila - probabil potentiometrul va avea o cursa normala dupa aceea.
Dar daca este a doua varianta, sunt dispus mai degraba sa inlocuiesc potentiometrul cu totul cu unul normal.
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: New Amp@Home

Post by momolo »

In oricare varianta nu e complicat. Scoti potentiometrul sau multicontactorul, le masori valoarea, afli daca sunt liniare sau logaritmice (in general sunt logaritmice) si vezi dupa aceea ce posibilitati ai.

Exista si o alta varianta, volumul sa fie pe relee sau electronic dar e putin probabil, astia au lucrat clasic (si ieftin).

In cazul unui potentiometru obisnuit, cu biluta, scoti biluta si ai unul fara trepte.

Daca ai multicontactor e mai incurcata treaba. Solutia asta e mai buna ca potentiometrul clasic (cu pelicula), astfel ca inlocuirea acestui multicontactor cu un potentiometru este un down-grade.

Insa la un multicontactor se pot modifica raporturile de diviziune astfel incat la treptele joase sa ai o atenuare mai mare. Asta se face prin inlocuirea rezistentelor cu unele de alta valoare si de minim aceeasi calitate. Evident, dupa ce scoti schema divizorului si faci un calcul simplu.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: New Amp@Home

Post by Obelix »

Sau cumperi asta, direct:

http://www.audiophonics.fr/potentiometr ... -5228.html" onclick="window.open(this.href);return false;

(Folosit de mine, "la cererea publicului" pentru un amarat de "gainclone")

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: New Amp@Home

Post by cosmin »

SOLO wrote:Combinatia e interesanta .
Forte este proiectul STASIS inventat de Nelason Pass pe vremea cand era la Threshold , brevet vandut ulterior . Forte este Threshold low-cost ( destul de asemanatoare ca sunet , in unele cazuri Forte poate suna chiar mai bine ) . Am observat ca Forte au un bas ceva mai puternic comparativ cu Threshold .
Cauta un Threshold SA/4.e sau SA/3.9 si o sa fii fericit pentru inca cel putin 20 de ani :-)

solo
http://www.audiokarma.org/forums/archiv ... 50713.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: New Amp@Home

Post by akaiofil »

intreb aici ca sa nu mai deschid alt post, de ce amplificatoarele clasa A nu sint dotate cu ventilatoare? (poate ca suna o intrebare idioata da' nici nu ma deshtept daca nu intreb :))

Nu se ia in consideratie factorul zgomot, ci doar ideea in sine, daca ele lucreaza asa de calde, de ce nu sint prevazute cu ventilatoare. Din lecturile de pe diverse surse virtuale incep sa trag la mishto concluzia ca e o adevarata "mindrie" sa ai un amplif "hot"..... :):)
It's the music, stupid!

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: New Amp@Home

Post by cosmin »

ia fii atent la acest power:

http://thevintageknob.org/LUXMAN/M05/M05.html" onclick="window.open(this.href);return false;

are 105 w / canal / 8 ohmi in pura clasa A si are si ventilatoare :D
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: New Amp@Home

Post by akaiofil »

cosmin wrote:ia fii atent la acest power:

http://thevintageknob.org/LUXMAN/M05/M05.html" onclick="window.open(this.href);return false;

are 105 w / canal / 8 ohmi in pura clasa A si are si ventilatoare :D

ok, dar e o exceptie, majoritatea nu au...
arata bine bestia, in alta ordine de idei :)
It's the music, stupid!

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: New Amp@Home

Post by cosmin »

cred ca este cel mai tare amplif. facut de Luxman pe perioada cat a fost sub Alpine.
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: New Amp@Home

Post by cosmin »

akaiofil wrote:Din lecturile de pe diverse surse virtuale incep sa trag la mishto concluzia ca e o adevarata "mindrie" sa ai un amplif "hot"..... :):)
Pentru ca e o adevarata mandrie, tot in gluma spus, sa ai clasa A de amplificare - considerata de regula cea mai rafinata si selecta - printre audiofili :mrgreen:
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: New Amp@Home

Post by akaiofil »

tot nu am raspuns la intrebare :)

apropo de acel luxman, are cineva idee cum se face peak-hold pe vu-metru cu ace?????
It's the music, stupid!

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: New Amp@Home

Post by cosmin »

akaiofil wrote:tot nu am raspuns la intrebare :)

apropo de acel luxman, are cineva idee cum se face peak-hold pe vu-metru cu ace?????
stiu cum se face peak-hold doar pe vumetre cu led-uri :)
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

Post Reply